Sezon na przetwory w pełni. Jak przygotować słoiki i je pasteryzować? [MYKI]

Lato i wczesna jesień to idealny czas na robienie przetworów. Właśnie wtedy nasz spiżarnie zapełniają słoiki dżemów i marynat z owoców i warzyw, czy też marynowanych grzybów. Zanim jednak to się stanie, trzeba poradzić sobie z kilkoma problemami. Jak oczyścić grzyby i pozbyć się pestek z wiśni bez drylownicy? Czy da się odkleić ze słoika starą etykietę? Jak pasteryzować przetwory w różnych typach słoików? Mamy dla was kilka przydatnych wskazówek!
Myk Myk gazeta.tv

Jak drylować wiśnie i czereśnie?

Dużą popularnością w Polsce cieszą się m.in. przetwory z wiśni i czereśni. Dżemy, soki i konfitury są pyszne, ale nikt nie ma ochoty trafić w nich na pestkę. Co jednak zrobić, kiedy nie ma się w domu drylownicy? Żaden problem! Mamy dla was trzy myki, dzięki którym usuniecie pestki z owoców równie szybko. Wystarczy słomka do napojów, pałeczka do sushi albo tylka cukiernicza.

Jak oczyścić kurki?

W tym roku w lasach można znaleźć całe mnóstwo kurek. Jednak niezależnie od tego, czy zbieraliście je sami, dostaliście koszyk od dziadków, czy może kupiliście w sklepie, przed zapakowaniem grzybów w słoiki musicie dokładnie je oczyścić. My polecamy wam dwa skuteczne sposoby na szybkie poradzenie sobie z tym problemem.

Jak usunąć etykietę ze słoika?

Do przetworów często wykorzystuje się słoiki z poprzednich lat, opróżnione z zupełnie innych produktów. Wiele osób zmaga się więc z usuwaniem naklejek i etykiet. Jak szybko się ich pozbyć i nie zostawić na słoiku śladów po kleju? Przybywamy z pomocą i przydatnymi mykami.

Jak pasteryzować przetwory?

Aby pakowane do słoików przysmaki przetrwały długie zimowe miesiące, trzeba dobrze je zabezpieczyć. W naszym wideo zdradzamy najlepsze sposoby na pasteryzację przetworów w słoikach typu weck, twist off i w butelkach.

Jak najlepiej zamrozić sezonowe owoce?

Nie wszyscy lubią (i potrafią) robić dżemy albo soki z sezonowych owoców. To nie znaczy jednak, że nie mogą przechowywać ich w innej formie. Nawet najbardziej delikatne owoce można zamrozić i cieszyć się ich smakiem zimą. Jak najlepiej poradzić sobie z malinami i borówkami, by nie były posklejane i oszronione? Polecamy sprytną metodę!

Więcej o:
Komentarze (12)
Sezon na przetwory w pełni. Jak przygotować słoiki i je pasteryzować? [MYKI]
Zaloguj się
  • donmarek

    0

    Ja hurtowo:
    - wydrylować 15 kilogramów wiśni pokazanymi sposobami ??? Mam i drylownice, nawet dwie. Ale jednak nie ma to jak samymi palcami. Nieco ponad 4 godziny i 15 kilogramów wiśni było gotowych do dalszej obróbki.
    - dla tzw.(tak, tak zwanych, bo na pewno nie prawdziwych) purystów językowych, to co macie w swoich tzw. umysłach, przed upublicznieniem, skonfrontujcie pierwej z obowiązującymi prawidłami !!! I z tymi, którzy RZECZYWIŚCIE mają WIEDZĘ, a nie tylko "wydaje mi się" !!!

  • przemo_opole

    0

    Do usuwania pestek służy tzw. drylownica. Nie jest to jakiś wielki wydatek, warto mieć.
    Dobrze, że przynajmniej pokazujecie pasteryzację w piekarniku :)

  • krytek-7

    Oceniono 6 razy 0

    Jaki wplyw ma etykieta na zawartosc sloika?Sprawe nalezy tez przeanalizowac pod katem LGBT,gender i lewactwa.

  • ratlerek.hitlerek

    Oceniono 3 razy -1

    A co to są "myki"?
    To jakieś knajackie wyrażenie chyba. A może to pochodzi z łaciny "Mycetes" (królestwo: grzyby)?
    Nie można powstrzymać się od takiego slangu? Może napiszecie jeszcze "mam smaki na przetwory"? Co was powstrzymuje, redakcjo?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX