Pyszności na imprezę, czyli sprawdzone przepisy na sałatki. Nie każdy wie, jak prosto się je robi

Urządzając przyjęcie, zawsze chcemy dobrze ugościć swoich znajomych. Jedzenie i picie to oczywiste elementy każdego spotkania. Przedstawiamy kilka przepisów na imprezowe sałatki dla każdego.

Sałatka jarzynowa

Idealne rozwiązanie nie tylko od święta. Każdy ją lubi, nie każdy wie, jak prosto się ją robi.

Składniki na sałatkę jarzynową:

Składniki na sałatkę:

  • trzy duże ziemniaki
  • dwie marchewki
  • duża pietruszka (lub dwie mniejsze)
  • pół selera korzeniowego
  • jabłko
  • łyżka soli
  • mała cebula
  • cztery ogórki kiszone
  • cztery jajka na twardo
  • puszka groszku
  • szklanka domowego majonezu


Składniki na majonez:

  • jajko (wyparzone)
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • szklanka oleju rzepakowego
  • dwie-trzy łyżki gorącej wody (opcjonalnie)

Sałatka gyros

Przepis idealny dla fanów sałatek z kurczakiem. Świetnie sprawdzi się jako przysmak dla każdego mięsożercy.

Składniki na sałatkę gyros:

  • trzy piersi z kurczaka
  • trzy łyżki przyprawy gyros
  • trzy łyżki oleju
  • puszka kukurydzy
  • dwie czerwone papryki
  • 8-10 ogórków konserwowych
  • dwie czerwone cebule
  • mała kapusta pekińska
  • pół szklanki majonezu
  • pół szklanki ketchupu

Zdrowa sałatka do ręki

Rozwiązanie, które sprawdzi się na każdym przyjęciu. Sałatka do ręki to zdrowa i szybka opcja przekąski, którą pokocha każdy miłośnik zdrowego jedzenia.

Składniki na sałatkę:


Składniki na sos:

  • oregano
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • sok z cytryny


Składniki na sałatkę:

  • sałata rzymska
  • pomidorki koktajlowe
  • nerkowce
  • awokado
  • czarne oliwki
  • bazylia

Panzanella

Świetny przepis na sałatkę z wykorzystaniem czerstwego chleba.

Składniki na panzanellę:


Składniki na grzanki:

  • pół bochenka czerstwego chleba
  • ćwierć szklanki oliwy extra vergine
  • pół łyżeczki płatków chilli
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól

 
Składniki na sałatkę:

  • łyżka kaparów
  • ząbek czosnku
  • pęczek świeżej bazylii
  • pięć łyżek oliwy extra vergine
  • łyżka octu balsamicznego
  • 300 g dojrzałych pomidorów (różnych odmian i kolorów)
  • sól
  • pieprz

Sałatka imieninowa

Sałatka z makaronem czy sałatka z kurczakiem? Mamy na to patent! Naszą hybrydę tych dwóch opcji pokocha każdy.

Składniki na sałatkę imieninową:

  • pierś kurczaka
  • drobny makaron
  • ogórek kwaszony
  • cebula
  • papryka konserwowa
  • kukurydza
  • jajka
  • majonez
  • ketchup

Sałatka cesarska w parmezanowych miseczkach

Chcesz wprowadzić w życie zero waste? Idealnym początkiem będzie sałatka podana na jadalnej miseczce.

Składniki na sałatkę cesarską w parmezanowych miseczkach:


Składniki na sos:

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka drobno posiekanego czosnku
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka chilli
  • pieprz
  • sól
  • sok z połówki cytryny

Składniki na grzanki:

  • masło
  • bułka paryska

Parmezanowe miseczki:

  • 150 g parmezanu

Kurczak:

  • olej
  • kurczak
  • sól, pieprz

Oraz:

  • sałata
  • pomidorki

Sałatka leśna polana

Świetne rozwiązanie na jesienną chandrę. Przepis na leśną sałatkę zadowoli każdego miłośnika grzybów.

Składniki na sałatkę leśna polana:

  • dwie piersi z kurczaka
  • łyżeczka przyprawy curry
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • dwie łyżki oleju
  • trzy ziemniaki średniej wielkości
  • dwie marchewki
  • cztery jajka na twardo
  • cztery-pięć ogórków kiszonych
  • puszka kukurydzy
  • 100 g tartego żółtego sera
  • cztery łyżki posiekanego koperku
  • cztery łyżki posiekanego szczypiorku
  • osiem czubatych łyżek majonezu

Sałatka z buratą i pesto Sałatka z buratą i pesto fot. Shutterstock/Aniela Straszewska

Sałatka z pesto i buratą

Klasyczne połączenie pomidorów i mozzarelli cię nie kręci? Mamy na to alternatywę w postaci sałatki z serem burata.

Składniki na sałatkę z pesto i buratą:

  • burata
  • opakowanie szpinaku, rukoli lub roszponki
  • dwa średnie pomidory
  • ogórek
  • 12 plasterków szynki chorizo
  • szczypiorek
  • zielone pesto
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania sałatki z pesto i buratą:

  1. Zieleninę umyj i zostaw do odcieknięcia.
  2. Warzywa umyj i pokrój w kosteczkę.
  3. Zieleninę przełóż do półmiska. Ułóż na niej warzywa. Szczypiorek możesz pokroić lub zostawić dłuższe części wedle uznania.
  4. Obok warzyw połóż szynkę w plastrach i buratę w całości.
  5. Pesto rozrób z olejem, aby konsystencja była bardziej lejąca. Polej całość sałatki.
  6. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Sałatkę nabieraj razem z każdym ze składników i kawałkiem sera.

Sałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka

Sałatka, która idealnie sprawdzi się także jako posiłek. Istny majstersztyk na każdy imprezowy stół.

Składniki na sałatkę nicejską: 

  • stek z tuńczyka
  • 1/3 szklanki sezamu (białego i czarnego)
  • główka sałaty rzymskiej
  • ćwiartka czerwonej cebuli
  • 10 jajek przepiórczych (ugotowanych na twardo)
  • 10 małych ziemniaków (ugotowanych w mundurkach)
  • 10 małych rzodkiewek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek
  • garść zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej, ugotowanej)
  • sól
  • pieprz

Składniki na dressing:

  • cztery łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sałatka ziemniaczana Sałatka ziemniaczana fot. Shutterstock/Magdanatka

Sałatka ziemniaczana z kaparami

Świetne rozwiązanie na imprezę z grillem. Pokochają ją także osoby, które niekoniecznie przepadają za smakiem kaparów.

Składniki na sałatkę ziemniaczaną z kaparami:

  • kilogram ziemniaków
  • słoiczek kaparów
  • dwie czerwone cebule
  • majonez
  • musztarda 
  • jogurt naturalny
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania sałatki ziemniaczanej z kaparami:

  1. Ugotuj ziemniaki i pokrój je w kostkę. Włóż do miski.
  2. Dodaj kapary i pokrojoną cienko cebulę.
  3. Majonez wymieszaj z jogurtem i musztardą. Proporcje zależą od preferencji smakowych. Jeżeli wolimy pikantniejsze smaki, wystarczy dodać więcej musztardy, a mniej jogurtu.
  4. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Posyp posiekanym koperkiem.
Więcej o:
Komentarze (2)
Pyszności na imprezę, czyli sprawdzone przepisy na sałatki
Zaloguj się
  • arturpio

    0

    Mon Dieu ! Mozecie nazywać wasze sałatki jak chcecie, ale nie nazywajcie tej z kartoflami "sałatka nicejska" !

    Sałatka Nicejska jest daniem klasycznym (i ustalonym) kuchni nicejskiej (cuisine nissarde). Ma ona precyzyjny skład : tylko same warzywa świeże, NIGDY nic gotowanego! Zmiany składu lub dorzucanie jakichś innych składników, a zwłaszcza gotowanych, są świętokradztwem ! A tuńczyki należy bojkotować : nie tylko ze nie są tradycyjne w kuchni nissarde, ale i są brutalnie trzebione przez przemysłowe statki - fabryki łowieckie.

    Jacques Médecin (były burmistrz NICE w latach 1966–1990 i najbardziej znany amator kuchni nissarde) w swojej książce „La cuisine du Comté de Nice”, zbiór 320 przepisów nicejskich, napisał: „Jakie przestępstwa popełniono w imieniu tej czystej i świeżej sałatki, której podstawa są pomidory które są przygotowywane bez octu, soląc pomidory trzykrotnie i pokrapiając je odrobiną oliwy (z oliwek nicejskich, oczywiście !), i która zawiera tylko surowe warzywa, z wyjątkiem gotowanych jajek. Pan Médecin nie mylił się - widzimy wszędzie wszelkiego rodzaju sałatki nazywające się mylnie "nicejskie" i nie mające z nią NIC WSPÓLNEGO!

    Oto oryginalny przepis :

    Dla 6 osób:

    10 średnich pomidorów (obranych ze skorki - "mondés" kilka sekund we wrzącej wodzie)
    1 ładny średni ogórek
    200 g małych świeżych strączków bobu (fevette) lub 12 małych świeżych karczochów pokrojonych w plasterki (w zależności od sezonu, jeden - lub - drugi)
    2 zielone papryki
    6 małych świeżych cebuli
    6 liści bazylii
    1 ząbek czosnku
    3 jajka na twardo
    12 filetów anchois (uwaga : anchois to nie sardynka !)
    100 g czarnych oliwek (najlepiej z Nicei !)
    6 łyżek oliwy (nicejskiej !)
    sól
    czarny pieprz (z młynka !)

    Pokrój pomidory na desce, w ćwiartki, i posól je lekko
    Pokrój jajka w ćwiartki lub grube plastry.
    Rozdziel filety z anchois na trzy lub cztery kawałki.
    Drobno pokrój obrany (!) ogórek z wyjętymi poprzednio ziarnami.
    W bardzo cienkie pierścienie pokrój zieloną paprykę i świeżą cebulę oraz karczochy lub strączki świeżego bobu.
    Przetrzyj dno lub boki dużej miski sałatkowej ząbkiem czosnku przekrojonego na pół
    Włóż wszystkie składniki z wyjątkiem pomidorów.
    Odcedź pomidory i lekko je posól ponownie
    Zrób sos z 6 łyżek oliwy z oliwek, drobno posiekanej bazylii, pieprzu i soli

    Ostudzić w lodówce przed podaniem
    Rozłóż różne składniki w salaterce w dekoracyjny sposób, ponieważ ich kolory są jasne i ładnie kontrastują.

    Uwaga: w tradycji nigdy nie łączy się anchois z tuńczykiem. Albo - albo, tylko 1 gatunek ryby. Jacques Médecin błaga tych, którzy naprawdę chcą szanować renomę kuchni nicejskiej, aby nigdy nie wprowadzać do tej sałatki żadnego gotowanego warzywa ani najmniejszych ziemniaków!

    Będąc w Nicei spróbujcie tej sałatki w restauracji "Voyageur Nissart" tuz obok kolo dworca głównego, 19 Rue Alsace Lorraine. Jest dobra i stosunkowo niedroga. Sa i inne restauracje które ja dobrze (i tradycyjnie !) robią, oznaczone znakiem « Cuisine Nissarde ».

    Cebula "sałatkowa", delikatna, biała lub różowa. Mozna dodać kilka ładnych czerwonych rozkrojonych rzodkiewek, dla kolorów. Oliwki czarne mogą być greckie lub Kalamata.

    Bon apetit!

  • 0zatkaokakao0

    Oceniono 1 raz -1

    Składniki na majonez?? A po co?? Skoro ma być szybko to chyba nie do końca tak będzie jeśli mam robić majonez. Keczup też mam robić i musztardę samemu gdy goście w drzwiach??

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX