Leniwe, kopytka czy lane? Podpowiadamy, czym się różnią i jak zrobić ulubione kluski Polaków

Trudno wyobrazić sobie życie bez klusek. Można je jeść na słodko i na słono, jako samodzielne danie z dodatkiem sosu albo podane w zupie. Polacy mają w zanadrzu mnóstwo przepisów na kluski. Oto receptury na tradycyjne dania.
Kluski leniwe Kluski leniwe Fot. Shutterstock/Arkadiusz Fajer

Kluski leniwe

Skąd w ogóle wzięła się ich nazwa? Otóż kluski leniwe, zwane też pierogami przygotowuje się z tych samych składników, co pierogi z serem. Lenistwo polega na tym, że nie trzeba ich lepić, a wystarczy pokroić ciasto na małe kawałeczki i obgotować w gorącej wodzie.

W zależności od rodzinnych tradycji, a także regionów, leniwe można podawać na słodko lub na słono. My nie lubimy się ograniczać i chętnie przyrządzamy obie te wersje. A jak się zabrać za robienie leniwych? Oto prosty przepis.

Kluski leniwe - składniki:

  • 400 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • ok. 15-20 g mąki ziemniaczanej (łyżka stołowa i pół)
  • 1 szklanka mąki pszennej (ok. 150 g)
  • 1 jajko
  • sól

Jak zrobić kluski leniwe? 

  1. Zaczynamy od przygotowania twarogu. Przekładamy go do głębokiej miski i delikatnie doprawiamy solą - wystarczy kilka szczypt.
  2. Całość rozgniatamy na drobną masę. Możemy do tego wykorzystać widelec, dużą łyżkę lub tłuczek do mięsa. Im drobniejszy twaróg, tym lepszą konsystencję klusek uda nam się utworzyć.
  3. Do ugniatanego sera z solą dodajemy jedno jajko. Całość nadal ugniatamy.
  4. Przygotowujemy sobie stanowisko do zagniatania ciasta. Potrzebna jest nam stolnica lub blat, który obsypujemy mąką pszenną, wystarczy 1/4 garści.
  5. Na powierzchnię z mąką pszenną wykładamy naszą masę serową. Do całości dodajemy resztę mąki - zarówno ziemniaczanej, jak i pszennej.
  6. Całość zagniatamy, aż uzyskamy jednolite, zwarte ciasto. Starajmy się nie podsypywać dodatkową ilością mąki, aby ciasto nie stało się zbyt twarde.
  7. Po zagnieceniu ciasta formujemy z niego dwie kule. Uformowane fragmenty ciasta rozgniatamy i rozciągamy, tak aby utworzyć z nich podłużny wałek.
  8. Tak uformowany wałek rozcinamy ostrym nożem na kluseczki podobne do kopytek o szerokości ok. 2 cm.
  9. Zagotowujemy wodę i solimy ją. Gdy woda zawrze, dodajemy do niej nasze kluski leniwe.
  10. Ile gotować kluski leniwe? Kluski leniwe gotujemy kilka, kilkanaście sekund. Obserwujemy, jak wypływają na powierzchnię i wyławiamy je łyżką cedzakową. Po wyciągnięciu z wody dajemy im ostygnąć oraz odsączamy z wody, np. na sitku lub desce.

Do wersji na słodko można dodać do ciasta odrobinę cukru, a na koniec podać je posypane cynamonem, cukrem i z kawałeczkami masła. Wytrawne leniwe znakomicie smakować będą z sosami, na przykład grzybowym lub śmietanowym z czosnkiem, cebulką i natką pietruszki.

Więcej o leniwych kluskach znajdziecie tu: Jak zrobić kluski leniwe? Prosty przepis na popularne pierogi leniwe

Kopytka Kopytka Fot. Shutterstock/Piotr Swat

Kopytka

Kopytka wyglądem przypominają kluski leniwe, ale przygotowane są z innych składników. Zamiast twarogu dodaje się gotowane ziemniaki. Przepis na kopytka jest równie prosty, co na leniwe. Wszystkie składniki wystarczy zagnieść, pokroić i ugotować. Ale po kolei.

Kopytka - składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • 200 g mąki
  • sól

Jak zrobić kopytka?

  1. Ziemniaki należy przygotować do gotowania. Dokładnie je oczyszczamy oraz obieramy. Większe ziemniaki należy pokroić na mniejsze kawałki. Całość zalewamy wodą i solimy.
  2. Ziemniaki gotujemy ok. 30 minut. Stopień ugotowania możemy kontrolować, wbijając do środka widelec. Powinien gładko się wsuwać.
  3. Po odcedzeniu i przestudzeniu ubijamy ziemniaki na gładkie puree.
  4. Na stolnicę wykładamy mąkę. Dodajemy do niej ziemniaki. Z całości formujemy kupkę i wygniatamy w jej środku otwór. Do środka wbijamy jajko. Całość solimy i zagniatamy.
  5. Podczas zagniatania możemy ciasto delikatnie podsypywać mąką. Ale nie należy z nią przesadzać. Im więcej mąki tym kopytka mogą wyjść nam twardsze.
  6. W nowym garnku zagotowujemy nową wodę. Solimy ją podczas gotowania.
  7. Ciasto dzielimy na kilka części. Ok. 4-5 podłużnych fragmentów. Z nich formujemy wałki grubości palca. Z uformowanego wałeczka odcinamy kawałeczki o długości kilku centymetrów.
  8. Małe wałeczki delikatnie ugniatamy, żeby nabrały kształtu zbliżonego do rombu.
  9. Kopytka wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy, aż staną się miękkie. Co jakiś czas należy mieszać całość. Trzeba uważać, aby kopytka nie przywierały do dnia garnka.
  10. Po ok. 4 minutach od wypłynięcia na powierzchnię nasze kopytka są gotowe.
  11. Gotowe kopytka wyławiamy łyżką cedzakową lub małym sitkiem. 

Tak przygotowane kopytka można jeszcze dodatkowo obsmażyć, aby skórka się zrumieniła. Będą świetnym dodatkiem do obiadu, na przykład podane z sosem lub mięsnym gulaszem. W wersji na słodko można je posypać cukrem i podać z kawałkiem masła oraz kleksem z ulubionej konfitury.

Aby kopytka nabrały jeszcze ciekawszego smaku, do ciasta można dodać puree z innych warzyw. Więcej o tym: Jak zrobić kopytka? Przepis na tradycyjne kluseczki.

Kluski lane Kluski lane Fot. Shutterstock/Bartosz Luczak

Kluski lane

Lane kluski to drobne stróżki ciasta wlewane na gotujący się bulion lub wodę. Spełniają funkcję domowego makaronu przygotowanego bez wysiłku. Mogą być dodane do zupy (my uwielbiamy je w pomidorówce), a także jako samodzielne danie, szczególnie z sosem grzybowym. A jak je przygotować? To banalnie proste!

Lane kluski - składniki:

  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki
  • szczypta soli

Jak zrobić lane kluski?

  1. Jajka wbijamy do miski i rozbijamy za pomocą widelca lub rózgi.
  2. Dodajemy mąkę i sól, całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Na początku warto dodać mniej mąki i w razie potrzeby dosypać więcej. Ciasto powinno być dość gęste, ale na tyle lejące, by swobodnie przepływało między zębami widelca.
  3. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli lub zupę. Ciasto wlewamy cienką strużką do gotującego się płynu. Aby było mniej zbite, można przelać je przez widelec.
  4. Lane kluski powinny gotować się przez około minutę. Potem można wybrać je łyżką cedzakową lub po prostu zaserwować razem z zupą.

Lane kluski dodaje się także do zupy, którą się kocha albo nienawidzi - mlecznej. Idealnie też sprawdzą się w daniach na słodko. Można podać je z konfiturą lub w towarzystwie owoców.

A skoro jesteśmy przy deserowych kluskach, sprawdźcie także nasz przepis na czekoladowy makaron. Jest naprawdę prosty w wykonaniu, a jaki efektowny!

Szare kluski Szare kluski gazeta.tv

Szare kluski

Szare kluski to specjalność Wielkopolski. Nazwę zawdzięczają temu, że surowe ziemniaki, które stanowią ich główny składnik, szybko ciemnieją. Szare kluski podaje się na wytrawnie. Przepis jest naprawdę prosty. Jedynym czasochłonnym zajęciem może być zdecydowanie, czy podacie je z cebulką i skwarkami, czy może w sosie. 

Szare kluski - składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 małe jajka (lub 1 duże)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli

Jak zrobić szare kluski?

  1. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy z nadmiaru wody.
  2. Odciśniętą wodę zbieramy do miski i czekamy chwilę, aż na dole osadzi się skrobia ziemniaczana. Delikatnie zlewamy płyn i zachowujemy samą skrobię.
  3. Odciśnięte ziemniaki mieszamy z jajkami, solą, mąką pszenną oraz skrobią. Masa powinna być dość zwarta (jeśli nie jest, dodajemy więcej mąki).
  4. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Masę ziemniaczaną przekładamy na talerzyk i przy pomocy łyżki zgarniamy z niego niewielkie kluseczki bezpośrednio do wody.
  5. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię, gotujemy je przez 3-4 minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Kluski śląskie Kluski śląskie Fot. Shutterstock/Arkadiusz Fajer

Kluski śląskie

Kluski śląskie to niekwestionowany rarytas w kuchni polskiej. Okrągłe kluseczki wielkości piłki golfowej, z charakterystycznym wgłębieniem w środku znają chyba wszyscy. A jak je przygotować? Oto przepis.

Kluski śląskie - składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana

Jak zrobić kluski śląskie?

  1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub blendujemy w płaskiej misce.
  2. Łyżką wyrównujemy powierzchnię masy i "rysujemy" na niej ślad podziału na cztery części. Wyjmujemy jedną część ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Dokładamy do miski wyjęte wcześniej ziemniaki i zagniatamy ciasto. Soli nie dodajemy, bo gotowane ziemniaki już są słone.
  3. Z powstałego ciasta lepimy niewielkie kulki (ok. 4 cm szerokości), w każdej robimy kciukiem wgłębienie.
  4. Kluski wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Tak przygotowane kluski śląskie można podawać w formie tradycyjnego niedzielnego obiadu - z roladą wołową i modrą kapustą. Można też polać sosem lub serwować z okrasą z boczku. Zobaczcie poniższe wideo, by przekonać się, jak szybko się je robi.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.