Potrawy, które muszą zagościć na stole 1 listopada. Co przygotować, by dobrze nakarmić głodnych gości?

Goście zaproszeni, a pomysłu na obiad brakuje? Zainspiruj się naszymi sprawdzonymi przepisami na rodzinny obiad.
Barszcz czerwony Barszcz czerwony Fot. Agata Jakubowska / AG

Barszcz czerwony

Zupa nie tylko na wigilię. Barszcz czerwony z krokietami idealnie rozgrzeje nas na jesiennym obiedzie.

Składniki na barszcz czerwony:

  • ok. 2 kg buraków czerwonych wcześniej ugotowanych
  • ok. 2 litry wywaru warzywnego lub bulionu (może być drobiowy, wołowy lub mieszany)
  • cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • sól
  • opcjonalnie: majeranek

Sposób przygotowania barszczu czerwonego:

  1. Buraki szorujemy, gotujemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mogą być plastry.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na maśle aż do zeszklenia.
  3. W dużym garnku zagotowujemy bulion lub wywar.
  4. Do gotującego się płynu wkładamy pokrojone plastry buraków. Całość gotujemy na małym ogniu nie dłużej niż 15 minut.
  5. Jak doprawić barszcz czerwony? Podczas gotowania dodajemy do garnka liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny.
  6. Do gotującego się barszczu dodajemy podsmażoną cebulkę.
  7. Po upływie 15 minut zestawiamy barszcz z ognia. Najlepiej zostawić go aż do następnego dnia lub przynajmniej na 8 godzin.
  8. Następnie podgrzewamy barszcz na ogniu tak, aby go nie zagotować.
  9. Co zrobić, żeby barszcz nie stracił koloru? Gdy go ponownie zagotujemy, może zacząć ciemnieć. By temu zapobiec, możemy dodać do niego 1 łyżkę zwykłego octu lub 2 łyżki octu jabłkowego albo balsamicznego.
  10. Po ugotowaniu odcedzamy barszcz. W tym momencie możemy dodać do barszczu majeranku i jeszcze przez chwilę gotować. Zupa jest gotowa do podania.
Krokiety z mięsem podawaj z gorącym barszczem czerwonym Krokiety z mięsem podawaj z gorącym barszczem czerwonym Fot. Shutterstock

Krokiety z mięsem

Barszcz do picia i krokiety do pochrupania. Klasyczne uszka z grzybami zastąp krokietami, nie pożałujesz.

Przepis na krokiety z mięsem

Na ciasto naleśnikowe:

  • 4 jajka
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 6 łyżek mąki
  • sól
  • olej do smażenia
  1. Jajka wbij do miski i rozbij trzepaczką do jajek. Wlej mleko i wodę gazowaną.
  2. Wsyp mąkę i sól, ponownie użyj trzepaczki do rozmieszania składników i pozbycia się grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu.

Możesz również użyć naleśników usmażonych wcześniej, a niewykorzystanych do poprzednich obiadów, nawet jeśli nie są już świeże i chrupiące. Ważne, aby nie były przygotowane ze słodkiego ciasta.

Farsz na krokiety z mięsem mielonym:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek, wędzona papryka
  • sól, pieprz
  • olej do duszenia
  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.
  2. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wyłóż na patelnię mięso, dopraw tymiankiem i wędzoną papryką, a także solą i pieprzem do smaku, wymieszaj z pozostałymi składnikami i duś na średnim ogniu, aż się lekko przyrumieni.

Jak zrobić krokiety z mięsem?

  1. Krokiety z mięsem - czy to mielonym, czy w wersji z pieczarkami i kapustą - należy teraz zawinąć i usmażyć. Będziesz do tego potrzebować bułki tartej, dwóch jajek i oleju.
  2. Do głębokiego talerza nasyp bułkę tartą, do drugiego natomiast wbij jajka i roztrzep je widelcem. Do naleśników nakładaj farsz - wyłóż nadzienie na środek, zrób (tak, aby nie dotykać brzegów naleśnika), zawiń końce, a następnie zwiń boczne części placka.
  3. Obtocz naleśnik w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju do momentu, aż panierka się przyrumieni. Krokiety z mięsem podawaj z gorącym barszczem czerwonym.
Żurek śląski, czyli tradycyjna, sycąca zupa na obiad Żurek śląski, czyli tradycyjna, sycąca zupa na obiad Fot. Shutterstock/Kamila Sankiewicz Photo

Żurek śląski

Tradycyjny, z grzybami lub w chlebie. Istnieje wiele sposobów przyrządzania żurku. Każdy ma swój charakter i każdy idealnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie. Jeżeli wcześniej uda ci się przygotować własnoręcznie zakwas do żurku - satysfakcja będzie podwójna.

Składniki na żurek śląski:

  • 500 ml zakwasu z mąki żytniej razowej,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1/2 korzenia selera,
  • 1/2 pora (biała część),
  • 1 duża cebula,
  • 250 g kiełbasy,
  • 400 g wędzonego boczku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1,5 łyżki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania żurku śląskiego: 

  1. Ugotuj bulion: marchewkę, pietruszkę, seler i por umyj, obierz ze skórki i wrzuć do garnka, zalej wodą. Dodaj także liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Gotuj przez 20 minut.
  2. Cebulę pokrój w piórka, a kiełbasę oraz wędzony boczek w kostkę. Na patelnię wrzuć boczek, podsmaż przez chwilę, by wytopił się tłuszcz, dodaj cebulę i kiełbasę. Przesmaż wszystko razem i wrzuć do gotującego się bulionu. Dodaj także wyciśnięty w wyciskarce czosnek oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj przez kolejne 20 minut.
  3. Wyjmij warzywa. Seler, por i pietruszkę wykorzystaj do przygotowania pasztetu lub placków warzywnych, marchewkę natomiast pokrój drobno i wrzuć z powrotem do zupy.
  4. Do zupy wlej zakwas. Gotuj razem przez 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Kaczka pieczona - chrupiąca z zewnątrz soczysta w środku. Jak ją upiec by była idealna? [PRZEPIS] Kaczka pieczona - chrupiąca z zewnątrz soczysta w środku. Jak ją upiec by była idealna? [PRZEPIS] Fot. iStock

Kaczka pieczona

Skoro rodzinne spotkanie, to odstawmy na bok klasycznego kurczaka i zastąpmy go jedyną w swoim rodzaju kaczką. Chrupiąca skórka i rozpływające się w ustach mięso zachwyci każde podniebienie.

Składniki na kaczkę pieczoną:

  • 1 kaczka o wadze około 2 kilogramów
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego czosnku (lub 2 ząbki świeżego, przeciśniętego przez praskę)
  • 5-6 kwaśnych jabłek (np. antonówka, szara reneta)
  • szklanka białego wytrawnego wina (można pominąć)
  • słoiczek borówki lub żurawiny do mięs

Sposób przygotowania kaczki pieczonej:

  1. Z kaczki usuń kuper i szyję. Korpusy obsyp solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem, porządnie natrzyj je przyprawami i odłóż w żaroodpornym naczyniu do lodówki na 24 godziny.
  2. Na około godzinę przed pieczeniem wyjmij kaczkę z lodówki. Do środka włóż pokrojone na ćwiartki jabłko, pozbawione gniazd nasiennych (mogą by dwa, jeśli się zmieszczą).
  3. Otwór, do którego wkładałeś jabłka, zepnij następnie wykałaczkami - nie musi być idealnie. Połóż w naczyniu grzbietem do góry.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza (górna i dolna grzałka). Wstaw kaczkę na około pół godziny bez przykrycia.
  5. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza, do naczynia dolej wino i przykryj je pokrywką. Piecz przez około 45 minut.
  6. Po tym czasie przewróć kaczkę na grzbiet, ponownie przykryj pokrywką i piecz przez kolejne 45 minut.
  7. Następnie odkryj kaczkę, a do piekarnika wstaw również pokrojone na połówki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka. Piecz wszystko jeszcze przez pół godziny.
  8. Kaczkę podawaj na tacy, otoczoną jabłkami (do środka jabłek możesz nałożyć po łyżce borówek lub żurawin).

Szarlotka

Sezon na jabłka w pełni, aż żal byłoby nie zrobić z tej okazji szarlotki. Królewskie wydanie zachwyci nawet najmłodszych

Składniki na szarlotkę:

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 160 g cukru
  • 100 g mąki tortowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki na warstwę jabłkową:

  • 1,5 l prażonych jabłek
  • 2 galaretki o smaku cytrynowym

Składniki na warstwę śmietanową:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek gorącej wody

Dodatkowo:

  • 100g gorzkiej czekolady

Sernik dyniowy

Październik i listopad to również sezon na dynie. Skoro dynie, to musi być dyniowy serniczek. Innowacyjna odsłona klasycznego sernika. Spróbuj, a nie pożałujesz.

Składniki na sernik dyniowy:

Spód:

  • 200 g ciastek maślanych
  • 100 g rozpuszczonego masła

 Nadzienie:

  • 1 kg dyni 650 g serka śmietankowego
  • 2/3 szkl. śmietany 18%
  • 2/3 szkl. cukru
  • 4 łyżeczki mąki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka

Więcej o:
Komentarze (13)
Obiad na 1 listopada. Co przygotować, by nakarmić głodnych gości?
Zaloguj się
  • tow.anton.maciorow

    Oceniono 3 razy 3

    Kaczka pieczona dobra rzecz, byle pisuarów przy stole nie było.

  • krzywelustro

    Oceniono 3 razy 3

    U mnie tradycyjną potrawa po powrocie z cmentarzy jest fasolka po bretońsku. I wzmocni, i rozgrzeje, i nasyci.

  • grajag

    Oceniono 3 razy 3

    A moja rodzina lubi po przyjściu z cmentarza, często zmarznięta gorący rosół w którym pływają kawałeczki mięsa obok oczywiście warzyw.. I moim zdaniem on jaest najbardziej rozgrzewający.

  • palec_pralata

    Oceniono 7 razy 3

    Tak? A mój ojciec, co głosował na PiS jedzie z mojego domu na zbitą mordę. Po schodach! A za nim cieknie barszczyk i leci urwane ucho. Bo tak się traktuje kanalię!

  • mopsek

    0

    To jest dobre, za zycia nie cenilo sie zmarlych, wtedy zywych, teraz jak ich nie ma idzie sie w odwiedziny a potem wyzerka z rodzina. To jest jeszcze gorsze jak Heloven, cala rodzina przy stole, to Bareja gotowy?????

  • gabkwi

    Oceniono 2 razy -2

    A u nas zawsze gołąbki z sosem pomidorowym :)

  • nilpferd13

    Oceniono 4 razy -2

    "Potrawy, które muszą zagościć na stole 1 listopada."
    Gdzie jest to "zapisane"? W Konstytucji???

  • wujekdolf

    Oceniono 6 razy -2

    a kaczor w sosie donaldowym? :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX