Proste i tanie propozycje na niedzielny obiad. Smakują i wyglądają świetnie, a nie obciążają portfela [4 PRZEPISY]

Niedzielny obiad niektórym domowym kucharzom i kucharkom spędza sen z powiek. W teorii powinien być ciekawszą propozycją od tego, co serwuje się w tygodniu, ale w praktyce... czasem brakuje weny, a czasem ochoty. Oto kilka przepisów na dania obiadowe, które nie wymagają dużo pracy ani użycia drogich składników.
Elegancka zupa krem z buraczków Elegancka zupa krem z buraczków Fot. Shutterstock/Yulia Davidovich

Elegancka zupa krem z buraczków

Zupa buraczkowa zwykle pojawia się w postaci tradycyjnej, nie kremu. Ta zblendowana to bardzo ciekawa wersja, której musicie spróbować. Robi się ją bardzo łatwo, a dodatek tymianku sprawi, że na stałe zagości w waszym menu.

Zupa krem z buraczków - przepis

Składniki:

  • 700 g buraków
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 1 łyżka tymianku (suszonego lub świeżego)
  • szczypta mielonego kminku
  • chlust octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • po łyżce kwaśnej śmietany na porcję

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obieramy i kroimy w kostkę, cebulę i czosnek zgrubnie siekamy.
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę, po czym dodajemy buraki i cebulę. Doprawiamy solą, by buraki szybciej puściły soki. Na koniec dodajemy czosnek oraz tymianek i razem przez chwilę podsmażamy.
  3. Wlewamy gorący bulion i trochę octu. Całość gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu, aż buraki będą miękkie.
  4. Następnie blendujemy całość na gładki płyn i doprawiamy kminkiem, solą oraz pieprzem.
  5. Serwujemy w głębokich talerzach z kleksem śmietany na środku.

Wskazówka: Jeśli preferujecie gęstsze zupy, możecie ugotować w niej także całego, obranego ziemniaka i zblendować go razem z innymi składnikami.

Kurczak pieczony z ryżem w sosie ketchupowym Kurczak pieczony z ryżem w sosie ketchupowym fot. Haps

Kurczak pieczony z ryżem w sosie ketchupowym

Kurczak to zawsze dobra opcja. Jest tani i bardzo łatwy w obróbce. By przygotować ciekawe danie obiadowe, nie potrzeba wiele wysiłku. Wystarczy kilka przypraw, prosty sos i odrobina chęci. Oto przepis na naszą propozycję.

Kurczak pieczony z ryżem w sosie ketchupowym

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 0,5 kg ryżu
  • oliwa
  • cebula
  • papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sos ketchupowy:

  • ok. 1 l wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kostki masła
  • łyżka suszonej cebuli
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • 5 łyżek ketchupu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Osuszamy kurczaka ręcznikiem papierowym.
  2. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z oliwek i wsypujemy ryż, posiekaną cebulę i paprykę. Całość mieszamy.
  3. Na mieszance układamy ćwiartki kurczaka, doprawiamy je solą, pieprzem i czosnkiem.
  4. W międzyczasie wstawiamy w garnku wodę, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Całość wylewamy na ryż i kurczaka.
  5. Pieczemy przez 80 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Przepis pochodzi z: Kurczak pieczony z ryżem w sosie ketchupowym

Nadmiar jedzenia z obiadu warto zapakować w pojemniki i przygotować sobie pyszne lunchboxy do pracy i szkoły. Jeśli wasze pudełka na jedzenie przeszły nieprzyjemnym zapachem, można je odratować. Zobaczcie jak:

Makaron z klopsikami z białej kiełbasy najlepiej podawać z dużą ilością sera - jak to robią włosi Makaron z klopsikami z białej kiełbasy najlepiej podawać z dużą ilością sera - jak to robią włosi Fot. Jowita Romaniuk

Makaron z klopsikami z białej kiełbasy

Dania makaronowe są świetnymi propozycjami na obiad, ponieważ po ugotowaniu, w zasadzie połowa roboty jest już zrobiona. Wystarczy dodać jakoś sos, może jakieś mięso. Ale jakie? Aby przez wasze brzuchy nie przewijały się wciąż te same potrawy z sosem bolońskim albo serowym, warto zaserwować coś innego.

Makaron z klopsikami z białej kiełbasy - przepis

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 3 kawałki białej kiełbasy
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 mała marchewka
  • 150 g selera naciowego
  • gałązka rozmarynu (lub łyżeczka suszonego)
  • gałązka tymianku (lub łyżeczka suszonego)
  • 1 łyżka masła
  • puszka pomidorów (400 g)
  • 200 g ugotowanego makaronu (najlepiej tagliatelle)
  • 5-6 listków świeżej bazylii
  • odrobina parmezanu do posypania (można pominąć)

Sposób przygotowania:

  1. Rozdrabniamy białą kiełbasę, formujemy z niej klopsiki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim klopsiki z każdej strony.
  2. Mięso przekładamy na talerz, na tę samą patelnię wrzucamy pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchewkę i seler naciowy. Dodajemy po gałązce rozmarynu i tymianku oraz łyżkę masła (dzięki temu warzywa szybciej się skarmelizują).
  3. Kiedy warzywa zaczną się karmelizować, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko przyprawiamy do smaku odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu.
  4. Następnie na patelnię ostrożnie wrzucamy pulpeciki. Podsmażamy wszystko na małym ogniu, dodajemy ugotowany makaron, dobrze mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka chwil.
  5. Przed podaniem posypujemy danie posiekaną bazylią i tartym parmezanem.

Przepis pochodzi z: Makaron z klopsikami z białej kiełbasy - PowerKuchnia Adriany

Pasztet z cukinii będzie wybornie smakował z ogórkiem kiszonym lub żurawiną - podobnie jak pasztet mięsny Pasztet z cukinii będzie wybornie smakował z ogórkiem kiszonym lub żurawiną - podobnie jak pasztet mięsny Fot. Shutterstock

Pasztet z cukinii z sosem pieczarkowym

Kolejna propozycja to wersja wegetariańska. Pasztet z cukinii podany z pysznym sosem pieczarkowym z pewnością posmakuje nawet tym, którzy na obiad preferują mięsne potrawy. W dodatku po wymieszaniu składników, robi się sam.

Pasztet z cukinii - przepis

Składniki:

Pasztet:

  • 4 szklanki startej cukinii (odsączonej z wody)
  • 2 szklanki startej marchewki
  • pół szklanki kaszy manny lub bułki tartej
  • 2 jajka (w wersji wegańskiej - 6 łyżek aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy: po 3 na każde jedno jajko)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • tymianek, natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie żółty ser (ok. 150 g)

Sos pieczarkowy:

  • 2 szklanki oczyszczonych i pokrojonych pieczarek
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • szczypta mielonego kminku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy sól i odstawiamy do odsączenia. Jeśli pominiemy ten krok, będzie w niej za dużo wody i masa będzie zbyt wilgotna.
  2. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju.
  3. Do cukinii dodajemy startą marchew oraz cebulę mieszamy drewnianą łyżką. Dorzucamy kaszę mannę lub bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy pianę trzepaczką lub robotem kuchennym (jeśli zamiast jajek używamy aquafaby, również ją ubijamy).
  5. Mieszamy wszystko z pianą z białek, a następnie dodajemy żółtka, olej, posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  6. Przekładamy masę do aluminiowej lub silikonowej foremki-pasztetówki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około godzinę.
  7. W międzyczasie przygotowujemy sos. Pieczarki smażymy pod przykryciem na patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy. Na koniec wlewamy śmietankę i chwilę razem smażymy. Gotowy sos można pozostawić w takiej formie lub zblendować na gładko.
  8. Upieczony pasztet kroimy w 1,5 cm plastry, układamy na talerzach i polewamy sosem.

Przepis na pasztet pochodzi z: Pasztet z cukinii - pyszna alternatywa dla pasztetów z mięsa [PRZEPIS]

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA