Resztki po świętach? Nie wyrzucaj! Możesz je zamrozić lub przerobić na inne dania

Przejadły ci się świąteczne mięsa? Dobry kucharz (także amator) niczego nie marnuje! Wiele dań możesz zamrozić lub wykorzystać ponownie - podpowiemy, jak się za to zabrać.
Kapusta z grzybami na Wigilię. Przepis na tradycyjne postne danie Kapusta z grzybami na Wigilię. Przepis na tradycyjne postne danie Fot. Shutterstock

Kapusta z grzybami przyda się do krokietów

Zostało ci sporo kapusty z grzybami? Spokojnie, zrób krokiety. Jeśli nie masz jeszcze dość czerwonego barszczu (nam się nigdy nie nudzi!), będą do niego pasowały idealnie. Przy okazji zużyjesz zakwas na barszcz, jeśli jeszcze jest. Krokiety możesz też po prostu zjeść z surówką.

Krokiety pieczarkowe
Fot. Shutterstock

20 ml oleju
20 ml wody gazowanej
pół szklanki mleka
1 jajko
mąka (ok. 100 g)
sól
pieprz
olej do smażenia

W misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego. Odstaw ciasto do lodówki na godzinę, aby dojrzało. Smaż naleśniki z dwóch stron na złoty kolor na gorącej patelni z małą ilością oleju.

Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, załóż do środka dwa boki i zawiń w rulon. Przygotuj tak wszystkie krokiety. Możesz je w tej formie podsmażyć na złoto lub panierować - w misce roztrzep jajko, dodaj mleko i dopraw solą i pieprzem. Gotowe krokiety maczaj w jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej i smaż na oleju ze wszystkich stron na rumiany kolor.

Gotowany schab ma zwykle o wiele więcej smaku i aromatu niż schab pieczony Gotowany schab ma zwykle o wiele więcej smaku i aromatu niż schab pieczony Fot. Shutterstock

Ze schabu zrób zapiekankę

Taki dobry pieczony schab nie może się zmarnować! Jeśli zostało go sporo i martwisz się, że się zepsuje, wykorzystaj go do zapiekanki z tego przepisu. Pomiń krok z podsmażaniem mięsa.

Zapiekanka ze schabem, pomarańczą i brukselką

6 łyżek oliwy
1/2 kg schabu lub szynki wieprzowej
1 kg ziemniaków
sól
pieprz
1/2 kg brukselki
2 cykorie
2 twarde soczyste jabłka
4 plasterki pomarańczy ze skórką

Sos:

1/4 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
3 łyżki miodu (najlepiej gryczanego)
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 pęczek koperku

Do formy wlej 4 łyżki oliwy i wstaw ją na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Schab lub szynkę pokrój w grubą kostkę, włóż na rozgrzany tłuszcz. Po kilku minutach zamieszaj. Ziemniaki umyj, obierz i podziel na połówki, wsyp na blachę, posól, posyp pieprzem, polej resztą oliwy. Brukselkę ugotuj na półtwardo. Gdy mięso i ziemniaki zmiękną i zaczną się rumienić (potrzeba na to ok. 25-30 minut), dodaj brukselkę, połówki cykorii, pokrojone na ósemki i pozbawione pestek jabłka ze skórką, plasterki pomarańczy. Zrób sos, mieszając wszystkie jego składniki i polej nim zapiekankę. Zapiekaj jeszcze 15-20 min, posyp świeżym koperkiem. Podawaj z surówką z pora i marchewki z majonezem oraz z sałatą.

Z mięsa z rosołu czy pieczeni oraz warzyw możesz również przygotować pyszny wytrawny placek na kruchym cieście Z mięsa z rosołu czy pieczeni oraz warzyw możesz również przygotować pyszny wytrawny placek na kruchym cieście Fot. Shutterstock

Świąteczne mięsiwa zamień na placek lub kotleciki

Tu możesz trochę namieszać. I kawałek pieczonego, i gotowane z rosołu możesz zamienić w farsz do złocistego placka. Dodaj dużo ziół, posiekanej natki pietruszki, szczypiorku - ożywią smak. Podaj z prostą sałatką lub surówką - zobaczysz, że stęskniłeś się za zieleniną po tej świątecznej uczcie.

Ciasto:
1 szklanka mąki
pół łyżeczki soli
6 łyżek margaryny
1 duże jajko

Farsz:
300-400 g resztek pieczeni - może też być mięso z rosołu
1 cebula
2-3 łyżki oleju
3-4 łyżki gęstej śmietany
sól
pieprz
po łyżce posiekanej natki i koperku

Sos:
1 jajko
4 łyżki śmietany 22-procentowej
sól
pieprz

Przygotuj farsz: posiekaj cebulę i zeszklij na maśle. Mięso przepuść przez maszynkę, dodając podsmażoną cebulę, a następnie wymieszaj ze śmietaną i zieleniną. Przypraw do smaku, a jeśli farsz jest za gęsty, dodaj odrobinę bulionu.

Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z solą, posiekaj z masłem, dodaj lekko ubite jajko i szybko zagnieć. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Formę na tartę wyściel pergaminem i wyłóż rozwałkowanym ciastem, formując wysoki brzeg. Ciasto nakłuj widelcem, rozsmaruj na nim przygotowany farsz.

Roztrzep jajko ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, polej ciasto z farszem. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Od razu podawaj.

Ukraińskie gałuszki (kotlety ziemniaczano-mięsne)

Bez obaw - to mieszanie ma sens. I wędliny, i kawałki pieczeni, i reszta gotowanych ziemniaków są tu mile widziane.

8-10 ugotowanych ziemniaków
1/2 szklanki posiekanych pestek dyni
3 łyżki mąki
3-4 łyżki gęstej śmietany
1 jajko
20 dag resztek wędlin, pieczonego mięsa lub drobiu
po 1 łyżce masła i oleju
sól
pieprz.

Ziemniaki i resztki wędlin lub pieczeni przepuść przez maszynkę, a pestki dyni upraż na suchej patelni. Wymieszaj z masłem, następnie połącz z ziemniakami, jajkiem, śmietaną i mąką. Przypraw, dokładnie wyrób masę. Zwilżonymi dłońmi uformuj niewielkie kulki, ułóż je na natłuszczonej olejem blasze. Upiecz na złoty kolor w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Gałuszki podawaj polane masłem, z dodatkiem surówek.

Gęś pieczona z jabłkami Gęś pieczona z jabłkami Fot. Shutterstock

Pieczona kaczka sprawdzi się w sałatce i do kanapki

Jeśli na świąteczny obiad była kaczka, ale nie udało się zjeść całej, masz kilka wyjść. Możesz z tym mięsem zrobić sałatkę - wystarczy mieszanka sałat, pomarańcza i prosty sos (zobacz przepis na sałatkę z kaczką, pomarańczami i burakami).

Dwie garście zieleniny połącz z miąższem z jednej pomarańczy (najlepiej ją wyfiletować - ostrym nożem pozbyć się białych skórek), i rozdrobnionym lub pokrojonym mięsem. Łyżkę soku z cytryny lub pomarańczy (lub octu balsamicznego) połącz z dużą szczyptą soli, dobrze wymieszaj, aby sól się rozpuściła i dolej kilka łyżek oliwy. Tyle, żeby sos wciąż był kwaśny. Polej sałatkę - gotowe! Dla urozmaicenia możesz podprażyć na suchej patelni ulubione orzechy, posiekać je i posypać sałatkę. Mile widziane zioła - bazylia, mięta, melisa...

Wrap z kaczką

Druga propozycja jest szczególnie wygodna - do zabrania do pracy lub w podróż. Uwielbiamy kaczkę w połączeniu z azjatyckimi smakami. Na przykład z cudownym sosem hoisin... Sięgnij po gotowe placki typu tortilla i zawiń w nie mięso polane sosem i sałatę lub rukolę.

Składniki sosu: 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę masła orzechowego, pół łyżeczki brązowego cukru, łyżeczka octu ryżowego, odrobina startego czosnku, łyżeczka oleju sezamowego, szczypta ostrej papryki, czarny pieprz do smaku

Połącz je w garnuszku i podgrzewaj, intensywnie mieszając, żeby sos był gładki i jednolity.

Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Fot. iStock

Co i jak mrozić?

Część świątecznych smakołyków można z powodzeniem zamrozić. Nie zaszkodzi to pierogom, pieczonym mięsom czy makowcowi. Najlepiej zapakować je do plastikowych pudełek lub woreczków na mrożonki.

Pamiętaj, że niczego nie można zamrażać dwukrotnie - rozmrożone wykorzystaj do gotowania lub podgrzej i zjedz. Dania gotowe takie jak bigos czy pierogi zagotuj lub podpiecz przed podaniem.

Zamrożone gotowe dania najlepiej zjeść w ciągu trzech miesięcy od zamrożenia. Opakowania z mrożonkami opisz, nie zapominając o dacie zamrożenia. Pomoże to znaleźć potrzebny produkt oraz utrzymać porządek w zamrażarce. Pamiętaj, że stare mrożonki należy wyrzucać.

Pierogi i uszka

Ugotowane uszka lub pierogi odcedź, przełóż na półmisek by się nie stykały (możesz je lekko skropić olejem). Ułóż ostudzone pierogi na tacce i schowaj do zamrażarki. Gdy się całkowicie zamrożą, przełóż je do woreczków na mrożonki lub plastikowych pudełek. Zamrożonych pierogów i uszek nie rozmrażamy przed zjedzeniem - wystarczy wrzucić zamrożone do gotującej się osolonej wody.

Bigos

Kapustę z grzybami lub bigos przechowuj w zamrażarce w plastikowych pojemniczkach. Resztki bigosu zagotuj, odstaw do ostudzenia i podziel na porcje.

Pieczeń

Resztki pieczeni przechowuj w plastikowym pudełku. Przed zamrożeniem podziel mięso na plastry. Możesz je potem wykorzystać np. do zapiekanek lub potrawek.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.