Domowe likiery robi się łatwo i mogą być idealnymi prezentami. Jak je przygotować? [PRZEPISY]

Jesień i zima to czas, w którym chętnie sięgamy po rozgrzewające napoje. W tygodniu to zwykle herbata z imbirem i goździkami. Za to wieczorami lub w weekend można pozwolić sobie na coś mocniejszego. Oto przepisy na likiery, które idealnie sprawdzą się także jako prezenty.
Likier piernikowy Likier piernikowy Fot. Shutterstock/Yuliia Mazurkevych

Likier piernikowy

Jednym ze smaków zimy jest piernik. To ciasto często podaje się szczególnie na święta. Jest aromatyczne i bardzo smaczne. Warto przenieść ten smak również na nalewkę. Jak to zrobić? Przepis jest naprawdę prosty.

Likier piernikowy - przepis

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 30 proc.
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • dwie pełne łyżki przyprawy piernikowej
  • 100 g cukru pudru (lub więcej, jeśli wolimy bardzo słodkie nalewki)
  • 300 ml wódki (lub 200 ml wódki + 100 ml spirytusu)

Sposób przygotowania:

  1. Śmietankę podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Do środka wsypujemy połamaną na kawałki czekoladę i pozostawiamy na minutę, by się rozpuściła. Mieszamy dokładnie, aż powstanie jednolity płyn.
  2. Do śmietanki dodajemy przyprawę piernikową i cukier puder, po czym łączymy składniki.
  3. Wlewamy wódkę lub wódkę ze spirytusem i raz jeszcze dokładnie mieszamy.
  4. Z tych składników wyjdzie około litra nalewki. Gotowy płyn przelewamy do butelek i zakręcamy.
Likier kawowy Likier kawowy Fot. Shutterstock/Anna Hapova

Likier kawowy

Kawowy likier to prawdziwa gratka dla fanów napojów pobudzających i rozgrzewających jednocześnie. Można przygotować go na bazie wody albo mleka/śmietanki, jeśli wolicie wersję mleczną. Jak się zabrać za przygotowywanie likieru kawowego? Oto przepis.

Likier kawowy - przepis

Składniki:

  • szklanka wody
  • szklanka zaparzonej mocnej kawy
  • szklanka cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • łyżka kakao
  • szklanka wódki
  • 1/2 szklanki rumu

Sposób przygotowania:

  1. Do ciepłej kawy wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i kakao. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie wlewamy wodę i raz jeszcze mieszamy.
  2. Gdy mikstura ostygnie, dodajemy wódkę i rum. Łączymy składniki.
  3. Z tych składników wyjdzie niecały litr nalewki. Przelewamy ją do butelek i odstawiamy. Składniki powinny się przegryźć, więc warto odstawić nalewkę na przynajmniej dwa tygodnie - im dłużej, tym lepiej.

Likier kawowy doskonale współgra z mlekiem. Można więc zastąpić szklankę wody taką samą ilością niesłodzonego mleka skondensowanego lub śmietanki 30 proc. W przypadku mleka skondensowanego nalewka będzie nieco gęstsza.

Likier orzechowy Likier orzechowy Fot. Shutterstock/redpepperfactory

Gęsty likier orzechowy

Orzechy to zdecydowanie symbol jesieni i zimy. Dodaje się je do ciast, deserów, a także dań wytrawnych. Dlaczego więc nie zrobić z nich likieru? Oto przepis na bardzo prosty likier orzechowy dla wszystkich fanów słodko-goryczkowych trunków.

Gęsty likier orzechowy - przepis

Składniki:

  • 200 g orzechów włoskich bez gorzkiej skórki
  • 150 g orzechów laskowych
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego 
  • 1/2 l wódki

Opcjonalnie:

  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka kakao

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy blendujemy lub mielimy dość drobno. Wsypujemy je do garnka lub na sporej wielkości patelnię i prażymy bez dodatku oleju przez dwie-trzy minuty, często mieszając, by się nie przypaliły. Zdejmujemy je z patelni wprost do głębokiej miski.
  2. Gdy się lekko przestudzą, wlewamy do środka wódkę i mleko skondensowane oraz kakao i cynamon, jeśli ich używamy. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Napój przelewamy przez sitko, a następnie jeszcze raz, ale przez gazę.
  4. Z tej ilości składników wyjdzie około litra nalewki. Rozlewamy ją do butelek i zakręcamy. 
haps haps haps

Likier "kukułka"

Cukierki kukułki to już legenda wśród polskich słodkości. Pod chrupiącą, karmelkową skorupką skrywają w sobie masę kakaową z nutą alkoholu. Jeśli zamiast cukierków z alkoholem wolicie alkohol z cukierkami, polecamy wam nasz przepis na likier kukułkowy. Zobaczcie, jak łatwo go zrobić.

Likier 'kukułka' - przepis

Składniki:

  • 300 g Kukułek
  • 250 ml wódki 

Sposób przygotowania:

  1. Cukierki rozkruszamy w blenderze z funkcja kruszenia lodu lub poprzez umieszczenie ich w woreczku strunowym i uderzanie tłuczkiem do mięsa.
  2. Rozkruszone cukierki wrzucamy do wysokiego naczynia i zalewamy je szklanką wódki.

Wskazówka: Nalewka z kukułek dobrze czuje się w towarzystwie mleka. Można dodać do mikstury pół szklanki mleka.

Przepis pochodzi z: Ku-ku, ku-ku. Lepsza kukułka w kieliszku, niż gołąb na dachu.

Ajerkoniak Ajerkoniak Fot. Shutterstock/Brent Hofacker

Ajerkoniak

Ajerkoniak to jeden z najbardziej znanych likierów. Do jego przygotowania wykorzystuje się sporo żółtek i sporo cukru. To w zasadzie taki kogel mogel z alkoholem. Poniżej instrukcja, jak się za niego zabrać.

Ajerkoniak - przepis

Składniki:

  • 10 żółtek*
  • puszka mleka skondensowanego
  • 1,5 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego lub laska wanilii
  • 250 ml wódki

* Najlepiej wybrać jajka z wolnego wybiegu lub chowu ekologicznego (oznaczone cyfrą 1 lub 0). Z białek można zrobić pyszną bezę!

Sposób przygotowania:

  1. Jajka przelewamy wrzątkiem i natychmiast schładzamy zimną wodą. Oddzielamy żółtka od białek.
  2. Białka wykorzystujemy do przygotowania bezy, a żółtka ucieramy z cukrem przy użyciu miksera. Dodajemy także cukier wanilinowy lub wanilię (przekrawamy laskę wanilii i wydobywamy ziarenka nożem).
  3. Cały czas miksując, dolewamy schłodzone mleko skondensowane, a potem także wódkę. Tak przygotowany ajerkoniak przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.

Przepis pochodzi z: Eggnog i ajerkoniak - czym się różnią i jak je zrobić? Mamy przepisy.

Likier czekoladowy Likier czekoladowy Fot. Shutterstock/HandmadePictures

Likier czekoladowy

Czekolada to królowa wśród słodyczy. Współgra zarówno z dodatkami typowo deserowymi, jak orzechy czy pomarańcze, jak i tymi mniej oczywistymi, na przykład z chilli i solą. Nic więc dziwnego w tym, że ktoś wpadł na pomysł, by połączyć ją z alkoholem. Efekt? Znakomita nalewka.

Likier czekoladowy - przepis

Składniki:

  • 1/2 l słodzonego mleka skondensowanego
  • 1/2 l wódki (lub wódki ze spirytusem albo rumu)
  • 200 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do niego połamaną w kostki czekoladę i pozostawiamy na minutę. Po tym czasie mieszamy zawartość rondelka do momentu, aż powstanie gładki płyn. Odstawiamy do ostudzenia.
  2. Do masy czekoladowej wlewamy alkohol i dokładnie mieszamy.
  3. Z tych składników wyjdzie nieco ponad litr nalewki. Przelewamy ją do butelek i zakręcamy.
Likier karmelowy Likier karmelowy Fot. Shutterstock/Michal Hornicky

Likier karmelowy

Likier karmelowy to prawdziwie słodki rarytas. Ogromnym plusem w jego przygotowywaniu jest to, że wystarczą jedynie trzy składniki, a cały proces nie jest pracochłonny. Jak zrobić taką karmelową nalewkę? 

Likier karmelowy - przepis

Składniki:

  • 1/2 kg masy kajmakowej z puszki
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 l wódki

Sposób przygotowania:

  1. Masę kajmakową przekładamy do miski lub misy blendera i dodajemy ciepłą wodę. Mieszamy do momentu, aż masa będzie gładka i półpłynna.
  2. Dodajemy wódkę i całość dokładnie mieszamy.
  3. Z tej ilości składników powstanie około litr likieru. Przelewamy go do butelek i zakręcamy.

W tym przepisie można skorzystać również z mleka skondensowanego słodzonego. Puszkę należy włożyć do garnka i zalać wodą do połowy. Całość gotować na niewielkim ogniu przez około dwie godziny. Gdy puszka lekko przestygnie, należy ją ostrożnie otworzyć, przelać zawartość do miski lub misy blendera i ostudzić. Dalej wystarczy postępować jak w powyższym przepisie.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA