Zdrowa i pyszna zupa z kalarepy - poznaj przepisy!

Kalarepa dzięki licznym cennym składnikom poprawia funkcjonowanie naszego organizmu. Zupa z kalarepy jest więc nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów na to danie!

Zupa z kalarepy na obiad

Zupa z kalarepy to doskonały pomysł na pyszny obiad. Będzie nie tylko smacznie, ale także bardzo zdrowo. Co warto wiedzieć na temat najważniejszego składnika tej potrawy?

Kalarepa to roślina z rodziny kapustowatych, która znana była już w Starożytnym Rzymie pod nazwą kapusta pompejańska. Do Polski dotarła dopiero w XIX wieku. Mimo że występuje w dwóch barwach, kupujemy zazwyczaj tę zieloną. Fioletowa kalarepa, mimo że posiada podobne właściwości, wykorzystywana jest głównie w celach dekoracyjnych.

Kalarepa – samo zdrowie!

Kalarepa nie cieszy się obecnie zbyt dużą popularnością, mimo że bardzo na to zasługuje. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na jej dobroczynny wpływ na nasz organizm. Wspomaga pracę metabolizmu, usuwa toksyny, leczy zaparcia , a także okazuje się pomocna w leczeniu anemii. Tych pozytywnych działań jest jednak jeszcze więcej!

Co dokładnie zwiera to zdrowe warzywo? To przede wszystkim cenne źródło witaminy C oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6). Zawiera także wiele ważnych minerałów – m.in. żelazo, potas, magnez, sód, miedź.

Ze względu na obecność błonnika, często polecana się ją dla osób odchudzających się. Błonnik pozytywnie wpływa na metabolizm i zapewnia długie uczucie sytości, dzięki czemu rzadziej sięgamy po przekąski między posiłkami.

Kalarepa w kuchni – jak możemy ją wykorzystać?

Mimo że obecnie kalarepa jest nieco zapomniana, coraz częściej polecają ją w swoich jadłospisach propagatorzy zdrowego stylu życia. Ze względu na liczne właściwości prozdrowotne warto więc pamiętać o tym warzywie w kuchni. W jakich daniach sprawdzi się kalarepa? Będą to przede wszystkim zupy, sosy, sałatki i surówki.

Jednak zdaniem wielu wielbicieli tego warzywa, kalarepa najlepiej smakuje na surowo.  To właśnie w takiej formie zachowuje najwięcej właściwości prozdrowotnych. Jednak do spożywania na surowo najlepiej nadają się młode okazy. Te późniejsze, które są twardsze, sprawdzą się jako składnik zup.

Zupa z kalarepy - przepis

Jeśli chcesz przyrządzić zupę z kalarepy, skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów. To jeden z najlepszych pomysłów na pyszny i zdrowy obiad!

Potrzebne składniki:

  • 2 kalarepki
  • liście z czterech kalarepek
  • 2 ziemniaki
  • kostka wywaru warzywnego
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kalarepki i liście myjemy. Z liści odcinamy łykowate łodygi, cieńsze siekamy wraz z liśćmi. Kalarepki obieramy, kroimy w słupki, wrzucamy do litra wrzątku. Gotujemy 10 minut. Potem dorzucamy posiekane liście, a po pięciu minutach - obrane ziemniaki pokrojone również w słupki. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na końcu dodajemy wywar warzywny w kostce, masło i zaciągamy zupę śmietaną. Przyprawiamy. Już na talerzach posypujemy posiekanym koperkiem.

Przepis pochodzi z magazynu Palce lizać

Zupa z kalarepy (krem) - przepis

Potrzebne składniki:

  • 4 kalarepki
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 l mleka
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Odetnij górną część kalarepki mniej więcej w 1/3 wysokości, pozostałą część wydrąż. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj. Kalarepkę, ziemniaki i cebulę podsmaż na gorącym maśle, uważaj aby mało się nie przypaliło, a warzywa nie zrumieniły. Dzięki temu zupa będzie miała ładny, biały kolor.

Gdy warzywa się zeszklą, zalej je wodą tak aby je zakryła i gotuj aż wszystkie zmiękną. W osobnym garnku wstaw wodę i zblanszuj w niej kalarepę, około 30 sekund wystarczy. Gdy warzywa już zmiękną zmiksuj je dokładnie, dodaj mleko do konsystencji i zagotuj. Przecedź zupę przez gęste sito i dopraw do smaku. Przed podaniem zupy zanurz kalarepkę na chwilę w gorącej wodzie, następnie dokładnie odsącz. Do tak przygotowanej kalarepki wlej zupę. Jeśli lubisz, możesz zupę skropić oliwą.

Autor przepisu: Piotr Kibart, przepis pochodzi z magazynu Kuchnia

Więcej o: