Jak zrobić kopytka? Sprawdzone domowe sposoby [PORADY Z FORUM KUCHNIA]

Co zrobić, aby kopytka były odpowiednio twarde? Jakie dodatki będą do nich najlepsze? Te pytania często padają w trakcie przyrządzania tego dania. Przekazujemy garść kulinarnych porad i sprawdzone przepisy na kopytka.

Kopytka – na obiad i nie tylko

Kopytka to popularne danie z polskiej kuchni. Uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Mogą być smaczną przekąską jako danie solo oraz pożywnym dodatkiem do obiadu.

Jakie są najpopularniejsze dodatki do kopytek? Mogą to być np. grzyby, sery, mak, szpinak oraz różnego rodzaju sosy. Co ciekawe, kopytka mogą być też składnikiem innych potraw – m.in. zapiekanek, zup, gulaszów.

Kopytka to ulubione danie wielu z nas. Nic więc dziwnego, że chcemy nauczyć się przyrządzania ich samodzielnie. Jednak początkowo ich przygotowanie może sprawić nam trochę trudności. Warto wówczas sięgnąć po sprawdzone rady.

Domowe kopytka – porady z FORUM KUCHNIA

Jak przyrządzić doskonałe kopytka? Oto kilka wskazówek użytkowników forum:

  • "Ja do kopytek nie dodaję wcale jajka tylko ziemniaki przeciśnięte przez praskę, mąkę pszenną i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Zawsze wychodzą super mięciutkie i nic się nie rozpada, ale gdy robię ich bardzo dużo to przyrządzam na dwa razy, jak surowe kluski długo czekają na ugotowanie to miękną". (jodła)
  • "Trzeba dość szybko zagnieść ciasto. Długie wygniatania powoduje, że staje się coraz rzadsze i rzadsze i rzadsze". (doral 2)
  • "Będą lepsze, jeśli przygotujemy je z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. Takie całkiem wystygłe ziemniaki tworzą dużo lepsze, zwarte i elastyczne ciasto". (default)
  • "Ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę wkładam do miski i równo uklepuję, dzielę je "na krzyż", 1/4 ziemniaków odkładam i w to miejsce wsypuję mąkę, tyle ile zajmowały ziemniaki. Następnie 1 jajko lub dwa w zależności od ilości ziemniaków i z 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystko ugniatam i formuję wałeczki. Muszą się udać. Ta rada jest o tyle dobra, że niezależnie ile mamy ziemniaków (bez ważenia) zachowujemy proporcje pozostałych składników - 3 : 1". (Dina3)
  • "Podsypuje tylko lekko mąką pszenna i dosypuje odrobinkę mąki ziemniaczanej - wtedy kopytka są bardziej zwarte, i takie też wolę. Na około kg ziemniaków ze 2 łyżki kopiaste zwykłej mąki i płaską ziemniaczanej, byle się ciasto skleiło". (Zoe1978)

Do czego pasują kopytka?

  • "My lubimy zarówno z gulaszem, lub bitkami w sosie, lub sosem grzybowym, jak i na
    słodko". (Monika3411)
  • "Najbardziej ze wszystkiego pasują mi do smażonej cebulki; każdy sos mięsny będzie pasował, bezmięsny grzybowy też". (roseanne)
  • "Do sosu z gorgonzoli i orzechów włoskich, do sosu bolognese". (buka007)

Zobacz nasz przepis wideo na pyszne kopytka w sosie winnym:

Zobacz wideo

Przepis na kopytka

Potrzebne składniki:

  • 1,25 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól

Kopytka - sposób przygotowania:

  1. Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź je i odparuj, trzymając odkryte na małym ogniu przez 1-2 minuty.
  2. Gdy przestygną, przepuść je przez praskę i ostudź zupełnie.
  3. Następnie przełóż na posypaną mąką stolnicę, zrób w środku dołek, wbij do niego jajka i przesiej przez sitko 2/3 mąki.
  4. Kilka razy zamieszaj łyżką, a potem jak najszybciej zagnieć dłonią. Podziel ciasto nożem na sześć równych kawałków i przełóż do miski.
  5. Na posypanej mąką stolnicy utocz wałeczki z ciasta, lekko je spłaszcz i pokrój na ukośne kopytka.
  6. Wrzucaj partiami do osolonego wrzątku, mieszaj, aż woda ponownie się zagotuje. Wtedy przerwij mieszanie i zmniejsz płomień.
  7. Gotuj kopytka 2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz.
  8. Podawaj ze skwarkami albo sosem grzybowym lub mięsnym. Możesz także odsmażyć kopytka na rumiano na rozgrzanym maśle (przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia).

Poznaj także inne przepisy:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.