Po czym poznać najlepsze pomarańcze? Mają na skórce "pępek" [ZDJĘCIA]

Znów kupiłeś kilogram pomarańczy, które nie nadają się do jedzenia. Miąższ jak wiór, a do tego pełno pestek? Jest prosty sposób, by zawsze kupować tylko te najlepsze.

Jak to zrobić? Wystarczy, że dobrze przyjrzysz się skórce pomarańczy, którą zamierzasz kupić. Właściwie bardzo dobry wzrok nie jest tu konieczny.

Najlepsze - bezpestkowe, słodkie i soczyste pomarańcze - to te z charakterystyczną dziurką na jednym z końców, trochę przypominającą pępek. Ten „pępek” to druga, nierozwinięta pomarańcza. Za najsmaczniejsze pomarańcze uważa się odmiany Washington Navel (w skrócie nazywane po prostu Navel, co w języku angielskim oznacza właśnie "pępek").

Pomarańcze odmiany Washington NavelPomarańcze odmiany Washington Navel Fot. Ruth Hartnup, flickr.com (CC BY 2.0)

A jak łatwo obrać pomarańczę? Sprawdź nasze myki na poniższym filmie:

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Sama obecność "pępka" nie gwarantuje jednak, że owoc będzie wyśmienity. Wybierając pomarańcze, kieruj się również wyglądem skórki. Powinna mieć ładny, intensywny kolor. To znak, że owoc jest dojrzały, czyli najzdrowszy i najbardziej wartościowy. Zazielenienia na skórce sygnalizują, że nie zdążyły one w pełni dojrzeć (a więc będą kwaśniejsze i mniej smaczne). Na jej powierzchni nie może być również żadnych skaz, przebarwień czy plam. To może oznaczać, że owoc zaczyna się psuć.

Zazielenienia na skórce cytrusów sygnalizują, że nie zdążyły one w pełni dojrzeć (a więc będą kwaśniejsze i mniej smaczne)Zazielenienia na skórce cytrusów sygnalizują, że nie zdążyły one w pełni dojrzeć (a więc będą kwaśniejsze i mniej smaczne) Fot. iStock

Cytrus powinien być jędrny, niezbyt twardy i nie za miękki. Jeśli skórka jest pofałdowana i luźna, miąższ jest zapewne mało soczysty i wiórowaty.

Bardzo wypukłe końcówki świadczą o tym, że owoc będzie miał grubszą skórkę. Najlepiej zatem wybierać te z bardziej zaokrąglonymi lub płaskimi końcówkami.

Warto również "zważyć" owoc w dłoni. Ciężki będzie bardziej soczysty. Dojrzały i soczysty powinien także delikatnie pachnieć.

Lśniąca skórka cytrusów nie świadczy o ich dobrej jakości. To znak, że zostały one pokryte woskiem. Woski te często miesza się z pestycydami lub konserwantami, dzięki którym owoce nie psują się podczas transportu. Przed jedzeniem dokładnie umyj je w ciepłej wodzie.

Więcej o:
Komentarze (11)
Po czym poznać najlepsze pomarańcze? Mają na skórce "pępek" [ZDJĘCIA]
Zaloguj się
  • carolina_reaper

    Oceniono 7 razy 1

    Najlepsze pomarancze jakie jadlem to Jaffa z Izraela, tez odmiany Navel ale dawno ich w Europie nie widzialem.

  • magbyt1

    0

    Chyba autor artykułu nigdy nie był np. W Grecji, i nie jadł pomarańczy z bazarku. Biorąc pod uwagę tylko ich wygląd to w Polsce nie pojawiłyby w żadnym sklepie. Natomiast smak ich jest nieziemski. Dlatego pomarańcze nie muszą być ładne. Tak samo z jabłkami. Im ładniejszy owoc tym więcej chemii zostało użyte do jego wyprodukowania

  • a_usher

    Oceniono 2 razy 0

    To są takie mutanty jak czterolistna koniczyna.

  • kka69

    Oceniono 5 razy -1

    Pępek w pomarańczach to dowód na stosowanie GMO.
    Pomarańcze wolne od GMO pępków nie mają.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX