Ile gotować fasolkę szparagową?

Radzimy, ile gotować fasolkę szparagową - zieloną i żółtą - i jak przygotować ją do gotowania.

Ile gotować fasolkę szparagową, żeby była jędrna i miała żywy kolor?

Przed gotowaniem fasolkę szparagową trzeba obrać z twardych włókien i odciąć twardą końcówkę z ogonkiem. Końcówkę odcinamy ostrym nożem, nacinając fasolkę od brzuszka strączka (tam, gdzie jest szew strączka). Kiedy w trakcie odcinania dojdziemy do twardego włókna biegnącego wzdłuż krawędzi fasolki, ciągniemy je, oddzielając od strączka.

Tak przygotowaną fasolkę szparagową płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy 10-12 minut (czas liczymy od momentu, gdy woda znowu się zagotuje), bez przykrycia. Fasolkę szparagową można też gotować wrzucając do zimnej wody – gotujemy ją wtedy tylko 4-5 minut od momentu zagotowania się wody (czytaj również: Jak gotować bób i fasolę, żeby nie mieć problemów z brzuchem? Pomoże odpowiednia obróbka i kilka przypraw).

Fasolkę odcedzamy, możemy przepłukać ją zimną wodą. Fasolka szparagowa jest dokonała z podsmażoną na maśle tartą bułką albo posypana parmezanem. Zielona fasolka szparagowa wymaga 3-4 minut dłuższego gotowania niż żółtka, ale tylko jeśli chcemy, żeby była miękka. Jest wówczas równie smaczna i świetnie sprawdza się w takiej postaci jako składnik sałatek.

Zobacz pyszny przepis wideo na fasolkę z chorizo od szefa kuchni Michała Toczyłowskiego:

Ile gotować mrożoną fasolkę szparagową?

Mrożoną fasolkę szparagową wrzucamy bezpośrednio do wrzącej wody. Gotujemy około 10-15 minut i odcedzamy (zobacz również: Jak przyrządzić zieloną fasolkę szparagową? Jest pyszna nie tylko z bułką tartą! Mamy 5 prostych przepisów na ten sezon).

Więcej o: