Doniczkowa bazylia z supermarketu szybko ci więdnie? Pewnie popełniasz te trzy błędy

Żywot krzaczka bazylii kupionego w sklepie zwykle kończy się po maksymalnie kilku dniach. To po części wina tego, jak jest hodowana i przechowywana, ale są sposoby, by przedłużyć jej trwałość.

Świeża bazylia pasuje do wielu dań. Przy tym jest tania i łatwo dostępna - bazylia w doniczce jest obecnie dostępna w większości supermarketów oraz dyskontów, nietrudno ją również znaleźć na bazarach. Ale zwiędnięte i wysuszone listki bazylii nie smakują tak dobrze, a już na pewno nie wyglądają apetycznie.

Bazylia w domu więdnie? Są dwa sposoby na ratunek

Takiego scenariusza można uniknąć na dwa sposoby. Po pierwsze, zamiast wyrośniętego krzaczka, najlepiej kupić nasiona i zasadzić je samemu w domu. To wymaga cierpliwości, bo trzeba trochę poczekać aż bazylia wyrośnie, ale będzie zdecydowanie trwalsza i dłużej nam posłuży.

Drugi sposób - dla tych, którzy już przynieśli do domu doniczkę z tym aromatycznym ziołem - polega na jego właściwej pielęgnacji. Mimo że jej zasady są proste, wiele osób popełnia trzy podstawowe błędy, które szybko zrujnują nawet najładniejszy krzaczek.

Bazylia doniczkowa - podstawowe błędy w pielęgnacji

Pierwszy robią ci, którzy nie przesadzają bazylii z supermarketowej doniczki, w której ją kupili. A ta jest za mała i wypełniona słabej jakości ziemią, która nie dostarczy odpowiedniej ilości składników odżywczych.

Najlepiej więc od razu po zakupie przesadzić roślinę do czegoś większego - doniczka nie musi być duża ani wysoka, bo bazylia ma krótkie korzenie. Nie ma za to specjalnych wymagań dotyczących podłoża, więc najzwyklejsza ziemia z kwiaciarni czy osiedlowego marketu wystarczy jej w zupełności.

Drugi błąd można naprawić o wiele łatwiej. Wystarczy pamiętać o tym, że bazylia lubi i potrzebuje dużo światła dziennego - 5 godzin dziennie "słonecznej kąpieli" to dla niej minimum, żeby dobrze rosła. Jeśli więc postawiliście doniczkę w cieniu, przenieście ją od razu w miejsce, gdzie jest duże nasłonecznienie.

Trzecia kwestia to podlewanie. Za rzadko - źle, bo wyschnie. Za często - jeszcze gorzej, bo zgniją jej korzenie. Idealne warunki dla bazylii to stale wilgotne podłoże i nawadnianie jej raz dziennie o stałej porze.

Jeśli została zasadzona w doniczce z dziurami na spodzie, wystarczy rano albo wieczorem nalać świeżej wody do podstawki - roślina sama pobierze jej tyle, ile potrzebuje.

I pamiętajcie o tym, żeby unikać moczenia liści, bo im to nie służy.

Bazylia w doniczce więdnie - dlaczego tak się dzieje?

"Słabowitość" doniczkowej bazylii z supermarketu to efekt tego, jak jest hodowana i przechowywana - w sklepie, a później w naszym domu. U producenta rośnie w cieplarniach, gdzie panuje wysoka temperatura. Później, w transporcie i magazynie, trafia do chłodni, a dalej na półki klimatyzowanego sklepowego pomieszczenia. Na koniec ląduje w mieszkaniach, w których zwykle jest cieplej.

Takie wahania temperatury w krótkim czasie w połączeniu z nieodpowiednią pielęgnacją zupełnie wystarczą, by po kilku dniach z soczyście zielonego krzaczka pozostało jedynie smętne wspomnienie. Na to pierwsze nie mamy wpływu, ale na drugie już tak, więc warto poświęcić chwilę na zadbanie o naszą roślinkę, zwłaszcza, że nie wymaga to wielkiego wysiłku.

Zobacz też:

Więcej o:
Komentarze (10)
Doniczkowa bazylia z supermarketu szybko ci więdnie? Pewnie popełniasz te trzy błędy
Zaloguj się
  • serfweerwr

    Oceniono 3 razy 3

    nie może być wystawiana na bezpośrednie promienie słońca przez 5h bo zacznie schnąć, liście będą coraz mniejsze i będą wypukłe zamiast rozłożyste, powinna być trzymana w domu nawet latem

  • ko_mentator

    Oceniono 1 raz 1

    Żona doniczkę z bazylią z supermarketu wstawia do większej doniczki, w której jest stałe 2-3 cm wody i stawia na parapecie. Bazylia jest dzielna i świeża aż do całkowitego skonsumowania t.j. ok. tygodnia.

  • geraldine2015

    Oceniono 1 raz 1

    Ja przestałam czytać jak mi kazano kupić nasiona i je zasadzić .

  • agak23

    Oceniono 1 raz 1

    Moją bazylię po kilku tygodniach obłazi jakieś robactwo - liście usychają a na spodniej stronie pojawiają się czarne kropeczki. I tak jest z każdą, niezależnie czy kupioną w Lidlu czy Carrefourze.

  • yomosa1978

    0

    opis jakby tu chodziło o cudaniewidy:) podlewanie, przesadzanie, nasłonecznianie:) a ja kupuje w doniczce, od razu ścinam , moczę w zimnej wodzie, mokre wsadzam do pojemnika do mrozenia i do zamrażarki. Wyciagam świeżą bazylię, która cudownie sie kruszy do sosu do spaghetti. Na pieknych zielonych listkach na ozdobę mi nie zależy. Chodzi o smak. Amen.

  • wolfspider

    0

    Ale te bazylie że sklepu nie mają korzeni....

  • remislanc

    Oceniono 6 razy 0

    "To po części wina tego, jak jest hodowana "
    Debilki redahtorki. Rośliny się UPRAWIA!!! Hodować możecie sobie pryszcza na czole...

  • maklik

    Oceniono 3 razy -1

    A podstawowej informacji nie podałeś redaktorku: nie spryskiwać liści, bo sczernieją. Nie wiedziałeś, co ? :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX