Pierogi z truskawkami - nieodzowna część lata. Mamy prosty przepis i porady

Pierogi z truskawkami to świetny sposób, by wykorzystać nadmiar świeżych lub mrożonych truskawek. A zatem, jeśli zbrzydły wam już makaron z ich dodatkiem czy też koktajle i ciasta, czas na coś nieco trudniejszego, ale równie pysznego. Jak zrobić pierogi z truskawkami? Mamy przepis.

Pierogi z truskawkami to przebój lata. Miękkie pierogowe ciasto, skrywające soczystą truskawkę świetnie smakuje zwłaszcza z dodatkiem kwaśnej śmietany, ale możecie również zaserwować je z gęstym jogurtem greckim, roztopionym masłem, sosem waniliowym lub czekoladowym, a nawet lodami.

Chcesz przygotować idealne pierogi z truskawkami? Pamiętaj o kilku ważnych kwestiach:

  • Klasyczne ciasto na pierogi przygotowuje się z mąki, wody, jajka (lub oleju) i soli. Znamy jednak banalny przepis na doskonałe ciasto pierogowe z mąki i maślanki, który znajdziecie w naszym tekście: Ciasto na pierogi - co zrobić, żeby było idealne? Mamy sprawdzone porady i przepis na każdą okazję.
  • By ciasto było idealnie elastyczne, warto po zagnieceniu odłożyć je, by "odpoczęło", na około pół godziny (w ciepłe miejsce, pod ściereczką). W ten sposób zawarty w mące gluten zacznie działać.
  • Do farszu nie musisz wybierać najbardziej jędrnych owoców. I tak stracą swą jędrność w trakcie gotowania.

Pierogi z truskawkami - przepis:

Ciasto:

  • pół kg mąki
  • 100 ml roztopionego masła
  • 200 ml gorącej wody
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • truskawki świeże lub mrożone
  • cukier
  • masło

Pierogi z truskawkami - sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotuj z masłem.
  2. Mąkę i sól wsyp do miski lub dzieży robota. Dodaj wodę z masłem i zagnieć ze wszystkiego razem sprężyste, elastyczne ciasto. Jeśli okaże się, że płynu lub mąki jest za dużo lub za mało, dodaj tyle, aby konsystencja ciasta była odpowiednia. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw na około pół godziny.
  3. Truskawki rozmróź lub w przypadku świeżych umyj i pozbaw szypułek.
  4. Ciasto rozwałkuj. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki powycinaj krążki ciasta. Na każdym z nich ułóż truskawki, dodaj nieco cukru, a następnie sklejaj pierogi.
  5. W dużym garnku zagotuj kilka litrów wody. Dodaj soli.
  6. Na wrzątek delikatnie wrzucaj sklejone pierogi z truskawkami partiami. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty.
  7. Gdy się już ugotują, wyjmij z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
  8. Podawaj polane masłem lub posypane cukrem. Jeśli chcesz, możesz je również posypać np. płatkami migdałów.
Zobacz wideo Zobacz także: wegetariańskie klopsy z ciecierzycy. Piękne i pyszne!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.