Jak zrobić sznycel mediolański? Pyszna alternatywa dla schabowego [PRZEPIS]

Sznycel mediolański (czyli cotoletta alla milanese) to - obok risotto alla Milanese - jeden z przysmaków północnych Włoch, a konkretnie regionu Lombardii. Złocisty i chrupiący z zewnątrz, delikatny w środku, świetnie smakuje z opiekanymi ziemniakami lub ryżem. Jak go zrobić? Podpowiadamy.

Sznycel mediolański - włoski przysmak

Znany sznycel wiedeński to narodowa potrawa Austriaków. Wielka, niczym pizza, porcja cielęciny panierowanej w bułce tartej i podawana z sałatką ziemniaczaną, to obowiązkowa pozycja każdej osoby odwiedzającej Wiedeń.

Tymczasem we Włoszech, a szczególnie w północnej części, słynącej z kuchni cięższej niż kuchnia południa, serwowany jest od co najmniej XII wieku - cotoletta alla milanese, znany również jako sznycel mediolański. Bardzo podobny do sznycla wiedeńskiego bywa z nim czasem mylony. Tymczasem zarówno Włosi, jak i Austriacy twierdzą, że to ich kotlet był pierwszy.

Nie wchodząc jednak w spory historyczne, które do tej pory nie zostały rozstrzygnięte, sprawdźmy, jak zrobić sznycel mediolański w domu.

Sznycel mediolański - to warto zapamiętać:

  • Podobnie, jak sznycel wiedeński, również sznycel mediolański powstaje z cielęciny (z kością lub bez - wedle uznania kucharza), jednak można przygotować go również z piersi indyka, bądź ze schabu.
  • Można też usmażyć kotleta tylko w jajku wymieszanym ze startym twardym serem (np. parmezanem), bez dodatku bułki tartej. Przez brak klasycznej panierki traci on jednak swoją chrupkość.
  • Wariant z kostką nie jest rozbijany, tylko obtaczany w panierce, a następnie smażony.
  • Gotowego sznycla serwujemy z cząstkami cytryny. Jako dodatki pasują również sałata, rukola, pomidory, a także opiekane ziemniaki.

Jak zrobić sznycel mediolański (cotoletta alla milanese)? Przepis podstawowy

Składniki

  •  4 spore kotlety cielęce
  •  2-3 jajka
  •  200 gramów bułki tartej
  •  4 razy 50 gramów masła klarowanego, po jednej porcji na każdy kotlet
  •  3 łyżki stołowe startego parmezanu, peccorino romano albo grana padano
  •  olej

Dodatki

  • cytryna
  • pomidory koktajlowe
  • rukola

Przygotowanie krok po kroku:

Jak widać jest to danie, które bez trudu przygotuje większości kucharzy amatorów. Nie potrzeba też posiadać wielu składników, często możemy je znaleźć we własnej lodówce.

Więcej o: