Jak zrobić sznycel mediolański? Pyszna alternatywa dla schabowego [PRZEPIS]

Sznycel mediolański (czyli cotoletta alla milanese) to - obok risotto alla Milanese - jeden z przysmaków północnych Włoch, a konkretnie regionu Lombardii. Złocisty i chrupiący z zewnątrz, delikatny w środku, świetnie smakuje z opiekanymi ziemniakami lub ryżem. Jak go zrobić? Podpowiadamy.

Sznycel mediolański - włoski przysmak

Znany sznycel wiedeński to narodowa potrawa Austriaków. Wielka, niczym pizza, porcja cielęciny panierowanej w bułce tartej i podawana z sałatką ziemniaczaną, to obowiązkowa pozycja każdej osoby odwiedzającej Wiedeń.

Tymczasem we Włoszech, a szczególnie w północnej części, słynącej z kuchni cięższej niż kuchnia południa, serwowany jest od co najmniej XII wieku - cotoletta alla milanese, znany również jako sznycel mediolański. Bardzo podobny do sznycla wiedeńskiego bywa z nim czasem mylony. Tymczasem zarówno Włosi, jak i Austriacy twierdzą, że to ich kotlet był pierwszy.

Nie wchodząc jednak w spory historyczne, które do tej pory nie zostały rozstrzygnięte, sprawdźmy, jak zrobić sznycel mediolański w domu.

Sznycel mediolański - to warto zapamiętać:

  • Podobnie, jak sznycel wiedeński, również sznycel mediolański powstaje z cielęciny (z kością lub bez - wedle uznania kucharza), jednak można przygotować go również z piersi indyka, bądź ze schabu.
  • Można też usmażyć kotleta tylko w jajku wymieszanym ze startym twardym serem (np. parmezanem), bez dodatku bułki tartej. Przez brak klasycznej panierki traci on jednak swoją chrupkość.
  • Wariant z kostką nie jest rozbijany, tylko obtaczany w panierce, a następnie smażony.
  • Gotowego sznycla serwujemy z cząstkami cytryny. Jako dodatki pasują również sałata, rukola, pomidory, a także opiekane ziemniaki.

Jak zrobić sznycel mediolański (cotoletta alla milanese)? Przepis podstawowy

 

Składniki

  • 4 spore kotlety cielęce
  • 2-3 jajka
  • 200 gramów bułki tartej
  • 4 razy 50 gramów masła klarowanego, po jednej porcji na każdy kotlet
  • 3 łyżki stołowe startego parmezanu, peccorino romano albo grana padano
  • sól, pieprz
  • olej

Dodatki

  • cytryna
  • pomidory koktajlowe
  • rukola

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Kotlety rozbijamy cienko i doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
  2. W misce rozbijamy jajka i rozkłócamy je za pomocą widelca, a w osobnym naczyniu mieszamy bułkę tartą i starty ser.
  3. Następnie kotlety moczymy w rozkłóconych jajkach i pokrywamy mieszanką bułki tartej i sera.
  4. Rozgrzewamy duża patelnię wraz ze sporą ilością oleju i obsmażamy kotlety z obu stron. Przewracamy je tylko raz, gdy zobaczymy, że spód się zarumienił.
  5. Po przewróceniu, na wierzchu każdego kotleta kładziemy po 50 gramów masła klarowanego.
  6. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę. Rukolę myjemy i osuszamy za pomocą wirówki do sałaty, pomidorki przekrawamy na pół. Całość można, ale nie trzeba, skropić oliwą z oliwek.
  7. Kotlety podajemy na talerzach w towarzystwie cząstki cytryny i sałatki.

Jak widać jest to danie, które bez trudu przygotuje większości kucharzy amatorów. Nie potrzeba też posiadać wielu składników, często możemy je znaleźć we własnej lodówce.

Więcej o: