Jak zrobić masło orzechowe? Przepis jest prostszy niż myślisz

Domowe masło orzechowe? Przepis jest banalnie prosty! Nie potrzeba też wiele specjalistycznego sprzętu. Wystarczy dobry blender, orzechy i nieco soli do smaku. Zaczynamy?

Masło orzechowe - to zapamiętaj:

  • By zrobić domowe masło orzechowe, potrzebujesz orzeszków ziemnych nieprażonych i najlepiej niesolonych. Przed przygotowaniem masła i tak będziesz je podprażać, a dosolisz je według uznania już w trakcie miksowania. W wersji dla leniwych możesz jednak wykorzystać orzechy solone.
  • Do przygotowania masła orzechowego przyda się dobry, wysokoobrotowy blender. Dzięki niemu gładkie masło powstanie dosłownie w kilka chwil.
  • Smak masła orzechowego możesz urozmaicić dodatkiem soli, ale również kakao czy innych orzechów (np. nerkowców, migdałów, orzechów laskowych) lub bakalii (np. suszonych daktyli).
  • Domowe masło orzechowe to tańsza alternatywa dla tego ze sklepu. Po niedrogie orzechy wstąp np. do dyskontu.

Jak zrobić masło orzechowe? Przepis krok po kroku

Składniki podstawowe:

  • ok. 400 g orzeszków ziemnych (najlepiej nieprażonych i niesolonych)
  • sól do smaku

Potrzebny sprzęt:

  • duża patelnia lub piekarnik, blender

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy wysyp na patelnię i podpraż, aż lekko zbrązowieją. Możesz również podprażyć je na blasze piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180 stopni Celsjusza. uważaj tylko, żeby się nie przypaliły, bo masło wyjdzie gorzkie.
  2. Podprażone orzechy ostudź.
  3. Gdy będą już chłodne, zmiksuj je z solą (co jakiś czas sprawdzając, czy jest odpowiednio słone) w wysokim naczyniu za pomocą blendera do uzyskania pożądanej konsystencji. Trwa to około 10-15 minut. Musisz też pamiętać, żeby - w trakcie - zeskrobywać większe kawałki orzechów ze ścianek naczynia.
  4. Gotowe domowe masło orzechowe przełóż do czystego słoika. Nie musisz go przechowywać w lodówce. Wystarczy ciemna szafka i temperatura pokojowa.

Jak dobrze wykorzystać domowe masło orzechowe?

Oczywiście można je zjeść, na przykład jako smarowidło do chleba, ale to nie wszystko, na co je stać. Nada się ono do przygotowania wielu deserów i dań - także tych na słono. Możecie też połączyć różne smaki i przygotować pyszne tosty z masłem orzechowym, bananem i chrupiącym boczkiem.

Rozpustne tosty z masłem orzechowym, bananem i chrupiącym boczkiem

Składniki:

  • 400 g orzechów arachidowych solonych lub nie
  • bułka paryska / chałka / chleb tostowy
  • 2 łyżki masła
  • banan
  • kilka plastrów boczku

Sposób przygotowania:

Robimy masło orzechowe:
Jeśli chcesz, orzechy arachidowe możesz wcześniej uprażyć - wysyp je na suchą patelnię i praż je około 10 minut cały czas mieszając. Jeśli nie będziesz mieszać, to się przypalą i będą gorzkie. Następnie orzechy ostudź i przełóż do blendera i zacznij mielić pulsacyjne. Jeśli chcesz by w twoim maśle były wyczuwalne kawałki orzeszków, po wstępnym rozdrobnieniu orzechów odłóż część. Następnie zmiel orzechy na gładką jednolitą masę. Dodaj większe kawałki. Jeśli orzeszki nie były solone, możesz dodać szczyptę soli. Przelej masło do słoika. Przechowuj w lodówce do daty przydatności orzechów podanej na ich opakowaniu.

Robimy tosty:
Na patelni rozpuść dwie łyżki masła, smaż chałkę 2 minutki z każdej strony.

Smażymy boczek:
Boczek rozłóż na suchej patelni - tłuszcz się sam wytopi. Smaż powoli, na małym ogniu, dzięki temu boczek się ładnie zrumieni, a nie spali. Gdy będzie już pięknie zrumieniony - przewróć na drugą stronę. Gdy będzie gotowy zdejmij z patelni, osusz na papierze kuchennym.

Składamy danie:
Banana obierz i pokrój na cienkie plastry. Jeszcze ciepły tost posmaruj hojnie masłem orzechowym, dodaj banana, boczek i przykryj drugą kromką.

Więcej o: