Pasteryzowanie - czym jest i jak może się przydać?

Pasteryzowanie kompotu, pasteryzowanie dżemu, pasteryzowanie ogórków konserwowych, innych warzyw, a nawet całych dań (pasteryzowanie gulaszu, bigosu itp.) - jesień jest idealnym czasem na robienie różnorakich przetworów i zapasów na zimę. W ten sposób można zabezpieczyć żywność przed zepsuciem na dłużej (również gdy gdzieś wyjeżdżamy i chcemy wziąć jedzenie ze sobą). Różne produkty żywnościowe należy jednak pasteryzować w nieco inny sposób. Ile pasteryzować paprykę, a ile buraczki? Ile pasteryzować bigos w słoikach lub inne, podobne dania? I czym właściwie jest pasteryzacja?

Pasteryzować – co to znaczy?

W okresie późnego lata i jesieni często słyszy się termin „pasteryzowanie słoików”. Wiele osób kiwa wówczas ze zrozumieniem głową, choć tak naprawdę nie wie co to dokładnie znaczy. Proces pasteryzacji jest zaś dosyć prosty, a przy tym bardzo pomocny, gdy chcemy jakąś żywność zabezpieczyć przed zepsuciem na dłużej niż zwykły pobyt w lodówce. Pasteryzacja jest techniką konserwacji, przy pomocy odpowiednio dobranej mocy podgrzewania, które potrafi zniszczyć drobnoustroje, mogące wpłynąć na zepsucie się jedzenia. Zabezpiecza również przed działaniem pewnych enzymów, a przy tym nie ma wpływu na smak i zapach produktów zabezpieczonych przy jej pomocy.

Zobacz również:

Ile pasteryzować ogórki konserwowe?

Ile pasteryzuje się ogórki konserwowe? Gdy słoiki są już nimi wypełnione i mocno zakręcone, należy ustawić je w garnku, na papierze, a następnie zalać je ciepłą wodą w taki sposób, by sięgała ona 3/4 ich wysokości. Ogrzewamy je do zagotowania i przez około 30-35 minut w stanie wrzenia. Następnie wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Ile pasteryzować buraczki?

Buraki to jedne z najbardziej ulubionych dodatków do obiadu, jakimi zajadają się Polacy. W związku z tym uwielbiamy wykonywać z nich różnorakie przetwory – przede wszystkim trzeć je na tarce o dużych lub mniejszych oczkach. Gdy uzyskamy podobny produkt, należy go przełożyć do słoików, mocno zakręcić, a następnie pasteryzować w wodzie doprowadzonej do wrzenia przez około 20 minut. Po tym czasie będą już gotowe do przechowywania.

Pasteryzowanie papryki w piekarniku

Metoda pasteryzowania w kąpieli wodnej jest najbardziej popularna i rozpowszechniona. Nie jest to jednak jedyny sposób pasteryzacji. Ważna jest bowiem wysoka temperatura, ale pasteryzowanie grzybów marynowanych w piekarniku, pasteryzowanie bigosu w słoikach w piekarniku, czy też właśnie marynowanej papryki lub innych warzyw również jest możliwe. Wystarczy ogrzewać słoiki w temperaturze 110-130 stopni Celsjusza, przy czym istotne jest, żeby zimne słoiki wstawiać do zimnego piekarnika, by wraz z nim się nagrzały, a ciepłe słoiki do piekarnika ciepłego. Inaczej pękną! Pasteryzowanie papryki w piekarniku zależy od tego, czy słoiki są duże, czy też małe. Jeśli małe, wystarczy 15-20 minut, a jeśli są one duże 20-30 minut. Oczywiście, czas liczymy od momentu osiągnięcia przez piekarnik wymaganej temperatury.

Ile pasteryzować gotowe dania?

Gotowe dania pasteryzować można w piekarniku (metoda na sucho), bądź w kąpieli wodnej. Przetwory kwaśne wystarczy zabezpieczać jedynie raz, przez około 30 minut. Jeśli zaś dania kwaśne nie są, najlepiej jest zabezpieczyć je dwa razy metodą pasteryzacji, robiąc dobowy odstęp pomiędzy obydwiema pasteryzacjami.