Kaczka pieczona - chrupiąca z zewnątrz, soczysta w środku. Jak ją upiec, by była idealna? [PRZEPIS]

Kaczka pieczona bardzo silnie kojarzy się nam z kuchnią staropolską, jednak obecnie powraca do łask. Coraz częściej gości nie tylko w kulinarnych programach telewizyjnych, ale również na naszych stołach, zwłaszcza na święta. Jak zrobić kaczkę pieczoną by była chrupiąca z zewnątrz, a za to soczysta w środku? Mamy przepisy i porady nawet dla początkujących kucharzy.

Chcecie przygotować na święta coś specjalnego? Kaczka pieczona to bardzo dobry wybór. Doskonale nadaje się na odświętny obiad.

W zasadzie nie jest trudna do przygotowania. Wystarczy jedynie natrzeć ją przyprawami, do środka włożyć pokrojone w ćwiartki jabłka, plasterki pomarańczy czy ulubioną kaszę, a następnie upiec. Jak zrobić kaczkę pieczoną, by była idealna?

Kaczka pieczona - przydatne porady:

  • Przed pieczeniem od kaczego korpusu odcinamy kuper oraz szyjkę (choć często w sprzedaży są kaczki już pozbawione szyi).
  • Kaczkę najlepiej natrzeć przyprawami na około dobę przed pieczeniem, dzięki czemu zdąży wchłonąć ich aromat i nabrać odpowiedniego smaku.
  • Do kaczki, oprócz soli i pieprzu, doskonale pasuje również czosnek i majeranek.
  • By mięso ładnie odchodziło od kości, a skórka była przyrumieniona, kaczkę najpierw długo (przez ok. 2 godziny) pieczemy pod przykryciem, a następnie krótko bez niego.

Kaczka pieczona - przepis

Kaczka pieczona - chrupiąca z zewnątrz soczysta w środku. Jak ją upiec by była idealna? [PRZEPIS]Kaczka pieczona - chrupiąca z zewnątrz soczysta w środku. Jak ją upiec by była idealna? [PRZEPIS] Fot. iStock

Składniki:

  • 1 kaczka o wadze około 2 kilogramów
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego czosnku (lub 2 ząbki świeżego, przeciśniętego przez praskę)
  • 5-6 kwaśnych jabłek (np. antonówka, szara reneta)
  • szklanka białego wytrawnego wina (można pominąć)
  • słoiczek borówki lub żurawiny do mięs

Sposób przygotowania:

  1. Z kaczki usuń kuper i szyję. Korpusy obsyp solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem, porządnie natrzyj je przyprawami i odłóż w żaroodpornym naczyniu do lodówki na 24 godziny.
  2. Na około godzinę przed pieczeniem wyjmij kaczkę z lodówki. Do środka włóż pokrojone na ćwiartki jabłko, pozbawione gniazd nasiennych (mogą by dwa, jeśli się zmieszczą). Otwór, do którego wkładałeś jabłka, zepnij następnie wykałaczkami - nie musi być idealnie. Połóż w naczyniu grzbietem do góry.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza (górna i dolna grzałka). Wstaw kaczkę na około pół godziny bez przykrycia.
  4. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza, do naczynia dolej wino i przykryj je pokrywką. Piecz przez około 45 minut.
  5. Po tym czasie przewróć kaczkę na grzbiet, ponownie przykryj pokrywką i piecz przez kolejne 45 minut.
  6. Następnie odkryj kaczkę, a do piekarnika wstaw również pokrojone na połówki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka. Piecz wszystko jeszcze przez pół godziny.
  7. Kaczkę podawaj na tacy, otoczoną jabłkami (do środka jabłek możesz nałożyć po łyżce borówek lub żurawin).

Smażona pierś kaczki z puree z dyni piżmowej i czarną komosą ryżową:

Co podać do kaczki?

Dobrym dodatkiem do pieczonej kaczki są zwykle owoce - pieczone lub w formie konfitury. W naszym  kraju podaje się najczęściej pieczone jabłka, a także borówki lub żurawinę. Świetnie sprawdzą się również figi, gruszki i śliwki.

Doskonałym dodatkiem do kaczki pieczonej są również pieczone lub duszone warzywa. Doskonale pasują do niej na przykład podsmażane buraczki oraz modra kapusta. Jeśli chcesz, możesz również podawać ją z pieczonymi burakami lub - bardziej nowocześnie - z pieczonymi batatami. Zamiast ziemniaków czy batatów możesz się również zdecydować na kluski, na przykład śląskie lub kopytka - najlepiej z wody.

Zobacz również przepisy na kaczkę pieczoną z:

Więcej o: