Piernik staropolski - już czas go przygotować!

Piernik staropolski to jeden z pierwszych zwiastunów świąt. Na kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem zapach korzennych przypraw roznosi się po całym domu, wprowadzając namiastkę świątecznej atmosfery w szare, listopadowe dni. Jak zrobić piernik staropolski dojrzewający? Przepis nie jest trudny.

Piernik staropolski - tradycyjny przepis na świąteczny wypiek

Przepis na piernik staropolski większość z nas ma z tego samego źródła. Autorstwo najbardziej znanej receptury przypisuje się bowiem Lucynie Ćwierczakiewiczowej. Tym, co wyróżnia go spośród innych ciast korzennych, jest czas, jakiego potrzebuje ciasto na to, by "dojrzeć". Zwykle przygotowuje się je na około 4-6 tygodni przed świętami, a następnie odstawia pod przykryciem do lodówki. By piernik był miękki, na kilka dni przed Wigilią przekłada się go powidłami. Dzięki temu rozpływa się w ustach i jest bardzo aromatyczny.

Jak przygotować tradycyjny piernik? Przepis wideo krok po kroku obejrzysz poniżej:

Zobacz wideo

Piernik staropolski - składniki podstawowe

Według klasycznego przepisu, do przygotowania piernika potrzebujemy przede wszystkim dobrego miodu. Co prawda wyjdzie też na sztucznym, ale najpiękniejszy aromat zawdzięcza temu naturalnemu, najlepiej spadziowemu. Oprócz niego do przygotowania piernika potrzebny jest również cukier (niektórzy przygotowują z niego karmel, który nadaje ciastu dodatkowego aromatu). Ciemniejszy kolor ciasta uzyskamy, dodając do niego również nieco kakao.

Co oprócz nich? Dużo mąki. Zazwyczaj jest to mąka pszenna, ale jeśli chcecie, mniej więcej 1/3 można zastąpić mąką żytnią. Sprawi, że piernik będzie nieco mniej puszysty, a za to bardziej zwarty.

By ciasto na piernik dojrzewający miało nieco ciemniejszy kolor, możesz dodać do niego nieco kakao.By ciasto na piernik dojrzewający miało nieco ciemniejszy kolor, możesz dodać do niego nieco kakao. Fot. Shutterstock

Piernik - jak to piernik - nie obędzie się też bez korzennych przypraw. Można skomponować ich skład według własnego uznania (na przykład według poniższego przepisu) albo skorzystać z gotowych mieszanek. Kupując je, warto patrzeć na skład. Bierzmy tę, w której w ogóle nie ma cukru albo jest on na którymś z dalszych miejsc składu. Przyprawę korzenną do piernika można również zrobić samodzielnie, na przykład według tego przepisu.

Piernik staropolski - przepis

Składniki:

  • 1/2 kg miodu
  • 400 g cukru (można dać o połowę mniej)
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml zimnego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Piernik dojrzewający staropolski - sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewamy prawie do zagotowania. Studzimy.
  2. Stopniowo, wyrabiając ręką, dodajemy mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy.
  3. Gdy ciasto uzyska zwartą konsystencję, formujemy z niego kulę i wkładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w chłodnym miejscu, by dojrzewało przez trzy, a nawet cztery tygodnie.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  5. Dojrzałe ciasto dzielimy na trzy równe części, przekładamy je do keksówek wyścielonych pergaminem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 40-50 minut.

Piernik staropolski dojrzewający - jak go zrobić, by był najlepszy? Rady

  • Im dłużej piernik dojrzewa, tym lepiej. Ale wyjdzie nawet wtedy, gdy zrobicie ciasto na tydzień przed świętami.
  • Jeśli chcecie dodać do ciasta posiekane bakalie, wrzućcie je razem z przyprawami.
  • Piernik można piec również na trzech większych blachach.
  • Ostudzone placki można przełożyć powidłami, kremem orzechowym albo dżemem z gorzkiej pomarańczy.
  • Z wierzchu piernik dekorujemy roztopioną czekoladą, wymieszaną z odrobiną masła. Możemy dodatkowo posypać posiekanymi orzechami.
  • Dojrzewające ciasto piernikowe ma konsystencję plasteliny; łatwo je rozwałkować na cienki placek i powycinać foremką małe pierniczki na choinkę (piecze się je 10 minut). Duże pierniki trzeba upiec co najmniej tydzień przed świętami, bo zaraz po upieczeniu są twarde i potrzebują czasu, by skruszeć.

Autor: Olga Badowska (przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")

Więcej o:
Copyright © Agora SA