Nie umiesz zrobić gołąbków, nawet bez zawijania? Jest łatwiejszy sposób - zupa gołąbkowa! [PRZEPIS]

Gołąbki, podobnie jak schabowego, lubi większość z nas. Co zrobić, jeśli nie potrafisz ich zwijać, a masz na nie ochotę? Już nie musisz liczyć na rodzinę ani kupować ich w sklepie. Świetnie zastąpi je... zupa gołąbkowa! Mamy przepis.

Choć dla większości gospodyń domowych gołąbki to proste do wykonania danie, nie wszyscy sobie z nimi świetnie radzą. A to kapusta wyjdzie za twarda, a to farsz niedoprawiony, a to się rozpadają.

Jeśli masz ochotę na gołąbki, a nigdy ci nie wychodzą, jest prosty sposób, by sobie z tym poradzić. I nie mówimy tu o gołąbkach bez zawijania. To zupa gołąbkowa!

Zupa gołąbkowa - jak to się robi?

O co chodzi z tą zupą gołąbkową? Tak, to dokładnie to, co myślisz - zupa z kapustą, pomidorami, mięsem mielonym i ryżem, czyli dokładnie tym, co normalnie musiałbyś dodać do gołąbków. Jest jednak o wiele prostsza, bo nie musisz ani sparzać kapusty wrzątkiem, ani niczego zawijać. Po prostu wrzucasz wszystko do garnka i dusisz. Proste, prawda?

Zupa - podobnie jak bigos - najlepsza jest na drugi dzień, kiedy smaki dobrze się połączą. W smaku jest bardzo podobna do gołąbków.

Zupa gołąbkowa - przepis

Składniki:

  • 400-500 g mięsa mielonego
  • 1/2 główki kapusty (białej lub włoskiej)
  • 100 g (lub 1 torebka) białego ryżu
  • ok. 2-2,5 litra rosołu
  • 500 ml przecieru pomidorowego (jeśli lubisz intensywnie pomidorowy smak, dodaj jeszcze kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego)
  • paczka mrożonej włoszczyzny (ok. 450 g)
  • 2 ząbki czosnku lub 2-3 płaskie łyżeczki czosnku suszonego/granulowanego
  • 4-5 suszonych kapeluszy grzybów
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • sól i pieprz
  • spora szczypta cukru
  • olej do smażenia

Zupa gołąbkowa - sposób przygotowania:

  1. Kapustę umyj i posiekaj.
  2. W dużym garnku rozgrzej ok. 2 łyżek oleju. Wyciśnij na niego czosnek i chwilę podsmażaj, po czym dodaj mięso. Smaż, aż zacznie się przyrumieniać.
  3. Następnie dodaj włoszczyznę i duś, aż zmięknie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Do garnka dodaj kapustę, bulion, suszone grzyby, listek laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz. Zalej 2 litrami bulionu i przecierem pomidorowym i duś na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut.
  5. Po tym czasie dodaj ryż i gotuj przez ok. 15-20 minut, aż będzie miękki. Jeśli zupa będzie za gęsta, dodaj jeszcze nieco bulionu. Jeśli natomiast będzie zbyt rzadka, możesz dodać nieco koncentratu pomidorowego.
  6. Dopraw jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem. Możesz także wzbogacić smak zupy o ulubione dodatki, na przykład koperek czy słodką suszoną paprykę. Możesz podawać ją również z posiekaną pietruszką.

Rady:

  • Najlepsza zupa gołąbkowa to ta z dodatkiem mięsa wołowo-wieprzowego, ale możesz ją odchudzić, dodając mięso drobiowe (np. z indyka) lub chudszą wieprzowinę (szynka).
  • Możesz też zastąpić biały ryż innym ulubionym rodzajem (np. parboiled albo brązowym). Zamiast ryżu można wykorzystać także drobną kaszę, choć smak już nie będzie ten sam.

Jeśli zupa gołąbkowa mimo wszystko cię nie przekonuje, zawsze możesz zrobić zwykłe gołąbki. Na przykład z przepisu Hapsa.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA