Labneh - ser z jogurtu. Idealny na kanapkę i do sernika. Jak to się robi? [PRZEPIS]

Labneh to rodzaj twarogu, który oryginalnie przygotowuje się z ukwaszonego, a następnie podgrzewanego i odcedzanego mleka. Można go jednak zrobić o wiele łatwiej.

Ostatnio coraz częściej natykamy się w internecie na przepis na labneh. To rodzaj gęstego twarożku, do którego przygotowania potrzebujesz po prostu gęstego jogurtu greckiego. Jego zaletą jest nie tylko to, że bardzo łatwo go przygotować i poradzi sobie z nim nawet kulinarny nowicjusz - w zasadzie nie trzeba robić nic, wystarczy tylko poczekać. Jest także wyjątkowo uniwersalny - nadaje się i jako dodatek do pieczywa, i jako baza do sernika.

By labneh był najlepszy, wybierz jogurt naturalny bez dodatku mleka w proszku czy innych zagęszczaczy i polepszaczy. Do przygotowania serka, oprócz sporej ilości jogurtu, potrzebne będzie też coś, przez co będziesz odcedzać serwatkę. Najlepiej sprawdzi się sito wyłożone gazą albo czystą bawełnianą ściereczką lub tetrową pieluszką.

Labneh - przepis krok po kroku

Przed przystąpieniem do przyrządzania serka, sito przelej wrzątkiem i pozostaw je do ostygnięcia. Dzięki temu pozbędziesz się z jego powierzchni większości zanieczyszczeń (w tym bakterii, które mogłyby się dostać do serka). Następnie umieść sito nad garnkiem i wyłóż gazą lub innym materiałem, przez który będziesz przecedzać serwatkę. Zrób też trochę miejsca w lodówce - to tam będziesz trzymać całą konstrukcję.

Na materiał delikatnie wyłóż zawartość kubeczków z jogurtem (tyle, ile masz albo ile zmieści się na sicie). Zbierz rogi gazy lub ściereczki i zwiąż je sznureczkiem lub gumką recepturką. Uwaga - "paczuszka" z jogurtem nie powinna być związana zbyt ściśle.

By przygotować labneh, umieść jogurt na gazie, a następnie pozostaw na sicie na około 1-3 dni.By przygotować labneh, umieść jogurt na gazie, a następnie pozostaw na sicie na około 1-3 dni. Fot. Amelia Crook/ www.flickr.com (CC BY 2.0; https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Po około dobie powinieneś uzyskać kremowy serek, który świetnie sprawdzi się do smarowania pieczywa. Możesz go również - wschodnim sposobem - podawać jako dip do warzyw, krakersów czy porwanych na kawałki chlebków pita. Jest lepszy od większości sklepowych serków, w których często można znaleźć różne zagęszczacze czy emulgatory. 

Po mniej więcej 2-3 dniach uzyskasz zwarty ser, z którego możesz przygotowywać serniki (nie wymaga mielenia, w przepisie zastąp nim twaróg w proporcjach 1:1) albo utoczyć kulki, które można np. zamarynować w oliwie. Po tym czasie z 400 g jogurtu naturalnego (jeden duży kubek) powinieneś uzyskać około 150 g serka.

Rady:

  • Przed wyłożeniem na gazę, jogurty możesz doprawić, dodając do nich na przykład sól, przyprawy (zioła, suszoną paprykę) albo suszone zioła. Przepis na ser z dodatkami znajdziesz również poniżej.
  • Serwatki, która wyciekła z jogurtu nie wylewaj! To doskonałe źródło białka, które możesz wykorzystać do przygotowania domowych chłodzących napojów (także na bazie owoców) czy lodów.

Ser z jogurtu z dodatkami

Składniki:

  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • Na słono: oliwa, pieprz kruszony, gruba sól morska, liście bazylii
  • Na słodko: miód, suszone figi, gwiazdki anyżu, brandy, uprażone orzechy laskowe

Sposób przygotowania:

  1. Opakowanie jogurtu wylać na sitko wyłożone podwójnie złożoną gazą, zostawić do odcieknięcia na noc. Odrywać palcami cząstki jogurtu i rolować na dłoni kulki wielkości jaj przepiórczych. Jeżeli jest za rzadki, dłużej trzymać na sitku.
  2. Na słono: kulki polać oliwą, posypać solą, pieprzem i porwanymi liśćmi bazylii. Podawać do grzanek z wiejskiego chleba.
  3. Na słodko: miód zagotować z pokrojonymi figami, anyżem i dwiema łyżkami brandy. Ostudzonym miodem polewać serki, posypać kruszonymi orzechami.

Autor: Agnieszka Kręglicka (przepis pochodzi z magazynu "Wysokie Obcasy")

Więcej o: