Jagodzianki - co zrobić, by ciasto i farsz były idealne? Przepis na jagodzianki i porady

Jagodzianki to jeden z największych letnich przysmaków. Najlepsze to te, w których farszu jest dużo, a ciasto jest puszyste, maślane i niezbyt grube. Jak je zrobić? Mamy dla was klasyczny przepis na jagodzianki i kilka porad, dzięki którym wyjdą idealne.
Zobacz wideo

Domowe jagodzianki - jak to się robi?

Jagodzianki to dowód, że wystarczy zaledwie kilka składników, żeby przygotować naprawdę niebiański przysmak. O czym warto pamiętać?

  • Ciasto na jagodzianki to zwykle ciasto drożdżowe, rzadziej krucho-drożdżowe. By było idealne, powinniśmy dać mu trochę czasu na wyrośnięcie, a potem zagnieść je jeszcze raz, napełnić farszem, a gotowe bułeczki odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Dzięki temu pęcherzyki powietrza w cieście powinny rozłożyć się równomiernie i nie powstaną w nim większe "bąble".
  • By farsz był zwarty, do owoców, oprócz cukru, trzeba dodać nieco mąki ziemniaczanej, która go zagęści (jak w przypadku kisielu). Wystarczy około 2 łyżeczek na 250 g jagód.
  • Wierzch jagodzianek przed pieczeniem warto posmarować roztrzepanym jajkiem, a po upieczeniu na przykład polukrować albo po prostu posypać cukrem pudrem. Pyszne są jednak również jagodzianki z kruszonką. Robimy ją, rozcierając 100 g masła (połowa standardowej kostki) z 1 szklanką mąki i 1 szklanką cukru kryształu lub pudru.

Przepis na jagodzianki - składniki:

Ciasto na jagodzianki:

  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 5 szklanki mąki
  • 3 jajka (lub tylko 3 żółtka wtedy ciasto jest o wiele delikatniejsze)
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1-2 szklanki jagód
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Oraz:

  • 1 roztrzepane jajko lub białko do posmarowania ciastek
  • olej do posmarowania blachy

Jagodzianki - przepis krok po kroku:

  1. Drożdże rozetrzyj w miseczce z łyżką cukru i mlekiem. Posyp kilkoma łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły "pracować".
  2. Dodaj jajka utarte z resztą cukru, pozostałą przesianą mąkę, stopione i lekko przestudzone masło oraz sól.
  3. Ciasto wyrabiaj co najmniej pół godziny, aż stanie się pulchne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Nagrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  5. Ciasto dość grubo rozwałkuj i pokrój na kwadraty lub krążki. Nakładaj nadzienie i starannie zlepiaj brzegi.
  6. Ułóż jagodzianki na natłuszczonej olejem blasze (blachę możesz wyłożyć papierem pergaminowym) i ponownie odstaw w ciepłe miejsce.
  7. Gdy podrosną, posmaruj je jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15-20 minut. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem lub polukruj.

Przepis na jagodzianki pochodzi z Magazynu Kuchnia

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.