Zupa kalafiorowa - krem i klasyczna. Jak zrobić zupę kalafiorową? Dwa proste przepisy

Zupa kalafiorowa to doskonały obiad na letnie dni. Jest prosta do przygotowania, lekka, a do tego pyszna. Jeśli chcecie, możecie ją również doprawić wedle uznania, a nawet nieco zaszaleć ze składnikami. Przed wami dwa przepisy: zupa kalafiorowa krem i klasyczna zupa kalafiorowa.

Zupa kalafiorowa - kilka przydatnych porad

Klasyczną zupę kalafiorową można zabielić, na przykład śmietaną 18 lub 22 proc. Da się ją również zagęścić zasmażką z masła, mąki i mleka.

Do zupy kalafiorowej można jednak dodać również kilka dodatków, które "podkręcą" jej smak. Letniego aromatu nada jej nieco świeżego, posiekanego koperku. Jeśli natomiast lubicie azjatyckie dania, zamiast wlewać do niej śmietankę, dodajcie mleczko kokosowe z puszki. Do zupy w tym wydaniu będzie również pasowała odrobina czerwonego lub zielonego curry. Które wybierzecie, to wyłącznie kwestia smaku.

Zupa kalafiorowa krem będzie pyszna z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego. Jej smak można również urozmaicić dodatkiem sera pleśniowego. By ją zagęścić możecie natomiast wykorzystać na przykład ugotowane ziemniaki (miksujemy je razem z kalafiorem).

Klasyczna zupa kalafiorowa - przepis

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 3 (około 350 g) ziemniaki
  • 1 mała włoszczyzna (możesz użyć mrożonej)
  • 4 skrzydełka kurczaka
  • koperek
  • 4 łyżki śmietany 22 proc (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włóż skrzydełka kurczaka razem z pokrojoną włoszczyzną i zalej 2 litrami wody. Dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu około 40 minut. Przecedź, odłóż marchewkę i skrzydełka.
  2. Gorącym bulionem zalej umytego i podzielonego na różyczki kalafiora oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotuj do miękkości.
  3. Do ugotowanej zupy dodaj pokrojoną w półplasterki marchewkę i mięso z obranych skrzydełek. Dodaj śmietanę, jeśli używasz i drobno posiekany koperek. Dopraw śmietaną wg. uznania.

Rada: W wersji wegetariańskiej pomiń po prostu dodatek mięsa.

Autor przepisu: Zuzanna Wiciejowska (przepis pochodzi z magazynu "Palce Lizać")

Zupa kalafiorowa krem - przepis

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 pietruszka
  • 1 por (biała część)
  • 1/4 selera
  • 2 szklanki mleka
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 duży (100 g) topiony serek kremowy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Por pokrój w plasterki, pietruszkę i seler - w kostkę.
  2. W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzej masło i olej, włóż por, seler i pietruszkę, posyp imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Smaż warzywa 5-7 minut.
  3. Wlej mleko i bulion, doprowadź do wrzenia, dodaj kalafior podzielony na części. Gotuj na małym ogniu około 30 minut. Lekko przestudź i zmiksuj.
  4. Ponownie postaw na małym ogniu i dodaj serek topiony. Gdy się rozpuści, gotuj jeszcze 2-3 minuty, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Zupę kalafiorową podawaj gorącą, posypaną szczypiorkiem.

Autor przepisu: Zuzanna Wiciejowska (przepis pochodzi z magazynu "Palce Lizać")

Więcej o: