Jak zrobić gulasz węgierski? Prosty przepis. Najlepszy z plackami ziemniaczanymi albo langoszami!

Gulasz węgierski najczęściej serwuje się w Polsce do placków ziemniaczanych. Może to i dobrze, bo tworzy z nimi naprawdę świetny "duet". Jak zrobić sycący gulasz węgierski, by smakował najlepiej? Mamy sprawdzony przepis i kilka porad, jak go smacznie zaserwować.
Zobacz wideo

Gulasz węgierski - jak to się robi?

  • Gulasz węgierski przyrządza się na bazie mięsa, pomidorów i papryki - świeżej oraz suszonej.
  • Jeśli podajesz gulasz z plackami ziemniaczanymi, zamiast ziemniaków dodaj do niego taką samą ilość marchewki.
  • Doskonałym dodatkiem do gulaszu są również pieczarki. By zrobić gulasz węgierski z pieczarkami, grzyby (wybierz nieduże) najpierw umyj, oczyść, pokrój na połówki i podsmaż na maśle z solą i pieprzem. Następnie dodaj je do reszty składników.
  • Gulasz możesz podawać nie tylko z plackami ziemniaczanymi (podstawowy przepis na placki ziemniaczane znajdziesz tutaj>>). Świetnie smakuje podany po prostu z ziemniakami, ulubioną kaszą lub po prostu z kawałkiem świeżego pieczywa.

Gulasz węgierski - przepis:

  • 1 i 1/2 kg udźca wołowego
  • 5 cebul
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 3 czerwone papryki
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • ostra papryka
  • smalec do smażenia

Gulasz węgierski krok po kroku:

  1. Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm i oprósz solą.
  2. Cebulę obierz i pokrój w dość grubą kostkę.
  3. Na dużej patelni rozgrzej smalec i zrumień mięso razem z cebulą, mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie podlej wodą i duś do miękkości ok. 1 godziny pod przykryciem.
  4. Po tym czasie dodaj paprykę w proszku, drobno posiekany czosnek i obrane pokrojone w dużą kostkę ziemniaki (małe ziemniaki mogą zostać w całości).
  5. Dopraw solą, dodaj puszkę pomidorów i duś kolejne 15 minut.
  6. Następnie dodaj pokrojoną w paski czerwoną paprykę i duś pod przykryciem, aż ziemniaki i papryka będą miękkie.
  7. Na koniec spróbuj i dopraw solą oraz ostrą papryką. Gulasz węgierski jest gotowy. Możesz teraz podawać go tak, jak chcesz - z pieczywem, na plackach ziemniaczanych albo z innym węgierskim przysmakiem - langoszem (przepis na langosze, czyli placki po węgiersku, znajdziesz tu>>)
Więcej o:
Copyright © Agora SA