Barszcz biały od podstaw - jak go zrobić? Wyjaśniamy krok po kroku

Barszcz biały to jedna z najlepszych zup na rozgrzewkę. Pełen dodatków, sycący i aromatyczny z pewnością nasyci każdego głodomora - zwłaszcza, jeśli dodacie do niego ziemniaki. Jak zrobić barszcz biały od podstaw? Wyjaśniamy.

Barszcz biały zazwyczaj podaje się w naszym kraju na Wielkanoc, ale stanowi też świetny, sycący posiłek w chłodne jesienne i zimowe dni. Podobnie, jak w przypadku żurku, do jego przygotowania potrzebny jest zakwas. Jeśli chcecie, możecie go kupić, ale samodzielne przygotowanie zakwasu to też nie takie trudne zadanie. Wystarczy po prostu wymieszać ze sobą mąkę i wodę z dodatkiem soli, czosnku i kawałka chleba, a później po prostu poczekać kilka dni i zakwas gotowy.

Wiele osób spiera się o to, czym różni się barszcz biały od żurku. Większość źródeł podaje dwa wyjaśnienia. Pierwsze jest takie, że barszcz ma być ponoć zupą mięsną, podczas gdy żur - zupą postną. Drugie wyjaśnienie jest natomiast takie, że pierwotnie różniły się one składnikiem, na bazie którego zostały przyrządzone. O ile bowiem żurek miał powstawać z zakwasu z mąki żytniej, barszcz przyrządzano początkowo z ukiszonych liści rośliny o nazwie barszcz zwyczajny (więcej na ten temat: Żurek wielkanocny na zakwasie - przepis na doskonałą zupę, która sprawdzi się nie tylko na święta).

Z tego właśnie powodu w części domów barszcz biały uznawany jest za zupę mięsną. Często przyrządza się go na wędzonce z dodatkiem białej kiełbasy, ugotowanego na twardo jajka, a czasem również pokrojonych w kostkę, ugotowanych ziemniaków (dodaj je do zupy i ugotuj przed dodaniem zakwasu, bo inaczej mogą wyjść za twarde). Z kolei w części domów barszcz biały uznaje się za zupę postną i serwuje na Wigilię.

Barszcz biały - przepis podstawowy

Składniki:

300 g białej surowej kiełbasy
zakwas z mąki żytniej (możesz go kupić w sklepie lub zrobić)
5 ziaren ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżka chrzanu
2-3 ząbki czosnku
1/2 marchewki
1/4 pora
1/2 szklanki (125 ml) śmietany 22 proc.
majeranek
sól
pieprz
jajka na twardo

Sposób przygotowania:

Kiełbasę ponakłuwaj, przełóż do garnka, zalej 2 litrami wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pora i marchewkę. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 45 minut. Odcedź, wywar przelej do garnka. Marchewkę zetrzyj na tarce lub drobno pokrój, kiełbasę pokrój w grube plasterki. Wywar zagotuj, dopraw zakwasem, dodaj chrzan, marchew i kiełbasę. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i zabiel śmietaną. Podawaj z połówkami jajek ugotowanych na twardo.

Autorki przepisu: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska (przepis pochodzi z magazynu "Palce Lizać")

Zakwas do barszczu białego lub żurku

Składniki:

1 szklanka żytniej mąki razowej
skórka chleba razowego
4-5 ząbków czosnku
1 cebula
sól

Sposób przygotowania:

Wsyp mąkę do kamiennego lub szklanego naczynia i rozmieszaj z odrobiną wody. Następnie do zawiesiny dodaj jeszcze 1 litra przegotowanej wody oraz drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony, utarty z odrobina soli czosnek i skórkę razowego chleba. Wymieszaj, przykryj czystą lniana ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Następnie zlej płyn do butelek i szczelnie zakręć. Tak przygotowany zakwas możesz przechować w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Autor: Maria Szkop (przepis pochodzi z magazynu "Palce Lizać")

Więcej o: