Tort urodzinowy to pozycja obowiązkowa, gdy przybywa nam lat. Nawet symboliczne ciastko ze świeczkami będzie miłym gestem, a co dopiero tort z prawdziwego zdarzenia. Są takie, które zrobimy naprawdę błyskawicznie - często wystarczy po prostu odpowiednio ozdobić "zwyczajny" wypiek.
Popularnością cieszą się słodkości z których na solenizantów spoglądają ich ukochani bohaterowie. Jeśli nie chcecie robić tortu samemu, odpowiednio wcześniej sprawdźcie, czy znajdzie się ktoś, kto wykona ciasto zgodnie z waszymi oczekiwaniami (a konkretniej: czy zrobi ozdoby, które podbiją serce malucha). Jeśli lubisz lepić z modeliny, z cukrem plastycznym także powinno pójść ci bez problemów - możesz spróbować dekoracje zrobić samodzielnie, satysfakcja będzie na pewno o wiele większa. Możesz też skorzystać z gotowych elementów, np. specjalnych opłatków z nadrukowanymi postaciami z bajek.
Tort czekoladowy
składniki:
Wymieszaj wrzątek z kakao, dodaj mleko i wanilię. Osobno wymieszaj mąkę, sodę i sól, a masło i brązowy cukier utrzyj na puszystą masę. Dodaj jedno jajko, cały czas ucierając. Wymieszaj mąkę, sodę i sól z rozpuszczonym kakao. Partiami dodawaj powstałą masę do masła z cukrem, na przemian z trzema jajkami. Gotowe ciasto podziel na pół. Upiecz placki pojedynczo, w tortownicy o średnicy 24 cm, przez 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Czas na przygotowanie masy. Ugotuj syrop z wody i 1 1/3 filiżanki cukru, ubij na pianę białka z solą i dwoma łyżeczkami cukru. Powoli wlewaj syrop do piany, ubijając mikserem. Dodaj miękki masło oraz wanilię. Gotową masą przełóż placki i posmaruj nią wierzch tortu. Udekoruj kolorowymi drażami.
Autor: Marta Duklas, przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia
Tort Pavlova
składniki:
Masę białkową przygotuj według przepisu na bezy. Masę białkową rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - ma mieć formę dużego okręgu, na wierzchu łyżką ukształtuj finezyjne fale. Dla ułatwienia możesz wcześniej narysować na papierze okrąg (pamiętaj, że beza urośnie). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C, a po pięciu minutach zmniejsz temperaturę do 120°C. Piecz 1 godzinę 50 minut, studź w zamkniętym piekarniku. Ubij zimną śmietankę i rozsmaruj ją na wystudzonej bezie. Udekoruj owocami. Jeśli używasz tych mrożonych, pamiętaj, aby je wcześniej rozmrozić.
Autor: Zuzanna Wiciejowska, przepis pochodzi z magazynu Palce Lizać
A co powiecie na tęczowy tort urodzinowy? Dla dzieci to będzie coś atrakcyjnego, a i gościom zostanie w pamięci. Rainbow cake wygląda efektownie, ale jego przygotowanie jest naprawdę łatwe. Kluczem są... barwniki. Musisz przygotować ciasto biszkoptowe i krem takie, jak najbardziej lubicie. Ciasto dzielimy na porcje (każda z nich będzie oddzielną warstwą, podziel na tyle, ile masz barwników - najlepiej, aby były to wszystkie kolory tęczy, wtedy ciasto wygląda wyjątkowo efektownie). Jeśli nie chcesz wykorzystywać barwników spożywczych, do zabarwienia ciasta możesz użyć np. owoców liofilizowanych lub szpinaku, ale pamiętaj, że kolory nie będą tak intensywne, trudniej będzie o "efekt wow".
Do zrobienia ciasta biszkoptowego potrzebujesz:
Oddziel żółtka od białek, żółtka odstaw na chwilę, białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier - nie wsypuj całego od razu, dodawaj go partiami. Kolejny krok to dodanie do ubitej z cukrem piany żółtek - je również należy dodawać porcjami. Przesiej mąkę (jeśli nie masz specjalnego urządzenia, zrób to przez zwykłe sitko) i ostrożnie wsyp ją do jajek. Delikatnie wymieszaj składniki - muszą się połączyć, ale piana nie może opaść.
Masę podziel na równe części (najlepiej na sześć-siedem) i do każdej z nich dodaj inny barwnik. Przełóż do formy (masę w jednym kolorze) i piecz około 15-20 minut w temperaturze 180° Celsjusza (lub do "suchego patyczka") - temperaturę uzależniamy od grubości ciasta, jeśli jest ono płaskie, wystarczy mniej-więcej 10 minut w pieczenia.
Gdy wszystkie kolory biszkoptu będą upieczone, odstaw je do ostygnięcia.
Do przygotowania masy potrzebujesz:
Do masy śmietanowej możesz dodać też serek mascarpone. Możesz wtedy odjąć trochę śmietanki.
Śmietanę (lub śmietanę z mascarpone) ubijamy na sztywno, pod koniec dodając odrobinę cukru pudru - tak, aby masa nie była zbyt słodka, wystarczą dwie-trzy łyżki.
Kolorowe biszkopty przekładaj masą. Najlepiej, aby układ kolorów odwzorowywał te na tęczy, ale możesz je ułożyć dowolnie. Masą pokrywamy także wierzch tortu. Może zostać już w takiej formie, możesz go dodatkowo ozdobić, np. drobnymi owocami.
Zobacz także, jak zrobić pieczone pączki oponki: