Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Trzy cięcia nożem i pomarańcza obrana. Mamy triki na to, jak zrobić to naprawdę szybko i bez pryskania [WIDEO]
Zimą - zwłaszcza w okresie świątecznym - z chęcią sięgamy po cytrusy. O ile jednak obieranie mandarynek czy klementynek to żaden kłopot, wiele osób unika jedzenia pomarańczy, bo pozbawienie ich skórki wymaga nieco więcej zachodu.
Zamiast obierać mozolnie owoc tradycyjnym sposobem za pomocą nożyka (i nieraz przy okazji brudząc się tryskającym sokiem), mamy dla was trzy propozycje, które mogą ułatwić to zadanie.
Sposób nr 1
Naszym faworytem zdecydowanie jest pierwszy sposób, który wymaga jedynie trzech cięć nożem, by można było się cieszyć jego soczystym miąższem. Wystarczy tylko obciąć końcówki pomarańczy, a następnie wykonać jedno nacięcie wzdłuż owocu, które powinno sięgnąć jego środka. Tak naciętą pomarańczę rozkładamy niczym pas z nabojami i odrywamy po prostu poszczególne cząstki od skórki.
Sposób nr 2
Drugi sposób oprócz noża wymaga również użycia łyżki. Z pomocą tego pierwszego trzeba naciąć owoc na grubość skórki wszerz tak, by podzielić ją na dwie "półkule", nie naruszając przy tym samego miąższu. Następnie pod skórkę wkładamy łyżkę i z jej pomocą usuwamy najpierw jedną, a później drugą część.
Sposób nr 3
Trzecia metoda sprawdzi się w przypadku tych, którzy lubią się nieco pobawić nożem, bo wymaga wykonania większej liczby nacięć na skórce owocu. Przy odrobinie wprawy ten sposób wciąż jest jednak szybszy niż mozolne obieranie pomarańczy "na okrągło" niczym jabłka.
Na czym polega? To proste. Najpierw trzeba zrobić dwa okrągłe nacięcia skórki wokół końcówek owoców - tak, by nie przekroić miąższu. Następny krok to kolejne nacięcia skórki wzdłuż owocu w kilkucentymetrowych odstępach. Po tym wystarczy już tylko zerwać palcami poszczególne "wycinki" skórki i gotowe.
Zobacz też:
Polecane dla Ciebie
-
Szybki obiad mięsny - trzy proste przepisy
-
Sałatka z ryżem i tuńczykiem na trzy sposoby
-
Surówka z pora na trzy sposoby - doskonały dodatek do obiadu
-
Jak ugotować ryż na sypko bez woreczka? Podajemy instrukcję
-
Z groszkiem, marynowanymi pieczarkami, bez ziemniaków. Czy istnieje jedyny słuszny przepis na sałatkę jarzynową? Sprawdzamy
-
Jak zrobić placki ziemniaczane? Przepis podstawowy na tradycyjne placki i kilka przydatnych porad, by wyszły idealne
-
Masz dwie lewe ręce do pieczenia ciast? Oto superproste przepisy, z którymi poradzi sobie każdy
-
Pyszne ciasta z bakaliami: oto kilka inspiracji, nie tylko na keks [PRZEPISY]
-
Do czego służy kolorowa końcówka w plastikowym korku od szampana? Zdradzamy sprytny trik
-
Kelnerka codziennie szła do pracy 22 km na piechotę. Klienci podarowali jej auto
-
Masz dwie lewe ręce do pieczenia ciast? Oto superproste przepisy, z którymi poradzi sobie każdy
-
Czy trzeba przesiewać mąkę do ciast i dań? Wyjaśniamy
-
Kiedyś tradycyjny trunek, dziś mało kto pamięta, jak się ją przyrządza. Jak zrobić przepalankę w domu?