Makaron ze szpinakiem - jak zrobić? Prosty przepis

Makaron ze szpinakiem to bardzo proste danie, które każdy może zrobić w swojej kuchni. Nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację. Przygotowanie tej potrawy zajmuje niewiele czasu i wymaga składników, które z pewnością już znajdują się w Twojej kuchni. Poznaj nasz przepis na makaron ze szpinakiem.

Szpinak z makaronem - daj mu szansę

Z dzieciństwa pamiętacie szpinak jako nieapetyczną, stołówkową breję? Czas to zmienić! Najlepiej robiąc makaron ze szpinakiem, który jest nie tylko łatwy i szybki do przygotowana, ale również bardzo smaczny.

Szpinak jest doskonałym źródłem białka, błonnika oraz soli mineralnych. W postaci świeżej lub mrożonej jest dostępny przez cały rok, co pozwala nam się nim raczyć, kiedy tylko mamy na to ochotę.

Jak zrobić dobry makaron ze szpinakiem?

Łączenie szpinaku z makaronem to jedna z najpopularniejszych form wykorzystania tego warzywa. I choć szpinak z makaronem jest przepyszny, w kuchni nie musimy poprzestawać wyłącznie na takim połączeniu. Wszyscy z pewnością skosztowali kiedyś lasagne ze szpinakiem lub canelloni ze szpinakiem. Szpinak również doskonale komponuje się z serami. Można do niego dodać grecki ser feta, gorgonzolę lub inny ser pleśniowy albo obsypać tartym parmezanem.

Szpinak lubi również przyprawy. Najsmaczniejszy jest oczywiście z czosnkiem. Poza solą i pieprzem warto dodać do niego także gałkę muszkatołową. Dla wzbogacenia aromatu możemy ponadto użyć ziół, takich jak rozmaryn, tymianek czy lubczyk. Do szpinaku pasują też wyraziste przyprawy, np. ostre chili czy pieprz cayenne.

Makaron ze szpinakiem - składniki:

  • 150 g makaronu (np. penne, pappardelle, spagetti, fusilli)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżki masła
  • 150 g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • ok. 20 g sera gorgonzola lub 1/3 szklanki utartego parmezanu

Makaron ze szpinakiem - krok po kroku

  1. Gotujemy wodę na makaron w dużym garnku. Woda powinna być osolona. Jeśli szpinak jest świeży, myjemy go w letniej wodzie (gdy ma za grube ogonki i nerwy, możemy je oderwać). Jeśli jest mrożony wyciągamy go wcześniej, by rozmroził się w temperaturze pokojowej.
  2. Siekamy drobno cebulę. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę.
  3. Po ugotowaniu wody wsypujemy do niej makaron. Gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być al dente (czas gotowania ok. 8 minut).
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Gdy masło się stopi, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Wszystko musi się zeszklić, ale uwaga - czosnek nie może się przypalić, inaczej będzie gorzki.
  5. Na patelnię dodajemy szpinak i czekamy aż zwiędnie, lekko mieszając. Jeśli szpinak jest mrożony, czekamy aż odparuje z niego większość wody.
  6. Kiedy szpinak jest już podsmażony, zalewamy wszystko śmietaną. Czekamy aż się zredukuje i całość zgęstnieje. Na tym etapie możemy dodać do śmietany ulubione przyprawy, np. gałkę muszkatołową, która doskonale pasuje i do szpinaku, i do śmietany. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać szczyptę ostrej papryki lub któregoś z ziół.
  7. Odcedzony makaron dodajemy do sosu i całość podgrzewamy. Makaron można delikatnie mieszać ze szpinakiem, aby sos dobrze się rozprowadził.
  8. Jeśli decydujemy się na dodanie gorgonzoli dodajemy ją do sosu i mieszamy. Jeśli wybraliśmy parmezan, dodajemy go na końcu, kiedy makaron mamy już wyłożony na talerzu.

Makaron ze szpinakiem na inne sposoby

Makaron ze szpinakiem to naprawdę bardzo łatwe danie, a przy tym pyszne i sycące danie. Świetnie się na daje na obiad na szybko. Doskonale sprawdzi się również wtedy, gdy nie wiemy, co zrobić na kolację dla dwojga.

Ten przepis można również rozwijać, dodając więcej składników. Makaron ze szpinakiem świetnie smakuje również z pomidorami koktajlowymi lub suszonymi. Można zrobić również makaron z kurczakiem i szpinakiem lub ze szpinakiem i łososiem (wędzonym lub pieczonym). Jeśli macie ochotę, zaszalejcie również z serami. Polecamy wam spróbować makaronu ze szpinakiem z dodatkiem sera feta lub bryndzy.

Więcej o: