Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Jak zrobić zupę ogórkową? Domowy przepis na zupę z ogórków
Ogórkowa - królowa polskich zup
Może to być szkolna stołówka, dom rodzinny albo wakacje u dziadków. Każdy z nas ma swoje wspomnienia związane z zupą ogórkową. Tą zupą, która często jest przez wielu niedoceniana, uważana za zupę "tanią" i nieatrakcyjną.
Ogórkową raczymy się najczęściej w naszych domach lub niekiedy w przeżywających obecnie drugą młodość barach mlecznych. Dla obcokrajowców jest to wciąż niezbadany rejon. Z lekkim dystansem i niedowierzaniem próbują zupy z warzywa, które kojarzy się jedynie z kanapkami. Wszystko to czyni ją dla nich daniem nieco egzotycznym.
Zupa ogórkowa jest bardzo charakterystyczna dla tradycyjnej kuchni polskiej. Zawiera smaki, które łatwo znajdziemy w innych daniach z naszego regionu. W samej ogórkowej łatwo wyczuć pikanterię chrzanu i czosnku, orzeźwiającą świeżość koperku, treściwą bazę bulionu mięsnego. W wersji ze śmietaną z kolei pyszny kremowy smak. Cechą, za którą wiele osób ceni polskie zupy, jest ich rześka kwaśność. Podobnie jest w innych naszych zupach, w żurku, barszczu czy kwaśnicy.
Zupa ogórkowa - składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 cebula średniej wielkości
- włoszczyzna
- 1,5 litra bulionu (drobiowy, warzywny, rosół)
- 3 ziemniaki
- 4- 5 średnie ogórki kiszone
- liść laurowy
- 150 g śmietany 18 proc.
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku lub koperku
- sól, pieprz
Jak zrobić zupę ogórkową - krok po kroku:
- Do rozgrzanego garnka włóż masło i oliwę. Gdy oliwa się rozgrzeje, a masło roztopi dołóż cebulę i włoszczyznę. Całość mieszaj mniej przez około 5 minut.
- Do zeszklonych warzyw wlej przygotowany wcześniej bulion. Do bulionu wrzuć liść laurowy. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 5 minut.
- Pokrój ziemniaki w kostkę i dołóż do gotującego się bulionu z warzywami. Gotuj przez mniej więcej 10 minut.
- Zetrzyj ogórki na tarce lub pokrój w paski. Następnie dodaj je do bulionu. Gotuj wszystko przez kolejne 10 minut.
- Przygotuj śmietanę. Wymieszaj ją z 2 łyżkami wody, następnie z 4 łyżkami bulionu.
- Zaprawioną w ten sposób śmietanę dodaj do całości. Na koniec wsyp pokrojony szczypiorek (lub koperek).
Zupa ogórkowa z ryżem
Zazwyczaj zupa ogórkowa podawana jest z ziemniakami. Niekiedy pojawia się również w odsłonie z ryżem. Jest to nie tylko kwestia gustu, ziemniaki w zupie ogórkowej mogą stać się kruche i twardawe, co wpływa negatywnie na smak całej zupy. Ryż należy ugotować w oddzielnym garnku w osolonej wodzie. Gotować zgodnie z informacją na opakowaniu. Ugotowany ryż dodajemy do gotującego się bulionu zaraz po dodaniu ogórków. Pozostawiamy na parę minut, aby ryż wciągnął nieco wywaru i soku z ogórków. Tak, jak w powyższym przepisie, do zupy dodajemy również śmietanę i zieleninę.
Zupa ogórkowa to świetna propozycja na wiosnę i lato. Wtedy otwieramy słoje z kiszonymi przez całą jesień i zimę ogórkami, a następnie ze smakiem raczymy się ich soczystością. Taki zestaw potrafi przynieść prawdziwe orzeźwienie w cieplejsze dni.
-
Małopolanie kultywują tradycję chowu od niemal tysiąca lat. Ta polska ryba po prostu musi być wyśmienita
-
Kiedyś tradycyjny trunek, dziś mało kto pamięta, jak się ją przyrządza. Jak zrobić przepalankę w domu?
-
Czy można jeść surową wieprzowinę? To bezpieczne dla zdrowia? Wyjaśniamy
-
Krokiety do barszczu na Wigilię i Boże Narodzenie - złociste i chrupiące
-
Zakwas na barszcz czerwony - prosty do zrobienia, a pyszny i zdrowy
- Zupa rybna na Wigilię i Boże Narodzenie - z karpia oraz tradycyjna ucha
- Natalia Kukulska w kultowej świątecznej piosence Coca-Cola "Coraz bliżej Święta"
- Ciasteczka świąteczne maślane i orzechowe - dwa przepisy na pyszności na Boże Narodzenie
- Dlaczego prawdziwe trufle są takie drogie? Nie tylko dlatego, że trudno je znaleźć
- Wojciech Modest Amaro: "Nowa restauracja w Zakopanem będzie uzupełnieniem moich kulinarnych możliwości"
zawszedak111
Oceniono 1 raz 1
mag, ale o co chodzi? - "Całość mieszaj mniej przez około 5 minut."