Jak zrobić zupę ogórkową? Domowy przepis na zupę z ogórków

Ogórkowa to jedna ze sztandarowych propozycji dań kuchni polskiej. Każdy z nas uwielbia wspomnienia z dzieciństwa. W części z nich na pewno znajduje się zupa ogórkowa mamy, babci albo prababci. Nasz przepis na zupę ogórkową sprawi, że wszystkie wasze wspomnienia wrócą w mgnieniu oka.

Ogórkowa - królowa polskich zup

Może to być szkolna stołówka, dom rodzinny albo wakacje u dziadków. Każdy z nas ma swoje wspomnienia związane z zupą ogórkową. Tą zupą, która często jest przez wielu niedoceniana, uważana za zupę "tanią" i nieatrakcyjną.

Ogórkową raczymy się najczęściej w naszych domach lub niekiedy w przeżywających obecnie drugą młodość barach mlecznych. Dla obcokrajowców jest to wciąż niezbadany rejon. Z lekkim dystansem i niedowierzaniem próbują zupy z warzywa, które kojarzy się jedynie z kanapkami. Wszystko to czyni ją dla nich daniem nieco egzotycznym.

Zupa ogórkowa jest bardzo charakterystyczna dla tradycyjnej kuchni polskiej. Zawiera smaki, które łatwo znajdziemy w innych daniach z naszego regionu. W samej ogórkowej łatwo wyczuć pikanterię chrzanu i czosnku, orzeźwiającą świeżość koperku, treściwą bazę bulionu mięsnego. W wersji ze śmietaną z kolei pyszny kremowy smak. Cechą, za którą wiele osób ceni polskie zupy, jest ich rześka kwaśność. Podobnie jest w innych naszych zupach, w żurku, barszczu czy kwaśnicy.

Zupa ogórkowa - składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula średniej wielkości
  • włoszczyzna
  • 1,5 litra bulionu (drobiowy, warzywny, rosół)
  • 3 ziemniaki
  • 4- 5 średnie ogórki kiszone
  • liść laurowy
  • 150 g śmietany 18 proc.
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku lub koperku
  • sól, pieprz

Jak zrobić zupę ogórkową - krok po kroku:

  1. Do rozgrzanego garnka włóż masło i oliwę. Gdy oliwa się rozgrzeje, a masło roztopi dołóż cebulę i włoszczyznę. Całość mieszaj mniej przez około 5 minut.
  2. Do zeszklonych warzyw wlej przygotowany wcześniej  bulion. Do bulionu wrzuć liść laurowy. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 5 minut.
  3. Pokrój ziemniaki w kostkę i dołóż do gotującego się bulionu z warzywami. Gotuj przez mniej więcej 10 minut.
  4. Zetrzyj ogórki na tarce lub pokrój w paski. Następnie dodaj je do bulionu. Gotuj wszystko przez kolejne 10 minut.
  5. Przygotuj śmietanę. Wymieszaj ją z 2 łyżkami wody, następnie z 4 łyżkami bulionu.
  6. Zaprawioną w ten sposób śmietanę dodaj do całości. Na koniec wsyp pokrojony szczypiorek (lub koperek).

Zupa ogórkowa z ryżem

Zazwyczaj zupa ogórkowa podawana jest z ziemniakami. Niekiedy pojawia się również w odsłonie z ryżem. Jest to nie tylko kwestia gustu, ziemniaki w zupie ogórkowej mogą stać się kruche i twardawe, co wpływa negatywnie na smak całej zupy. Ryż należy ugotować w oddzielnym garnku w osolonej wodzie. Gotować zgodnie z informacją na opakowaniu. Ugotowany ryż dodajemy do gotującego się bulionu zaraz po dodaniu ogórków. Pozostawiamy na parę minut, aby ryż wciągnął nieco wywaru i soku z ogórków. Tak, jak w powyższym przepisie, do zupy dodajemy również śmietanę i zieleninę.

Zupa ogórkowa to świetna propozycja na wiosnę i lato. Wtedy otwieramy słoje z kiszonymi przez całą jesień i zimę ogórkami, a następnie ze smakiem raczymy się ich soczystością. Taki zestaw potrafi przynieść prawdziwe orzeźwienie w cieplejsze dni.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA