18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Dlaczego nigdy nie powinno się mrozić dobrej wódki? Zdaniem eksperta to wcale nie poprawia jej smaku

Wódka najlepiej smakuje, kiedy jest porządnie zmrożona? Okazuje się, że eksperci odradzają taki sposób postępowania. Przynajmniej w przypadku trunku dobrej jakości.

Przed większością zakrapianych imprez wódka ląduje zwykle w zamrażalniku, gdzie porządnie się schładza. Zdaniem cytowanego przez Business Insider Francoisa Thibaulta z Grey Goose, jeśli wódka należy do tanich, taki sposób postępowania może nam pomóc złagodzić jej ostry, piekący smak. Ekspert twierdzi jednak, że alkohol dobrej jakości nie wymaga mrożenia, ponieważ jego smak powinien być odpowiednio wyważony.

Jak zatem powinno się pić dobrą wódkę? Najlepsza będzie dla niej temperatura pokojowa. Tylko w ten sposób uda nam się bowiem wychwycić wszystkie smaki i aromaty tego rodzaju alkoholu. W dobrej jakości wódce smakosze potrafią wychwytywać świeżość i delikatność charakterystyczną dla vinho verde albo ciężkie nuty jak w dostojnym burgundzie.

Jeśli już musicie chłodzić trunek, jego temperatura nie powinna przekraczać 0 stopni Celsjusza. Zalecenia, jak należy serwować daną wódkę, powinniście znaleźć również na jej opakowaniu.

Więcej na ten temat:

Co zrobić, gdy wódka zamarznie?

Czy zdarzyło się wam kiedyś schłodzić wódkę tak mocno, że wewnątrz wytworzyła się bryła lodu? Niepokoicie się, że to oznaka złej jakości trunku?

Wódka oczywiście może zamarznąć, zwłaszcza wtedy, gdy wasz zamrażalnik bardzo mocno chłodzi. W końcu częściowo składa się z wody, która w temperaturze poniżej zera zamienia się w lód.

- To nie jest nic nadzwyczajnego, że po wstawieniu wódki do zamrażarki w butelce pojawia się lód - wyjaśnia na łamach "Gazety Krakowskiej" Sergiusz Gwoździej, dyrektor firmy Polmos Białystok. - Jeżeli w domowym urządzeniu jest temperatura około 20 stopni Celsjusza poniżej zera, to po kilku godzinach w wódce wytrącą się kryształki lodu.

Jeśli w wódce dobrej jakości pojawi się lód, nie oznacza to, że coś z nią jest nie tak. To raczej znak, że nie obchodziliśmy się z nią we właściwy sposób.

Ku-ku, ku-ku. Lepsza kukułka w kieliszku, niż gołąb na dachu

Więcej o:
Komentarze (65)
Dlaczego nigdy nie powinno się mrozić dobrej wódki? Zdaniem eksperta to wcale nie poprawia jej smaku
Zaloguj się
  • goetterdaemmerung_2015

    Oceniono 10 razy 8

    Pan ekspert nie pije wódki tylko sączy. Na ciepło można sobie wysączyć 1-2 szklaneczki dobrej wódki, jeżeli ktoś lubi ten smak. Na ciepło smak jest intensywniejszy. Jak dla mnie do sączenia lepsze są jednak inne trunki.
    Do picia wódka lepsza jest chłodna. Ale ekspert chyba nigdy nie pił wódki.

  • wawiak80

    Oceniono 8 razy 8

    Zdecydowana większość konsumentów nie pije wódki dla jej smaku tylko dla efektu jej działania. Dlatego wszyscy schładzają wódkę która jest zwyczajnie niesmaczna. Dla większości z nas dobra wódka to taka której nie czus mocno smaku. Stąd popularność w Polsce wódek marek skandynawskich ( Finlandia, Danzka, Absolut) które w smaku są stosunkowo delikatne. Swoje drogą chciałbym spróbować wódki którą można pić ciepła i nie czując obrzydzenia. Znacie takie do picia na ciepło?

  • tur_ams

    Oceniono 6 razy 6

    Ekspert z Grey Goose gó... wie. Mówimy o francuskiej (!) średniej jakości wódce, która jest sprzedawana jako produkt premium... Większość ludzi na zachodzie Europy nie ma pojęcia o wódce, a ci którzy znają się na wódkach kupują Wyborową albo dobre rosyjskie wódki.

  • glencok

    Oceniono 7 razy 5

    :)))) wódka w temperaturze pokojowej :))))) może jeszcze jak na niektórych amerykańskich filmach, małymi łykami ze szklanki do whisky z lodem? :))) żenada , nie ekspert.
    Także bardzo dobra jakościowo wódka, schłodzona ( nie musi być zmrożona) zyskuje na smaku. Sam wolę schłodzoną niż zmrożoną. Do tego trzeba uwzględnić specyficzny sposób w jaki się ją pije, czyli czystą z kieliszka "na raz". Taki to już trunek i żaden "ekspert' tego nie zmieni. Ciepły to może być koniak.

  • voyteko

    Oceniono 6 razy 4

    pan ekspert nie ma czasu na mrozenie,jak gorzalka w okolicy to szybko wyzlopie zeby nikt go nie uprzedzil...a lyka tak szybko ,ze nie czuje smaku...Kazda wodka nie mrozona czy mrozona wrednie smakuje i ludzie pija ja aby sie nagrzac jak najszybciej a nie po to aby poznac smak tego "szlachetnego" trunku...

  • wit911

    Oceniono 3 razy 3

    Ekspert z Grey Goose? A pił on kiedyś dobrą wódkę? Może powinien spróbować?

  • jura-59

    Oceniono 3 razy 3

    Zdzichu menel twierdzi że ciepła lepiej w czachę wali . Ja mu wierzę bo jest prawdziwym smakoszem i ekspertem od różnych trunków .

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX