Jak zrobić kapustę z grochem? Tradycyjne danie wigilijne krok po kroku

Kapusta z grochem wielu z nas kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Może to być również pyszny dodatek do dań mięsnych poza sezonem świątecznym. Pożywny groch szybko nasyci nasze brzuchy, a kiszona kapusta sprawi, że smaki będą odpowiednio zbalansowane.

Groch z kapustą

Wbrew pozorom kapusta z grochem to danie bardzo pożywne i w tradycyjnej postaci, niskokaloryczne. Jest to świetna wiadomość dla osób znajdujących się na diecie i osób, które z trudem znoszą świąteczny jadłospis. Jednak dla osób z problemami trawiennymi może być to danie ciężkostrawne.

Kapustę z grochem można podawać na wiele różnych sposobów. Może być to tradycyjna forma, gdzie znajdziemy tylko kiszoną kapustę, groch łuskany i popularne przyprawy. Popularna jest również wersja kapusty z grochem z gotowanymi ziemniakami. Można również wzbogacić to danie do dodatki mięsne. Świetnie się sprawdzą takie produkty jak boczek, słonina. Całość można okrasić zasmażką z mąki lub przesmażyć naszą kapustę z grochem na smalcu. Jeśli mamy suszone grzyby możemy również je dodać do naszego dania, świetnie również sprawdzi się dodatkowo wkrojona cebulka.

Kapusta z grochem - składniki:

  • 600 g kiszonej kapusty
  • 400 g grochu łuskanego
  • 2 cebule średniej wielkości
  • kilka liści laurowych
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Kapusta z grochem - krok po kroku:

  1. Wsypujemy groch do głębokiej miski. Zalewamy go zimną wodą tak żeby jej powierzchnia kończyła się około 1-2 centymetrów powyżej powierzchni grochu Powinno wystarczyć około 2-2,5 litra wody). Zostawiamy groch na kilka godziny - najlepiej na całą noc.
  2. Odcedzamy groch i przenosimy go do garnka. Zalewamy świeżą wodą, a następnie dodajemy do niej sól. Od momentu zagotowania trzymamy na ogniu przez ok. 30 minut (albo do miękkości). Co jakiś czas sprawdzamy groch czy groch staje się bardziej miękki i go mieszamy.
  3. Kapustę płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy po umyciu. Siekamy ją bardzo drobno.
  4. Do oddzielnego garnka przekładamy kapustę. Zalewamy wodą (ok. 300 ml). Dodajemy liść laurowy oraz parę ziarenek ziela angielskiego i gotujemy ok. 60 minut. Jeśli po kapuście z grochem macie problemy trawienne, warto w tym momencie dodać do potrawy jeszcze szczyptę kminku. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy.
  5. Kroimy cebulę. Powinna być bardzo drobno poszatkowana. Wykładamy ją na patelnie i podsmażamy na maśle aż się zarumieni
  6. Ugotowaną kapustę dodajemy do cebuli z masłem. Całość mieszamy i przesmażamy delikatnie. Stopniowo dodajemy groch i mieszamy wszystko starannie. Do smaku możemy doprawić dodatkowo solą i pieprzem. Możemy dodać również odrobinę majeranku.

Przepis na kapustę z grochem

Danie jest czasochłonne, ale na pewno nie jest to potrawa trudna w przygotowaniu. Po ponad godzinie jesteśmy w stanie raczyć się pyszną i soczystą kapustą z grochem. Jak już wspominaliśmy jest to danie typowo świąteczne. Na wielu stołach kapusta z grochem to jedna z dwunastu głównych wigilijnych potraw. Jednocześnie sprawdzi się ona również jako świetny dodatek np. do kotleta schabowego lub po prostu podana razem z ziemniakami. 

Groch sprawi ze się najemy, a soczysta i kwaśna kapusta kiszona doda niesamowitego smaku i aromatu. Zachęcamy was do przyrządzania kapusty z grochem nie tylko od święta i raczenie się nią przez cały rok. To wspaniały dodatek do wielu potraw, a największe walory tej potrawy docenimy dopiero po paru dniach od przygotowania - podobnie jak bigos najlepsza jest po kilku odgrzaniach.

Więcej o: