Jak zrobić paprykę faszerowaną? Prosty przepis na pyszną paprykę nadziewaną mięsem. Sprawdź!

Papryka faszerowana to danie, które wydaje się bardzo trudne i zaawansowane. Nic bardziej mylnego! To potrawa spektakularna, przy której możemy dać upust swojej kreatywności, a przy tym prosta w przygotowaniu i przepyszna. W tym przepisie pokażemy wam, jak to zrobić.

Papryka faszerowana z ryżem

Ryż to uniwersalny składnik do każdej potrawy. Jesteśmy w stanie zmieszać go z wieloma produktami i zawsze wyjdzie pysznie. Możemy go przyrządzić bez sosu z dużą ilością dodatków lub z gęstymi sosami, z którymi tworzą wspaniałą konsystencję. W przypadku tego dania jest podobnie. Ryż pełni tu główną rolę, zaraz po papryce oczywiście.

Ryż możemy przyrządzić z naszymi ulubionymi dodatkami. Możemy do niego dodać pieczarki z cebulą. Mogą to też być inne warzywa, jak posiekane drobno różne rodzaje papryki, cukinia, marchewka, kukurydza lub fasola. Możemy też użyć mięsa. W tym przypadku dobrym wyborem będzie wykorzystanie mięsa mielonego. Łatwo możemy je wymieszać z ryżem i bez problemu gotowy farsz uda nam się umieścić w papryce. Dla leniwych jest również opcja przyrządzenia samego ryżu z przyprawami - w sezonie, dy papryka jest tania, to smaczny i niedrogi obiad.

Papryka faszerowana - składniki:

  • 4 duże papryki (rodzaj dowolny)
  • 1 duża cebula
  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowina lub wołowina)
  • 100 g ryżu
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Jak zrobić faszerowaną paprykę - krok po kroku:

  1. Gotujemy ryż na sypko w osolonej wodzie - zgodnie z informacją na opakowaniu.
  2. Do rondelka wlewamy olej (wystarczy dosłownie parę kropel). Siekamy cebulę w drobną kostkę. Gdy olej się rozgrzeje dodajemy cebulę. Podsmażamy ją aż do zeszklenia.
  3. Przygotowujemy mięso mielone. Dodajemy je do garnka z cebulą i olejem. Wszystko ze sobą mieszamy i podsmażamy przez ok. 5-10 minut. Przyprawiam solą i pieprzem. Możemy również dodać odrobinę pieprzu cayenne dla ostrości lub oregano i majeranek dla ziołowego posmaku.
  4. Po ugotowaniu ryżu, odcedzamy go starannie i dodajemy do mięsa, cebuli i oleju. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy na małym ogniu. W ten sposób wszystkie aromaty się przenikną, a ryż pozbędzie się resztek wody.
  5. Przygotowujemy papryki. Myjemy je w zimnej wodzie. Starannie obcinamy im wierzchy(te z ogonkiem), które będą służyły za przykrywkę. Następnie bierzemy wysokie żaroodporne naczynie z przykryciem (może też być garnek bez plastikowych elementów, który można podgrzewać w piekarniku. Odrobiną oleju nacieramy ściany naczynia. Papryki faszerujemy ryżem z mięsem. Wypełniamy je obficie i nakładamy im ich wierzchy. Wykładamy do naczynia.
  6. Ustawiamy piekarnik na ok. 180 stopni. Wkładamy do niego nasze papryki faszerowane w naczyniu pod przykryciem. Pieczemy całość ok. 35-45 minut - miąższ papryki po upieczeniu powinien być zwarty ale miękki.
  7. Po upieczeniu wykładamy papryki na talerz. Jedna papryka to jedna porcja.

Faszerowana papryka z dodatkami

Do naszych papryk możemy zrobić również sos. Może być to sos na bazie pomidorów zrobiony z koncentratu pomidorowego lub pomidorów pelati z puszki. Wcześniej należy lekko zagęścić go na patelni i dodać do składników farszu. Jest to dobry sposób na związanie ryżu i ujednolicenie jego konsystencji.

Sos można również przygotować na bazie wywaru warzywnego lub bulionu. Podajemy go na końcu - konkretnie polewamy nim upieczone papryki. Dla miłośników dań barowych dobrym dodatkiem będzie odrobina sera. Po upieczeniu papryk można je obsypać startym twardym serem (np. parmezan) lub przed pieczeniem dodać żółty ser pod pokrywę naszej papryki, by zapiekł się na jej wierzchu.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.