Jak zrobić lukier? Prosty i szybki przepis jak zrobić doskonałą polewę do ciasta

Lukier - bez niego nie wyobrażamy sobie babki wielkanocnej albo pierników świątecznych czy domowych pączków. Pokażemy wam jak szybko i w łatwy sposób zrobić pyszny lukier do naszych domowych wypieków. Z nim wasze ciasta i ciasteczka będą zawsze wyglądały spektakularnie.

Domowy lukier

Święta to błogi czas odpoczynku, relaksu, spotkań z rodziną oraz wielkiego jedzenia. Obok tradycyjnych potraw na słono, na naszych stołach goszczą również zazwyczaj liczne ciasta, babki, pierniki czy drożdżówki. Wszystkie te specjały często są udekorowane pięknie wyglądającą perłową polewą.

To nic innego jak lukier z cukru pudru. Dzięki niemu w łatwy sposób możemy nadać naszym małym dziełom dodatkowego uroku.

Lukier jest słodki i szczególnie uwielbiany przez dzieci. Podczas rodzinnych zabaw w kuchni daje wiele możliwości udekorowania domowych łakoci.

W najprostszej wersji lukier przygotowuje się po prostu poprzez ucieranie cukru pudru z wodą. By nadać lukrowi aromatu, możemy zamiast wody wykorzystać sok z cytrusów (pięknie się prezentuje ten z czerwonych pomarańczy), a w wersji dla dorosłych - np. rumu lub amaretto. Do ozdabiania świątecznych ciasteczek najlepiej sprawdzi się natomiast lukier królewski, przyrządzany z białek jaj, ubitych na sztywno z cukrem pudrem.

Jak zrobić lukier z cukru pudru - składniki:

  • 400 g cukru pudru
  • ok. 60 ml wody

Lukier - krok po kroku:

  1. Zaczynamy od przesiania cukru pudru do oddzielnego naczynia.
  2. Stopniowo dolewamy do lukru wody (możemy użyć do tego łyżeczki).
  3. Dolewając wodę, cały czas ucieramy cukier, do momentu utworzenia jednolitej, gęstej masy.
  4. Ważne jest by nasz lukier nie stawał się zbyt gęsty lub za rzadki. Jeśli będzie gęsty, postaraj się rozcieńczyć go wodą. Jeżeli natomiast będzie za rzadki, dodaj nieco więcej cukru pudru.
  5. Jeśli konsystencja lukru pozwala dowolnie go formować i jest ciekła, to znaczy, że możemy nim dekorować nasze wypieki.

Jak zrobić kolorowy lukier?

Kolorem lukru możemy dowolnie manipulować. Wszystko za sprawą naturalnych barwników, które możemy dodać do lukru podczas przyrządzania. Wystarczy znaleźć składnik, który dobrze odda właściwy kolor. Gdy chcemy uzyskać kolor żółty warto dodać odrobinę kurkumy lub soku z brzoskwini. Jeśli kolor ma być lekko złotawy i lukier mam mieć piękny zapach i wspaniały smak możemy dodać sok z pomarańczy lub cytryny. Gdy chcemy by nasz lukier był ciemniejszy możemy dodać do niego kakao. Dla uzyskania zielonego koloru dodać spirulinę lub wyciśnięty sok z liści szpinaku. Aby otrzymać kolor różowy bądź czerwony musimy dodać sok żurawinowy lub porzeczkowy albo... z buraka. Oczywiście możemy użyć też barwników spożywczych do dekorowania ciast.

Polecamy nasz przepis przy zdobieniu domowych ciast. Lukier to świetny sposób na nadanie wyjątkowego charakteru naszym dziełom. W ten sposób uczynimy specjalne okazje bardziej wyjątkowymi i w procesie tworzenia możemy liczyć na niezłą frajdę.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA