Jak zrobić makaron z cukinią? Pyszny makaron na każdą porę roku. Przepis krok po kroku

Cukinia to świetne warzywo o uniwersalnym zastosowaniu. Zaletą jest również jej łatwa dostępność - dzięki temu z cukinii możemy gotować w zasadzie przez cały rok. Makaron z cukinią to jedno z tych dań, które możemy przygotować w krótkim czasie i mieć gwarancję, że zjedliśmy nie tylko pysznie, ale i zdrowo.

Dobry makaron z cukinią

Makaron z cukinią do świetny pomysł na danie obiadowe lub kolację. Niewielka ilość składników czyni to je łatwym i szybkim w przygotowaniu. Do tego dania możemy wybrać swój ulubiony rodzaj makaronu, choć polecamy najbardziej makaron typu penne, fusilli lub farfalle (czyli pióra, świderki lub kokardki). Można przygotować go zarówno z samą cukinią, jak i z sosem na bazie cukinii (ponoć makaronem w ostatniej wersji zajada się m.in. wybranka brytyjskiego księcia Harrego - Meghan Markle).

Cukinie można przyrządzić w wersji łagodnej lub na ostro. Świetnie pasuje do niej ostra papryka chili lub pieprz cayenne. Można do niej dodać również odrobinę słodszych przypraw, takich jak kurkuma czy curry. Żeby danie nie wydawało nam się mało pożywne, możemy dodać do niego mięso. Do cukinii świetnie pasuje zarówno delikatne mięso drobiowe, jak i łosoś wędzony.

Makaron z cukinią - składniki:

  • 1 świeża cukinia (duża)
  • ok. 80 ml oliwy
  • 1-2 ostre papryki lub ostra papryka w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 - 200 ml śmietany 30 proc.
  • makaron - ok. 200-250 g
  • sól, pieprz

Jak zrobić domowy makaron z cukinią – krok po kroku:

  1. Zalewamy garnek wodą i gotujemy ją na makaron. Wodę należy posolić.
  2. Gdy woda się gotuje wrzucamy do niej nasz ulubiony rodzaj makaronu. Gotujemy makaron al dente (zgodnie z informacją na opakowaniu).
  3. Kroimy cukinię. Może to być kostka albo połówki talarków, a następnie drobno siekamy czosnek.
  4. Na rozgrzaną patelnię dodajemy parę dużych kropel oliwy. Kiedy wszystko się rozgrzeje dorzucamy na patelnię pokrojoną cukinieę z czosnkiem
  5. Podsmażamy cukinię i czosnek. Jeśli mamy ostrą papryczkę możemy ją również dołożyć na patelnię.
  6. Kiedy wszystkie składniki się lekko podsmażą, dodajemy do nich śmietanę. Wszystko razem podgrzewamy na średnim ogniu
  7. Sos jest gotowy, kiedy widzimy, że śmietana robi się gęsta. Na koniec wszystko możemy doprawić odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem
  8. Kiedy makaron jest ugotowany, po odcedzeniu, dodajemy go do składników na patelni. Wszystko delikatnie i starannie mieszamy. Po wszystkim możemy wykładać nasz makaron z cukinią na talerze

Cukinia i makaron

Cukinia świetnie sprawdza się również w sosie pomidorowym. Wtedy zamiast śmietany dodajemy na patelnie pomidory pelati. Wszystko razem dusimy aż odparuje znaczna część wody z pomidorów. Całość możemy uzupełnić czarnymi oliwkami i świeżą bazylią. Gdybyśmy chcieli dodać kurczaka do cukinii, to powinniśmy go dodać chwilę przed dodaniem śmietany. Wtedy wszystkie składniki dobrze się nam podsmażą i przenikną aromatami. Podobnie postępujemy również w przypadku wędzonego łososia. Podsmażamy całość przez parę minut i możemy dodać makaron.

To łatwe uniwersalne danie ma wiele wariantów. Każdy z nich zapewni nam doskonałą ucztę. Ten przepis pozwala wam na przyrządzenie pysznego makaronu z cukinią i kilkoma dodatkami. Zawsze możecie rozwinąć ten przepis o swój ulubiony składnik. Zachęcamy was do eksperymentowania!

Więcej o: