Jak zrobić zapiekankę z cukinii? Przepis na pyszne danie, które każdy może zrobić po swojemu

Zapiekanka z cukinii to nie jest nasz pierwszy wybór, gdy planujemy zrobić zapiekankę. Prawdopodobnie pierwsza jaka wpadła by nam do głowy, to ta z ziemniaków lub makaronu. Są popularniejsze. W przypadku zapiekanki z cukinią wcale jednak nie musimy rezygnować z tych dwóch dodatków. Sprawdźcie nasz przepis.

Zapiekanka z cukinią

Cukinia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. Świetnie nadaje się do makaronów, na jej bazie możemy przygotować wiele sosów śmietanowych lub lżejszych w połączeniu z innymi warzywami, np. pomidorami. Bardzo popularne są placki z cukinii, które w łatwy sposób można przygotować i serwować na śniadanie czy danie główne. Istnieje wiele potraw, które możemy zrobić z gotowanej cukinii, wtedy sprawdza się świetnie w roli sałatki lub pysznej przystawki na ciepło.

Jednym z dań, które sprawdzą się podczas każdej pory roku jest zapiekanka z cukinii. Możemy w niej łączyć cukinię z wieloma różnymi składnikami. Doskonale smakuje w połączeniu z innymi warzywami np. papryką, bakłażanem, pomidorami. Świetnym uzupełnieniem mogą być również grzyby, w tym również pieczarki.

Zapiekanka z cukinii świetnie smakuje z dodatkiem makaronu lub ziemniaków. Świetnie komponują się one z cukinią, zwłaszcza z dodatkiem ziół takich, jak majeranek, oregano, bazylia czy rozmaryn. Koneserom zapiekanek proponujemy też dodanie różnych odmian sera oraz np. jajek. Zapiekanka z cukinii razem z tymi składnikami może stworzyć naprawdę doskonałe danie, które możecie podać zarówno na obiad, jak i kolację.

Zapiekanka z cukinii - składniki:

  • 3 cukinie średniej wielkości
  • 2 cebule (mogą być białe lub czerwone)
  • 4 ziemniaki
  • 3 pomidory lub pomidory pelati w puszcze
  • 3-4 ząbki czosnku
  • żółty ser w kawałkach lub starty
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • zioła (majeranek, oregano, bazylia, tymianek)
  • opcjonalnie: świeża, posiekana zielenina do posypania (np. szczypiorek, pietruszka lub koperek)

Jak zrobić zapiekankę z cukinią - krok po kroku:

  1. Kroimy cukinie. Mogą to być talarki lub podłużne paski (tagliatelle), wszystko zależy od tego jakie uda nam się kupić cukinie. Jeśli będą grubsze to wtedy lepsze będą talarki, jeśli jednak cukinia będzie cieńsza, spróbujmy pokroić ją w cienkie pasy.
  2. Następnie przygotowujemy resztę warzyw. Kroimy drobno cebule i czosnek, wrzucamy je na patelnie i podsmażamy aż do zeszklenia. Następnie kroimy ziemniaki w talarki, a pomidory w plasterki lub kosteczkę.
  3. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Nacieramy jego ściany oliwą, tak by nasza zapiekanka nie przywarła do naczynia na dobre. Zaczynamy od ziemniaków, kładziemy je na spodzie. Następnie smarujemy je odrobiną czosnku i cebuli, posypujemy ziołami. Następna warstwa to paski (lub talarki) z cukinii znów odrobina cebuli i czosnku, a na samą górę pomidory. Na koniec posypujemy całość przyprawami i ziołami. Jeśli decydujemy się na pomidory z puszki to sosem z kawałkami pomidorów smarujemy po trochu każdą z warstw, aby ich smak rozprowadzał się po wszystkich warstwach.
  4. Jeśli mamy dużo składników, to po prostu powtarzamy ich układanie - im więcej warstw tym zapiekanka z cukinii będzie bardziej spektakularna. Wierzch zapiekanki możemy posypać serem lub jego kawałki poukładać na poszczególnych warstwach.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wkładamy do niego naszą zapiekankę z cukinii w naczyniu pod przykryciem. Całość pieczemy przez ok. 30 minut. Warto kontrolować czy zapiekanka nie przypieka się za bardzo.
  6. Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika i przed jej podaniem, możemy ją pospać  posiekaną zieleniną.

Zapiekanka z cukinii to prosty przepis

Zapiekanka z cukinią daje nam dużą dowolność podczas przyrządzania. Możemy swobodnie dobierać różne składniki i układać z nich warstwy wedle naszego uznania. Poza serem lub pomidorami pelati możemy użyć domowego beszamelu do związania warstw naszej zapiekanki. Poza warzywami możemy użyć też farszu mięsnego. Taka zapiekanka świetnie się sprawdzi z boczkiem, kurczakiem lub mięsem mielonym w swoich warstwach.

Więcej o: