Jak zrobić pasztet z soczewicy? Przepis na pyszny pasztet idealny dla wegetarian

Pasztet z soczewicy to doskonała alternatywa dla pasztetu mięsnego. Świetnie sprawdzi się jako pyszny dodatek do kanapek lub sałatek. Pasztety roślinne wcale nie muszą być gorsze od tych mięsnych. Często są bardziej aromatyczne i smaczniejsze z powodu większej ilości zróżnicowanych składników.

Pasztet warzywny z soczewicy

Wbrew pozorom nie jest to potrawa niebywale trudna w przygotowaniu. Jedynym wyzwaniem jest dobór odpowiednich składników. Do pasztetów roślinnych najczęściej stosowane są warzywa strączkowe. Możemy tu wyróżnić dwa rodzaje soczewicy, zieloną i czerwoną. Poza soczewicą pasztety możemy zrobić z grochu, różnych odmian fasoli czy np. z pestek słonecznika lub dyni. Możemy je łączyć także z różnymi sypkimi produktami. Pasztet z soczewicy świetnie smakuje z kaszą (najczęściej jaglaną) lub z ryżem. Są to też świetne składniki wiążące nasz pasztet.

Pasztet warzywny czy z soczewicy czerwonej czy z zielonej to bomba smaków i aromatów. Duże znaczenie będą miały przyprawy, których użyjemy do naszego pasztetu. Możemy używać przede wszystkim licznych ziół. Świetnie sprawdzi się majeranek, tymianek czy oregano. Można również dodać ziele angielskie, cząber albo kminek. Poza ziołami możemy dodawać przyprawy takie jak curry, kurkuma, imbir, słodka lub ostra papryka. W ten sposób zrównoważymy różnorodne smaki, a egzotyczne przyprawy nadadzą mu orientalnych nut.

Pasztet z soczewicy - składniki:

  • ok. 100 g kaszy jaglanej
  • 400 g marchewki
  • 100 g pietruszki
  • 500 g czerwonej soczewicy (już namoczonej)
  • 1 dużą cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz

Jak zrobić pasztet z soczewicy - krok po kroku:

  1. Obieramy marchewki i pietruszkę. Ścieramy je na tarce. Cebule kroimy w drobną kostkę. Całość wrzucamy na skropioną oliwą patelnię. Lekko podsmażamy. Możemy dodać szczyptę soli.
  2. Do głębokiego garnka wsypujemy soczewicę i kaszę. Zalewamy je wodą. Wody powinno być więcej na ok. 6-10 cm ponad linię soczewicy i kaszy. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.
  3. Po przesmażeniu warzyw oraz ugotowaniu kaszy i soczewicy, całość łączymy w głębokiej misce. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i tworzymy z nich masę. Możemy do tego używać dłoni bądź całość zmiksować. Podczas mieszania dodajemy przyprawy. Poza solą i pieprzem może to być majeranek, kminek, ziele angielskie. Dla bilansu i koloru możemy dodać również imbir i curry lub kurkumę.
  4. Kiedy uzyskamy jednolitą masę przygotowujemy podłużną blaszkę do wyłożenia naszego pasztetu.
  5. Ściany blaszki smarujemy oliwą. Dla pewności możemy ją również wysypać bułką tartą. Dzięki temu powierzchnia naszego pasztetu będzie trwała i krucha po upieczeniu.
  6. Wykładamy masę i formujemy ją w blaszce.
  7. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Całość wkładamy do piekarnika na ok. 60 minut. Kontrolujemy proces pieczenia. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy pasztet i przekładamy do lodówki. Podajemy schłodzony.

Pasztet z soczewicy

Na pasztet nadaje się każdy rodzaj soczewicy, z tą różnicą, że soczewica zielona wymaga dłuższego czasu namoczenia. Możemy do pasztetu dodawać składniki tak, by zróżnicować jego smak i aromat, ale również konsystencję. Dzięki temu zadziwimy naszych gości oryginalną strukturą naszego pasztetu z soczewicy.

Zachęcamy was do korzystania z tego przepisu i do rozwijania go o własne pomysły. Dodawajcie do niego swoje ulubione dodatki i przyprawy. Pasztet warzywny z soczewicy to świetny pomysł na świąteczny stół lub oryginalny dodatek do posiłku na świeżym powietrzu.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA