Wbrew pozorom nie jest to potrawa niebywale trudna w przygotowaniu. Jedynym wyzwaniem jest dobór odpowiednich składników. Do pasztetów roślinnych najczęściej stosowane są warzywa strączkowe. Możemy tu wyróżnić dwa rodzaje soczewicy, zieloną i czerwoną. Poza soczewicą pasztety możemy zrobić z grochu, różnych odmian fasoli czy np. z pestek słonecznika lub dyni. Możemy je łączyć także z różnymi sypkimi produktami. Pasztet z soczewicy świetnie smakuje z kaszą (najczęściej jaglaną) lub z ryżem. Są to też świetne składniki wiążące nasz pasztet.
Pasztet warzywny czy z soczewicy czerwonej czy z zielonej to bomba smaków i aromatów. Duże znaczenie będą miały przyprawy, których użyjemy do naszego pasztetu. Możemy używać przede wszystkim licznych ziół. Świetnie sprawdzi się majeranek, tymianek czy oregano. Można również dodać ziele angielskie, cząber albo kminek. Poza ziołami możemy dodawać przyprawy takie jak curry, kurkuma, imbir, słodka lub ostra papryka. W ten sposób zrównoważymy różnorodne smaki, a egzotyczne przyprawy nadadzą mu orientalnych nut.
Na pasztet nadaje się każdy rodzaj soczewicy, z tą różnicą, że soczewica zielona wymaga dłuższego czasu namoczenia. Możemy do pasztetu dodawać składniki tak, by zróżnicować jego smak i aromat, ale również konsystencję. Dzięki temu zadziwimy naszych gości oryginalną strukturą naszego pasztetu z soczewicy.
Zachęcamy was do korzystania z tego przepisu i do rozwijania go o własne pomysły. Dodawajcie do niego swoje ulubione dodatki i przyprawy. Pasztet warzywny z soczewicy to świetny pomysł na świąteczny stół lub oryginalny dodatek do posiłku na świeżym powietrzu.