Jak zrobić ziemniaki pieczone? Prosty przepis jak nadać ziemniakom pyszną formę

Ziemniaki pieczone to świetny dodatek zarówno do mięs, jak i warzyw. Często również nadają się na smakowitą przekąskę. Pokażemy wam jak przygotować pyszne ziemniaczki pieczone do waszych ulubionych dań.

Ziemniaki pieczone w piekarniku

Pieczone ziemniaki to doskonały dodatek do obiadu albo kolacji. Jest jednak parę zasad, dzięki którym można je uczynić jeszcze lepszymi.

Istotne jest, żeby nie przypiec ziemniaków zanadto i nie sprawić, by były suche. Bardzo ważne są również przyprawy, jakich użyjemy do przygotowania dania. Dlatego warto posiadać w domu zioła. Do ziemniaków najlepiej jest użyć rozmarynu lub majeranku. Dobrze smakują również w połączeniu z tymiankiem. Całość dopełni smak oliwy lub stopionego masła.

Przyrządzić ziemniaki pieczone można na dwa sposoby. Można je dokładnie obrać lub zostawić w skórkach. Przy czym jeżeli decydujemy się na tę drugą opcję, musimy zadbać o dokładne ich umycie, by w zębach nie zgrzytały nam później ziarenka piasku. Po przygotowaniu ziemniaków możemy łączyć je z różnymi gęstymi sosami. Można na nich roztopić dodatkowo ser lub po prostu polać oliwą. Możemy je polać również śmietaną bądź naturalnym jogurtem. W letnie dni najsmaczniejsze będą zapiekane ziemniaki z kefirem i posiekanym świeżym koperkiem.

Pieczone ziemniaki - składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • oliwa extra vergine
  • 2-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Jak zrobić ziemniaki pieczone - krok po kroku:

  1. Starannie obieramy ziemniaki, płuczemy je w zimnej wodzie, a następnie odstawiamy do osuszenia na kilkanaście minut.
  2. Następnie przygotowujemy naczynie żaroodporne (lub blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia). Dodajemy do niego parę kropel oliwy i łyżkę masła. Rozprowadzamy je po ściankach naczynia. Do naczynia dodajemy drobno posiekany czosnek. Całość odstawiamy na moment (możemy też delikatnie podgrzać wszystko na małym ogniu).
  3. Ziemniaki zostawiamy w całości, jeśli są małe, natomiast jeśli są dość spore, warto je pokroić na mniejsze kawałki (mogą być talarki lub nieregularne cząstki).
  4. Wkładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego i delikatnie mieszamy ze zgromadzonymi tam masłem, oliwą i czosnkiem. Staramy się nie uszkodzić ziemniaków.
  5. Gdy ziemniaki znajdują się już w naczyniu i są pokryte oliwą, dodajemy przyprawy - sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony). Następnie rozmaryn, majeranek, oregano, szałwię, a także tymianek. Leniwi kucharze mogą skorzystać z gotowej przyprawy do ziemniaków - obecnie oferuje je kilka marek.
  6. Całość zamykamy pod przykryciem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy naczynie z ziemniakami i pieczemy przez 45 minut. Pilnujemy, aby nie spiec ziemniaków za bardzo. Po ok. 30 minutach możemy je wyciągnąć i przewrócić, a następnie dopiekać z drugiej strony przez kwadrans.
  7. Ziemniaki pieczone wyjmujemy z piekarnika po wskazanym czasie. Powinny mieć kolor złotawo brązowy, ale nie mogą być zbyt ciemne. Wyczuwalny powinien być również aromat ziół.

Pieczony ziemniak

Podczas pieczenia ziemniaków, można też dodatkowo uszczelnić naczynie folią aluminiową. Możemy również wybrać technikę pieczenia w samej folii aluminiowej. Należy wtedy pozostawić ziemniaki w skórce, a z folii aluminiowej utworzyć coś na kształt sakiewki. W nią pakujemy nasze ziemniaki i pieczemy w piekarniku. Temperatura i czas zostają takie same, jak w powyższym przepisie.

Przepis na ziemniaki z piekarnika jest bardzo prosty. Wystarczy znać parę zasad dotyczących doprawienia ziemniaków i ich przygotowania do pieczenia. Po krótkim czasie możemy cieszyć się pysznymi i aromatycznymi ziemniakami z pieca.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.