Sos do gołąbków
Najpopularniejsze sosy, z którymi podawane są gołąbki, to sos pomidorowy, sos grzybowy bądź pieczarkowy oraz sos koperkowy. My skupimy się na tym pierwszym, w wersji tradycyjnej.
Sos z pomidorów możemy przyrządzić zarówno na bazie koncentratu jak i pomidorów z puszki. Pasuje on doskonale do gołąbka w klasycznej wersji mięsnej lub do gołąbka wegetariańskiego, np. z soczewicą. Ten sos nadaje gołąbkom wyjątkowego aromatu i smaku.
Sos pomidorowy do gołąbków z koncentratu - składniki:
- 1 przecier pomidorowy
- śmietana o zawartości tłuszczu 30 proc.
- mąka
- cukier
- sól, pieprz
Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków z koncentratu – krok po kroku:
- Do zrobienia sosu użyjemy bulionu, w którym gotowały się gołąbki. Podgrzewamy go, aż zacznie się gotować. Dodajemy jedno opakowanie koncentratu pomidorowego i całość dokładnie mieszamy.
- Sos pomidorowy do gołąbków doprawiamy solą i pieprzem - wedle uznania. By nieco zniwelować kwaśny smak pomidorów, dodajemy do niego około jednej łyżki cukru. Ponownie mieszamy.
- Aby sos stał się gęsty, możemy dodać do niego przez sitko odrobinę mąki (ok. 1 łyżkę). Po dodaniu mąki mieszamy. Sos możemy zagęścić również, dodając do niego jeszcze ok. 100-150 ml 30 proc. śmietany. Całość mieszamy i czekamy, aż zgęstnieje.
Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów - składniki:
- ok. 1,2 kg świeżych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 3 cebule
- masło
- sól, pieprz
- ulubione zioła
Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków z puszki – krok po kroku:
- Kroimy cebulę w drobną kostkę, wykładamy na rozgrzaną patelnie i dodajemy masło. Podsmażamy aż do zeszklenia cebuli.
- Pomidory myjemy, wykrawamy z nich gniazda nasienne, kroimy w kostkę i wykładamy na patelnię z cebulą. Całość podsmażamy. W międzyczasie drobno kroimy czosnek. Dodajemy go do składników na patelni. Całość smażymy na średnim ogniu, aż sos zacznie się zagęszczać.
- Doprawiamy nasz sos solą i pieprzem. Możemy też dodać zioła, bazylię, oregano albo majeranek, a także nieco cukru (jeśli sos jest zbyt kwaśny).
- Całość jeszcze przez chwilę trzymamy na ogniu. Sos powinien zrobić się gładki. Po tym czasie możemy od razu polewać nim gołąbki na talerzach. By danie było smaczniejsze, warto jednak poddusić w nim gołąbki przez minimum 20-30 minut (na wolnym ogniu).
Pomidorowy sos do gołąbków
Jak sami widzicie, przepis nie wymaga wiele pracy, a to doskonały sposób, żeby nadać naszym gołąbkom niepowtarzalnego smaku. Zachęcamy do korzystania z naszego przepisu.