Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Prosty przepis na tradycyjny sos z pomidorów

Sos pomidorowy do gołąbków to absolutna tradycja. Gołąbki z dodatkiem sosu to najbardziej klasyczna forma tego dania. To połączenie można zakwalifikować jako kolejny smak z dzieciństwa każdego z nas. Trudno wyobrazić sobie, by wtedy gołąbki były podawane inaczej niż tradycyjnie, z sosem z pomidorów.

Sos do gołąbków

Najpopularniejsze sosy, z którymi podawane są gołąbki, to sos pomidorowy, sos grzybowy bądź pieczarkowy oraz sos koperkowy. My skupimy się na tym pierwszym, w wersji tradycyjnej.

Sos z pomidorów możemy przyrządzić zarówno na bazie koncentratu jak i pomidorów z puszki. Pasuje on doskonale do gołąbka w klasycznej wersji mięsnej lub do gołąbka wegetariańskiego, np. z soczewicą. Ten sos nadaje gołąbkom wyjątkowego aromatu i smaku.

Sos pomidorowy do gołąbków z koncentratu - składniki:

  • 1 przecier pomidorowy
  • śmietana o zawartości tłuszczu 30 proc.
  • mąka
  • cukier
  • sól, pieprz

Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków z koncentratu – krok po kroku:

  1. Do zrobienia sosu użyjemy bulionu, w którym gotowały się gołąbki. Podgrzewamy go aż zacznie się gotować. Dodajemy jedno opakowanie koncentratu pomidorowego i całość dokładnie mieszamy.
  2. Sos pomidorowy do gołąbków doprawiamy solą i pieprzem - wedle uznania. By nieco zniwelować kwaśny smak pomidorów, dodajemy do niego około jednej łyżki cukru. Ponownie mieszamy.
  3. Aby sos stał się gęsty, możemy dodać do niego przez sitko odrobinę mąki (ok. 1 łyżkę). Po dodaniu mąki mieszamy. Sos możemy zagęścić również, dodając do niego jeszcze ok 100-150 ml 30 proc. śmietany. Całość mieszamy i czekamy aż zgęstnieje.

Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów - składniki:

  • ok. 1,2 kg świeżych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • masło
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła

Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków z puszki – krok po kroku:

  1. Kroimy cebulę w drobną kostkę, wykładamy na rozgrzaną patelnie i dodajemy masło. Podsmażamy aż do zeszklenia cebuli.
  2. Pomidory myjemy, wykrawamy z nich gniazda nasienne, kroimy w kostkę i wykładamy na patelnię z cebulą. Całość podsmażamy. W międzyczasie drobno kroimy czosnek. Dodajemy go do składników na patelni. Całość smażymy na średnim ogniu, aż sos zacznie się zagęszczać.
  3. Doprawiamy nasz sos solą i pieprzem. Możemy też dodać zioła, bazylię, oregano albo majeranek, a także nieco cukru (jeśli sos jest zbyt kwaśny).
  4. Całość jeszcze przez chwilę trzymamy na ogniu. Sos powinien zrobić się gładki. Po tym czasie możemy od razu polewać nim gołąbki na talerzach. By danie było smaczniejsze, warto jednak poddusić w nim gołąbki przez minimum 20-30 minut (na wolnym ogniu).

Pomidorowy sos do gołąbków

Jak sami widzicie przepis nie wymaga wiele pracy, a to doskonały sposób, żeby nadać naszym gołąbkom niepowtarzalnego smaku. Zachęcamy do korzystania z naszego przepisu.

Więcej o:
Komentarze (13)
Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Prosty przepis na tradycyjny sos z pomidorów
Zaloguj się
  • piotr.kolowalski

    Oceniono 3 razy 1

    Smaczne

  • unicorn1993

    0

    Sos krasnodarski z Tomaty.pI nadaje się idealnie do gołąbków. Do dań z mięsem i ryżem jest idealny. Zajrzyjcie, serio - bo warto! Mam "zapas" na zimę hehe

  • spokojna88

    0

    Gołąbki kosmicznie pyszne. Z tym, że ja dodałam sosu z tomaty.pI - razem, genialne! :)

  • doridan67

    0

    Gołąbki są pycha. A ja też dodaje pomidory, najczęściej przecier pomidorowy, czy pasatę łowicz.

  • kkrispl

    0

    Ja też tego nie rozumiem jak "paseo", jak ktoś nie umie gotować, to i tak się nie nauczy... kretynizm pełną gębą, każdy ma inny smak i przepis,
    A co do kudłatej inaczej, nie polecam, można się zatruć, ona jedzie jedynie chyba na reklamie dla Prymatu... bardzo nieświeże przyprawy, po prostu katastrofa...

  • paseo

    Oceniono 2 razy 0

    Nie bardzo rozumiem jaki jest sens tego tekstu.Bo jeśli ktoś potrafi zrobić golabki,z pewnoscia i tym bardziej da rade zrobić sos.Poza tym dlaczego niby sos do naszych golabkow ma być zwykly i prosty a do golabkow z puszki i ze swiezych pomidorow z roznymi ,innymi dodatkami.Trzeba było po prostu podac 3 wersje sosu a nie pisać bez sensu o specjalnym sosie do golabkow z puszki.Golabki poza tym tym sprzedają przewaznie w słoikach; czy do nich będzie kolejna wersja sosu ?

  • hens

    Oceniono 2 razy 0

    Zacznijmy od tego, ze gołąbki robimy z kapusty kiszonej w całych główkach
    i nigdy nie dodajemy keczupu !
    lecz sos z kwasu z kapusty i smalcu.
    Spolszczyć można wszystko, zwłaszcza ze przepisy podają internetowi kucharze, którzy do niedawna pracowali w knajpie na zmywaku lub wyszli za mąż za właściciela paru restauracji..
    Podpowiedz:.
    ................jeszcze trzeba mieć duży kudłaty blond fryzur i zapasiony zad

  • byann

    Oceniono 2 razy -2

    Ukisić kapustę w całości i zrobić gołąbki z liśćmi z kapusty kiszonej! Mniam. Pomidory niepotrzebne.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX