Jak zrobić zakwas na żurek? Z tym przepisem zrobisz pyszny żur - nie tylko na Wielkanoc

Zakwas na żurek jest absolutnie konieczny do zrobienia pysznego żuru. Któż by mógł sobie wyobrazić święta wielkanocne bez tradycyjnego żurku na stole. No właśnie, mało kto! Dlatego prezentujemy wam przepis na pyszny domowy zakwas na żurek, z którym przygotowanie tej kultowej zupy uda się perfekcyjnie.

Zakwas na żurek

Żurek to jedna z najpopularniejszych zup w naszej kulturze. Zajmuje zaszczytne miejsce na wielkanocnym stole podczas uroczystych świątecznych obiadów. Charakteryzuje ją specyficzna kremowo-biała barwa oraz wyjątkowy kwaśny smak. Najczęściej lubimy jeść żurek z ziemniakami lub jajkiem na twardo, a nierzadko również z białą kiełbasą. Często żurek jest nazywany barszczem białym. Między tymi dwoma zupami jest jednak różnica i tkwi ona właśnie w zakwasie. Zakwas na barszcz biały jest przygotowywany z mąki pszenicznej, a zakwas na żurek z mąki żytniej. Przez to żurek jest bardziej ostry w smaku i kwaśniejszy niż barszcz biały.

Tradycyjny żurek powstaje na zakwasie z mąki żytniej, ale prawdę mówiąc może powstać również na mące razowej lub pszennej. Samo przygotowanie zakwasu nie jest wielkim trudem. Największą trudnością może być proces dojrzewania zakwasu, trwa on około 2 do 3 tygodni. Wszystko zależy od tego jaki żur lubimy najbardziej. Dłuższe kiszenie zakwasu spowoduje, że nasz żurek wyjdzie kwaśniejszy. W zakwasie równie ważne są przyprawy. Musi się w nim znajdować czosnek, liść laurowy czy np. zioła takie jak majeranek, rozmaryn, ziele angielskie.

Zakwas do żurku - składniki:

  • ok. 100 g wybranej mąki (żytnia, pszenna lub razowa)
  • ok. 0,5 - 0,7 l ciepłej wody (przegotowanej)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • skórka z razowego chleba na zakwasie

Jak zrobić zakwas na żurek - krok po kroku:

  1. Nastawiamy wodę w garnku do zagotowania. Po ugotowaniu odstawiamy na bok do wystudzenia.
  2. Przygotowujemy słoik. Wsypujemy do niego mąkę. Dodajemy do niego wodę - ważne jest, by woda była letnia albo zimna, ale nie gorąca. Do wody dodajemy ząbki czosnku i przyprawy.
  3. Delikatnie mieszamy całość. Na koniec dodajemy jeszcze listki laurowe.
  4. Jeśli chcemy przyspieszyć proces kiszenia, możemy dodać np. skórkę chleba na prawdziwym zakwasie albo odrobinę soku z kiszonych ogórków.
  5. Doglądamy zakwasu codziennie i mieszamy go. Ważne jest, aby umieścić go w ciepłym miejscu w domu. Dzięki temu proces kiszenia będzie przebiegał odpowiednio szybko.
  6. Po 4-5 dniach przelewamy zawartość naszego słoika do butelek i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwa tygodnie.

Żurek na zakwasie

Przepisów na przygotowanie żurku jest mnóstwo. Każdy z nich jednak zawiera zakwas. Jest to obowiązkowy składnik. Nie tylko świąteczny żurek wymaga zakwasu. Podobnie jest z barszczem czerwony lub białym.

Na zakwas do żurku istnieje równie dużo przepisów, jak na sam żurek. Możemy dowolnie z nim eksperymentować. Zmieniać zestawienia przypraw, rodzaj mąki lub sprawdzać, po jakim czasie wyjdzie nam idealny zakwas na żurek. Nasz przepis jest skuteczny i prosty. Pozwoli wam szybko i łatwo przygotować zakwas na pyszny żurek. Korzystajcie z naszego przepisu i róbcie zakwas po swojemu, zamiast kupować gotowce. Smacznego!

Więcej o:
Komentarze (6)
Jak zrobić zakwas na żurek? Z tym przepisem zrobisz pyszny żur - nie tylko na Wielkanoc
Zaloguj się
  • bmzgs

    Oceniono 1 raz 1

    Zawsze strasznie dziwił i jednocześnie bawił mnie ten wasz polski "żurek". U nas, na Górnym Śląsku, jest tylko "żur".

  • siwywaldi

    Oceniono 1 raz 1

    O wiele lepszy zakwas na żur, robi się z zalanego wodą, surowego ciasta na razowiec

  • ks-t

    0

    Mąka na żur (razowa żytnia + chlebowa żytnia)- na targu każdy handlarz mąka to wymiesza jak trzeba. 100 gram mąki, 0,7 litra wody, żadnych przypraw, w lecie 3 dni jesienią i zimą 4 dni i do zupy. Można przechowywac w lodówce, ale przed użyciem sprawdzić czy nie zgorzkniał. Nowy zakwas robimy w tej samej butelce, opłukanej ale nie parzonej. Niektórzy wolą w glinianym garnku niz w butelce, ale butelka bardziej praktyczna.

  • wiezet

    Oceniono 2 razy 0

    A dlaczego mam nie kupować gotowego zakwasu, skoro jest tak samo dobry, a może nawet lepszy ? No bo chyba każdy największy głąb wie że nie kupujemy tego w sieciówce, tylko na bazarze czy targu............

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX