Zakwas na żurek
Żurek to jedna z najpopularniejszych zup w naszej kulturze. Zajmuje zaszczytne miejsce na wielkanocnym stole podczas uroczystych świątecznych obiadów. Charakteryzuje ją specyficzna kremowo-biała barwa oraz wyjątkowy kwaśny smak. Najczęściej lubimy jeść żurek z ziemniakami lub jajkiem na twardo, a nierzadko również z białą kiełbasą. Często żurek jest nazywany barszczem białym. Między tymi dwoma zupami jest jednak różnica i tkwi ona właśnie w zakwasie. Zakwas na barszcz biały jest przygotowywany z mąki pszenicznej, a zakwas na żurek z mąki żytniej. Przez to żurek jest bardziej ostry w smaku i kwaśniejszy niż barszcz biały.
Tradycyjny żurek powstaje na zakwasie z mąki żytniej, ale prawdę mówiąc może powstać również na mące razowej lub pszennej. Samo przygotowanie zakwasu nie jest wielkim trudem. Największą trudnością może być proces dojrzewania zakwasu, trwa on około 2 do 3 tygodni. Wszystko zależy od tego jaki żur lubimy najbardziej. Dłuższe kiszenie zakwasu spowoduje, że nasz żurek wyjdzie kwaśniejszy. W zakwasie równie ważne są przyprawy. Musi się w nim znajdować czosnek, liść laurowy czy np. zioła takie jak majeranek, rozmaryn, ziele angielskie.
Zakwas do żurku - składniki:
- ok. 100 g wybranej mąki (żytnia, pszenna lub razowa)
- ok. 0,5 - 0,7 l ciepłej wody (przegotowanej)
- 4 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- ziele angielskie
- skórka z razowego chleba na zakwasie
Jak zrobić zakwas na żurek - krok po kroku:
- Nastawiamy wodę w garnku do zagotowania. Po ugotowaniu odstawiamy na bok do wystudzenia.
- Przygotowujemy słoik. Wsypujemy do niego mąkę. Dodajemy do niego wodę - ważne jest, by woda była letnia albo zimna, ale nie gorąca. Do wody dodajemy ząbki czosnku i przyprawy.
- Delikatnie mieszamy całość. Na koniec dodajemy jeszcze listki laurowe.
- Jeśli chcemy przyspieszyć proces kiszenia, możemy dodać np. skórkę chleba na prawdziwym zakwasie albo odrobinę soku z kiszonych ogórków.
- Doglądamy zakwasu codziennie i mieszamy go. Ważne jest, aby umieścić go w ciepłym miejscu w domu. Dzięki temu proces kiszenia będzie przebiegał odpowiednio szybko.
- Po 4-5 dniach przelewamy zawartość naszego słoika do butelek i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwa tygodnie.
Żurek na zakwasie
Przepisów na przygotowanie żurku jest mnóstwo. Każdy z nich jednak zawiera zakwas. Jest to obowiązkowy składnik. Nie tylko świąteczny żurek wymaga zakwasu. Podobnie jest z barszczem czerwony lub białym.
Na zakwas do żurku istnieje równie dużo przepisów, jak na sam żurek. Możemy dowolnie z nim eksperymentować. Zmieniać zestawienia przypraw, rodzaj mąki lub sprawdzać, po jakim czasie wyjdzie nam idealny zakwas na żurek. Nasz przepis jest skuteczny i prosty. Pozwoli wam szybko i łatwo przygotować zakwas na pyszny żurek. Korzystajcie z naszego przepisu i róbcie zakwas po swojemu, zamiast kupować gotowce. Smacznego!
bmzgs
Oceniono 1 raz 1
Zawsze strasznie dziwił i jednocześnie bawił mnie ten wasz polski "żurek". U nas, na Górnym Śląsku, jest tylko "żur".