Jak upiec pstrąga w piekarniku? Podpowiadamy wam jak przyrządzić pysznego pstrąga

Pstrąg jest jedną z najpopularniejszych ryb w naszym regionie. Jest łatwo dostępny na stoiskach rybnych. W tym przepisie skupimy się na pstrągu pieczonym w piekarniku. Przygotowanie pstrąga w piecu jest bardzo łatwe, jeśli znacie kilka zasad. Opowiemy wam o nich i dodatkowo zainspirujemy do tworzenia własnych dań z pieczonym pstrągiem.

Pstrąg z piekarnika

Pstrąga możemy przygotować na różne sposoby. Może być to pstrąg pieczony, wędzony lub smażony. Mało które danie mięsne daje taki efekt, jak ryba przyrządzona w całości. A to nic prostszego, choć wydaje się dużą sztuką. Tak naprawdę wszystko zależy od ryby, jaką uda nam się pozyskać. Najpopularniejszą odmianą pstrąga jest pstrąg tęczowy

Jak wybrać dobrego i świeżego pstrąga? Znaków, dzięki którym dowiemy się, że ryba jest świeża, powinniśmy szukać w okolicy skrzeli, oczu i w kolorze łusek. Jeśli skrzela są czerwone, oczy szkliste i wypukłe, a łuski srebrzyste o nieco zielonkawym odcieniu, mamy do czynienia ze świeżym pstrągiem. Mięso pieczonego pstrąga powinno być delikatne i lekko słodkawe.

W sklepach musimy uważać na ryby, które były już kilkukrotnie mrożone i rozmrażane. Mogą być nie tylko niesmaczne, ale nawet szkodliwe dla naszego zdrowia. Kilkukrotne mrożenie możemy rozpoznać po nierównej warstwie glazury na rybie. W przypadku świeżej ryby o jej złej jakości świadczą również mętne i wklęsłe oczy, a także nieprzyjemny zapach.

Pstrąg pieczony w piekarniku - składniki:

  • 4 pstrągi (najlepiej wypatroszone)
  • 1 cytryna
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Jak upiec pstrąga - krok po kroku:

  1. Wypatroszone pstrągi dokładnie myjemy pod zimną wodą - z zewnątrz i w środku.
  2. Środek pstrąga nacieramy oliwą. Dodatkowo dodajemy tam sól i pieprz. Możemy też włożyć jedną całą gałązkę natki pietruszki.
  3. Kroimy cytrynę w plastry i wkładamy kilka z nich do środka każdego pstrąga.
  4. Pstrąga nacieramy oliwą również z zewnątrz, a następnie solimy i pieprzymy. Możemy również dodać parę listków świeżej natki.
  5. Za pomocą bardzo ostrego noża możemy wykonać niewielkie nacięcia w poprzek ryby. Palcem nacieramy te miejsca oliwą.
  6. Blachę wyściełamy papierem do pieczenia i układamy na niej pstrągi.
  7. Ile piec pstrąga? W przypadku średniej wielkości ryb wystarczy około 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać pieczonego pstrąga?

Pstrąg z piekarnika to danie, do którego pasuje wiele dodatków. Jednym z najpopularniejszych zestawów jest pieczony pstrąg z ziemniakami. Do tego możemy również przygotować sałatkę z surowych warzyw. Doskonale się sprawdzają również frytki. Warzywa współgrające z pieczoną rybą to np. szparagi, karczochy, brokuły, fasolka oraz kalafior. Do pieczonego pstrąga pasują również plasterki cytryny.

Pstrąg z piekarnika to świetny przepis na pyszne danie na obiad lub kolację. Wystarczy parę kroków i mamy gotowego pstrąga na naszym stole. Możemy się nim delektować w połączeniu z ulubionymi dodatkami.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.