Jak upiec łososia? Podpowiadamy wam jak przyrządzić łososia z piekarnika

Łosoś z piekarnika to świetna propozycja zarówno na obiad, jak i na kolację. Samego łososia można zaś kupić w większości sklepów - zarówno delikatesów, jak i dyskontów. Polecamy wam jednak kupować łososie dzikie, łowione w zrównoważony sposób.

Łosoś z piekarnika

Łosoś to ryba, która ma wielu fanów w naszym regionie. Na stołach mogą zagościć takie jego odmiany jak łosoś bałtycki, pacyficzny i najbardziej popularny - łosoś norweski. W sklepach możemy obecnie również kupić dowolne porcje łososia. Z łatwością znajdziemy filety, dzwonki, tusze albo steki z łososia.

Łosoś to źródło wielu wartości odżywczych. Znajdziemy w nim pełnowartościowe białko, aminokwas takie jak leucyna, izoleucyna, walina i lizyna. Ponad to zawiera kwasy tłuszczowe, w tym tak odżywczy kwas omega-3. Dostarcza nam również wiele witamin z grupy D i B. Między innymi tak odżywcze witaminy jak B6 i B12.

Łosoś pieczony w piekarniku - składniki:

  • filet z łososia ok. 150 - 180 g
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie ulubione zioła lub przyprawy, np. posiekany świeży koperek albo suszony rozmaryn
  • sok z cytryny

Pieczony łosoś z piekarnika - krok po kroku:

  1. Filet z łososia płuczemy w zimnej wodzie.
  2. Delikatnie, żeby nie uszkodzić mięsa, wyciągamy z niego ości (jeśli takie są).
  3. Następnie filet z łososia osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Możemy też odstawić go na chwilę na deskę do krojenia.
  4. Blachę z piekarnika wyściełamy papierem do pieczenia i układamy na niej filet.
  5. Nacieramy filet oliwą. Dokładnie go solimy, ale nie przesadzamy z ilością soli. Każdy z filetów posypujemy ulubionymi przyprawami. Przed pieczeniem delikatnie skrapiamy rybę sokiem z cytryny. 
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Łososia pieczemy przez 25 minut. Kontrolujemy jego stopień wypieczenia - ryba łatwo się wysusza.
  7. Po wyciągnięciu łososia z piekarnika możemy go ponownie skroplić cytryną. Filety są gotowe do podania bezpośrednio po upieczeniu.

Jak upiec łososia?

Tak upieczonego łososia z piekarnika najlepiej jeść na gorąco. Możemy go serwować z opiekanymi ziemniakami lub frytkami. Łosoś smakuje również doskonale z pieczonymi warzywami. Warto spróbować łososia w połączeniu z brokułami, szparagami albo kalafiorem. Dla leniwych łosoś może zostać podany bez dodatków. Wtedy warto skroplić go oliwą z oliwek i doprawić według własnego uznania.

Łososia możemy również podawać z wieloma sosami. Mogą być to sosy rzadsze, na przykład na bazie bulionu lub wywaru warzywnego, np. z dodatkiem koperku lub gęste, śmietanowe. Łosoś o delikatnie słonym smaku doskonale kontrastuje ze słodkimi sosami. Dla przykładu możemy serwować łososia z sosem malinowym, cytrynowym lub słodko-kwaśny sos na bazie świeżych pomidorów. Spośród sosów na bazie mleka i śmietany możemy wyróżnić sos koperkowy, ziołowy albo klasyczny beszamel.

Jeśli chcecie podać łososia na specjalną okazję - na przykład kolację we dwoje- możecie dobrać do niego jeszcze inne dodatki. W takim przypadku najlepiej będzie się prezentował m.in. ze świeżą bagietką, popijany schłodzonym białym winem o cytrusowych nutach. W takim wydaniu łosoś z piekarnika stanowi naprawdę wyśmienite danie.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA