Tatar ze śledzia to jedno z licznych dań, które możemy przygotować z tej popularnej ryby. Choć tatar ma wielu fanów w naszym regionie, najczęściej słyszymy o wersji wołowej. Tatar śledziowy może być równie smakowity.
Wbrew pozorom mięso śledzia doskonale sprawdzi się do przygotowania tatara. Łatwo drobno je posiekać, a przy tym jest idealnie delikatne i soczyste.
Przy tym, jak każda ryba, śledzie są doskonałym źródłem korzystnych dla zdrowia substancji. Zawierają przede wszystkim kwasy omega-3, a także witaminy A, D oraz z grupy B (które dbają o nasz stan skóry, kości i mózgu). Śledzie zawierają również dużą dawkę żelaza, jodu i wapnia. Znajdziemy w nich także białko - budulec naszego organizmu.
Do przygotowania tatara ze śledzia wykorzystajcie filety marynowane w occie lub oleju. Ważne, żeby były stosunkowo grube, a ich mięso było zwarte. Przed rozpoczęciem przyrządzania dania porządnie odsączcie kawałki ryby z marynaty. Następnie wystarczy drobno je posiekać, wymieszać z ulubionymi dodatkami i już można je serwować. By tatar ze śledzia pięknie się prezentował, przed podaniem możecie uformować z nich na talerzu eleganckie kopułki (można użyć do tego celu specjalnych foremek, dostępnych w sklepach z akcesoriami dla kucharzy).
Tatar ze śledzia możemy podawać na dowolne sposoby. Podobnie, jak tatar wołowy doskonale sprawdzi się z dodatkiem kiszonego ogórka lub pikli. Dobrze komponuje się również z marynowanymi grzybami. Dla minimalistów wystarczy polać danie oliwą, a także obsypać je solą i pieprzem.
Dla wzbogacenia smaku tatar śledziowy możemy wymieszać z drobno posiekaną cebulką. Ostrości doda mu natomiast nie tylko musztarda, ale również drobno pokrojona ostra papryczka (np. chili, jalapeno lub pepperoni). Oczywiście niezastąpionym dodatkiem do rybnego tatara - podobnie jak do wersji mięsnej - będą świeże pieczywo lub grzanki.