Jak ugotować ryż? Wyjaśniamy, jak przygotować idealny ryż do każdego rodzaju dania

Ryż to obok makaronu jeden z najbardziej popularnych dodatków do przeróżnych potraw, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodajemy go zazwyczaj do zup, potrawek i sałatek. Podajemy go zarówno z mięsem , jak i warzywami, a także na słodko. Jak ugotować ryż, żeby był idealny do każdego rodzaju dania? Nasz przepis wam w tym pomoże.

Jak ugotować dobry ryż?

Nie tylko Europejczycy umiłowali sobie ryż. Dużo wcześniej zrobili to mieszkańcy Azji. Na Wschodzie - Bliskim i Dalekim - ryż jada się w zasadzie na co dzień.

Gotowany ryż to świetny składnik dań dla osób, które są na diecie i dbają o linię (w takim wypadku warto wybierać ryż brązowy, czyli nieoczyszczony, który ma najwięcej błonnika). Sięgają po niego również osoby będące na diecie lekkostrawnej.

Ryż daje nam jednak znacznie więcej kulinarnych możliwości. Przygotowywana jest bowiem z niego zarówno mąka ryżowa, jak i makaron, płatki, olej czy mleko.

Ryż jest przede wszystkim źródłem dobrze przyswajalnych węglowodanów. Dodaje nam energii, a przy szybko i doskonale syci. Jest również źródłem potasu, magnezu, żelaza i cynku. Jedną z podstawowych wartości odżywczych ryżu jest także błonnik.

Na uwagę zasługuje również fakt, iż ryż nie zawiera glutenu. Dlatego z powodzeniem mogą go stosować osoby nietolerujące tego białka.

Jak ugotować ryż? Ile czasu potrzeba na gotowanie?

Do wyboru mamy kilka rodzajów ryżu: biały, długoziarnisty, brązowy, dziki czy parboiled. Z wymienionych rodzajów ryżu, najdłużej przygotowuje się ryż brązowy. Na jego ugotowanie trzeba poświęcić nawet do 50 minut. Pozostałych odmian ryżu nie przygotowuje się tak długo. Na przykład ryż biały gotuje się ok. 15-20 minut, a długoziarnisty ok. 30 minut. Pamiętajcie jednak, żeby zawsze wtedy, kiedy nie wiecie jak gotować ryż, trzymać się instrukcji z opakowania.

Jak gotować ryż na sypko? Potrzebujecie:

  • szklanka białego ryżu (ok. 150 g; jeśli jest w plastikowej torebce, )
  • ok. 0,5 - 0,7 l wody
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka soli

Gotowanie ryżu - krok po kroku:

  1. Ryż wysypujemy na sitko o drobnych oczkach i przepłukujemy pod zimną wodą.
  2. Do głębokiego garnka wlewamy wodę. Zagotowujemy, a następnie dodajemy sól i olej.
  3. Do gotującej się wody dodajemy ryż.
  4. Garnek przykrywamy pokrywką.
  5. Po ponownym zagotowaniu, zmniejszamy gaz pod garnkiem.
  6. Całość gotujemy przez ok. 15 minut na wolnym ogniu, nie mieszając ryżu w trakcie i nie zdejmując pokrywki. Dla pewności możemy się kierować informacją na opakowaniu.
  7. Po tym czasie ryż powinien być suchy z wierzchu. Między jego nasionkami powinna utrzymywać się jednak odrobina wilgoci.
  8. Po ugotowaniu odstawiamy go na ok. 10 minut. Ryż zostawiamy pod przykryciem. Po tym czasie delikatnie go mieszamy, żeby resztki wody odparowały.
  9. Ugotowany ryż jest gotowy do jedzenia.

Jak przechowywać ugotowany ryż?

Gotowanie ryżu nie jest wcale takie trudne. Jeśli zdecydujemy się, aby przygotowywać go częściej, musimy pamiętać o paru zasadach przechowywania ugotowanego ryżu.

Na pewno nie możemy go zostawić na długi czas w temperaturze pokojowej. W ryżu znajdują się bowiem specyficzne odmiany bakterii, które są w stanie przetrwać w wysokiej temperaturze, dlatego przetrwają proces gotowania ryżu jak i ponowne jego podgrzanie. Ich proces namnażania przyśpiesza w dogodnej temperaturze pokojowej. Gotowany ryż po przygotowaniu najlepiej od razu zjeść lub jego nadmiar ostudzić i przechowywać w lodówce przez 2 do 3 dni. Najlepiej przechowywać go w plastikowym pojemniku lub miseczce nakrytej folią spożywczą.

Więcej o: