Pączki z serem. Najlepsze i najprostsze do zrobienia [PRZEPIS]

Pączki z serem to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych. Są łatwe w przygotowaniu i zdecydowanie delikatniejsze. Jak zrobić pączki z serem, by były puszyste i długo utrzymywały świeżość? Podpowiadamy!

Przepis na pączki z serem

Mini pączki z sera twarogowego cieszą się ogromną popularnością, szczególnie w okresie karnawału oraz w ulubiony dzień każdego łasucha, czyli Tłusty Czwartek. Oto przepis, który przypadnie do gustu nawet tym najbardziej wymagającym smakoszom. 

Czym różnią się pączki z serem od tych tradycyjnych? Zdradza to już ich nazwa. Ciasto na nie przygotowuje się bowiem nieco inaczej, a konkretnie z dodatkiem twarogu. Dodatek ten sprawia, że pączki serowe pozostają wilgotne i świeże dłużej niż te klasyczne, drożdżowe.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
  • 250 g białego sera
  • 300 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki
  • 1 laska wanilii (nasionka)

Dodatkowo:

  • olej do smażenia 
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie składniki na pączki z serem powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem.
  3. Następnie dodaj ser, wódkę oraz nasiona wanilii i ponownie zmiksuj na gładką masę, pod koniec dodając śmietanę.
  4. Pozostałe suche składniki wymieszaj ze sobą, dodaj do masy serowej i całość dokładnie wymieszaj.
  5. Z ciasta uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  6. Do garnka wlej olej i podgrzej. Kiedy olej będzie już bardzo gorący, zmniejsz ogień i smaż pączki na złoty kolor.
  7. Po wyjęciu z oleju odsącz je na papierowych ręcznikach.
  8. Na koniec posyp pączki cukrem pudrem.

Jak zrobić oponki z serem?

Obok pączków, dużą popularnością cieszą się także pączki z dziurką, czyli znane wszystkim oponki. Oto prosty przepis na oponki z serem:

Składniki:

  • 400 g sera twarogowego półtłustego
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser rozdrobnij w misce za pomocą widelca.
  2. Do sera dodaj mąkę, sodę, szczyptę soli oraz cukier. Następnie dodaj jajka i całość wyrabiaj na gładkie ciasto.
  3. Ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką na grubość około 0,5 cm.
  4. Wykrawaj kółka średnicy około 6 cm a następnie w każdym kółku dodatkowe, mniejsze. Możesz wykorzystać do tego szklankę oraz kieliszek.
  5. Oponki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  6. Tak usmażone pączki z serem ułóż na ręczniku papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  7. Na koniec posyp oponki cukrem pudrem.
Więcej o: