Creme brulee - przepis na wymarzony deser dla każdego łasucha. Jak zrobić creme brulee?

Krem brulee, creme brulee to francuski deser, o którym na pewno słyszał każdy miłośnik słodyczy. Choć w polskiej cukierni raczej go nie dostaniemy, wcale nie trzeba lecieć do Paryża, by go spróbować. Pyszne creme brulee przygotujecie samodzielnie w domu! Mamy prosty przepis.

Krem brulee, a raczej creme brulee - co to w ogóle jest?

Krem brulee to polska, nie do końca poprawna pisownia przysmaku rodem z Francji. Creme brulee to aksamitny, kremowy deser, który skryty jest pod chrupiącą skorupką ze skarmelizowanego cukru. To właśnie ona jest kwintesencją creme brulee.

Drugi sekret podania tego deseru to temperatura - krem powinien być chłodny, skorupka natomiast ciepła, świeżo skarmelizowana. Brzmi skomplikowanie? Nawet jeśli, to do dzieła! Gdy opanujesz przygotowanie creme brulee, na pewno zachwycisz wszystkich bliskich miłośników słodkości!

Creme brulee - składniki:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.
  • 5 żółtek z dużych jaj
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • laska wanilii
  • brązowy cukier do skarmelizowania
  • maliny
  • świeża mięta

Przygotuj także:

  • duża żaroodporna forma (ew. głębsza blacha)
  • 6 kokilek lub foremek do creme brulee

Krem brulee? Przepis na deser

  1. Śmietanę kremówkę wlej do rondelka i gotuj na małym ogniu. Laskę wanilii rozkrój wzdłuż, wybierz z niej ziarenka (na przykład za pomocą ostrej końcówki noża) i dodaj do śmietanki. Zagotuj ją i zdejmij z ognia.
  2. Żółtka z cukrem zmiksuj na gładką masę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  3. Gorącą masę przelej do kokilek (ok. 3 cm wysokości). By krem był gładki i aksamitny, możesz przelać go przez sitko.
  4. Wstaw wszystkie kokilki do większego naczynia żaroodpornego lub głębszej blachy i wlej do niej gorącą wodę do około połowy wysokości kremu. Uważaj, aby nie zalać wodą kokilek z kremem! Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez ok. 45 minut, maksymalnie godzinę.
  5. Jak sprawdzić, czy creme brulee jest dobrze upieczony? Wierzch powinien być ścięty, ale nie zarumieniony. Środkowa część kremu powinna przypominać konsystencją galaretkę.
  6. Po zapieczeniu wyjmij creme brulee z piekarnika, wystudź do temperatury pokojowej i włóż do lodówki minimum na 4 godziny, a najlepiej na noc, by deser się dobrze schłodził.

Jak podawać creme brulee?

Creme brulee wyjmij z lodówki i posyp równomiernie brązowym cukrem. Przygotuj palnik do creme brulee (jeśli nie masz takiego, użyj zwykłego palnika) i opal ostrożnie cukier płomieniem. Powinien się rozpuścić i przyrumienić, a następnie utworzyć skorupkę. Do podania creme brulee przygotuj maliny i świeżą miętę. Owoce możesz podawać świeże lub przygotować z nich lekką konfiturę - podgrzej je w rondelku z małą ilością cukru, by się rozpadły. Schłodź je przed podaniem. Pamiętaj, że nie należy ich za bardzo słodzić, żeby zachować ich naturalny kwaśny smak, który będzie doskonale współgrał ze słodyczą creme brulee. Sam deser podawaj natychmiast po przygotowaniu, ponieważ z upływem czasu skarmelizowany cukier zmięknie.

Należy zwrócić uwagę także na wybór jajek do creme brulee. Jeśli masz dostęp do świeżych jaj z gospodarstwa, użyj właśnie ich. Takie jajka możesz kupić także na lokalnym bazarku. Jeśli natomiast kupujesz je w supermarkecie, wybierz te z oznaczeniem 0 lub 1. Żółtka powinny być mocno żółte i intensywne w smaku.

Więcej o:
Copyright © Agora SA