Zupa krem z cukinii - przepis nie tylko na sezon

Zupa krem z cukinii to świetny pomysł na lekkie pierwsze danie. Gdy jednak uzupełnisz ją dodatkami, może śmiało stanowić osobny sycący posiłek. Sprawdź, jak zrobić krem z cukinii! Przepis jest banalnie prosty.

Krem z cukinii to danie łatwe, proste i przyjemne w przyrządzeniu. Jeśli przygotujesz zupę bez dodatków, możesz podać ją na pierwsze danie i zaostrzyć nią apetyt na coś konkretniejszego. Zaproponujemy jednak różne dodatki, które sprawią, że bez problemu zupa krem z cukinii zaspokoi nawet największy apetyt.

Jak zrobić krem z cukinii?

Składniki:

  • 2-3 spore cukinie
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego*
  • dwa ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • gęsty jogurt grecki lub śmietana 18 proc.
  • sól, pieprz

* bulion do kremu z cukinii powinien być raczej delikatny, by nie zdominował smaku zupy

Dodatkowo:

  • ciasto francuskie
  • sezam
  • opcjonalnie plastry boczku, kawałki wędzonego łososia lub ser (np. z niebieską pleśnią)

Jak przygotować cukinię do zupy?

Dokładnie umyj cukinie, a następnie obetnij stwardniałe końce za pomocą ostrego noża. Nie obieraj warzyw ze skórki. Zwróć jednak uwagę na ich wnętrze. Duże cukinie często mają rozrośnięte gniazda nasienne, w których pojawiają się duże, twarde nasiona - jeśli takie są w twojej cukinii, usuń je. Następnie pokrój cukinie w kostkę. Możesz zamarynować ją w przyprawach, np. w ziołach prowansalskich - odstaw ją wtedy na co najmniej godzinę, by smaki się dobrze połączyły. Wtedy krem z cukinii, który przygotujesz, będzie miał ciekawy posmak.

Jak zrobić krem z cukinii? Przepis krok po kroku:

  1. Ziemniaki obierz ze skórki i umyj. Pokrój je w kostkę i wrzuć do gotującego się bulionu. Następnie dodaj przygotowaną cukinię. Czosnek obierz z łupin i również dodaj do bulionu.
  2. Gotuj zupę tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy włóż do garnka blender i zblenduj zupę na gładką masę.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zupa krem z cukinii gotowa! Podawaj ją z kleksem ze śmietany lub gęstego jogurtu greckiego.

Zupa z cukinii - jak zrobić dodatki?

Gdy krem z cukinii się gotuje, możesz przygotować dodatki. My proponujemy upieczenie paluchów z ciasta francuskiego.

  1. Płat ciasta francuskiego przekrój wzdłuż na pół i pokrój w około 2-centymetrowe paski.
  2. Złap każdy z nich za oba końce i skręć.
  3. Następnie posyp je ziarnami sezamu i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż się przyrumienią, a ciasto będzie chrupkie.

Zamiast ziaren sezamu do paluchów możesz dodać na przykład starty ser lub plastry bekonu. Serem posyp surowe ciasto po skręceniu. Plastry bekonu połóż na paskach ciasta i razem zrób zawijasy. Podawaj przestudzone do gorącej zupy.

Zupa krem z cukinii będzie pyszna również z takimi dodatkami jak groszek ptysiowy lub grzanki. Groszek ptysiowy kupisz w większości sklepów, grzanki zaś możesz przygotować na patelni lub w tosterze.

Zupa z cukinii będzie smakowita, jeśli dodasz do niej prażone nasiona, kawałki wędzonego na zimno łososia lub ulubiony ser. Przed dodaniem do zupy, nasiona słonecznika upraż na suchej patelni. Możesz w ten sposób przygotować również płatki migdałów, nasiona dyni, sezam lub siemię lniane. Posyp nimi zupę przed podaniem. Ser, np. starty cheddar lub grana padano albo kawałki sera pleśniowego również dodawaj do zupy tuż przed jedzeniem.

Więcej o: