Sos holenderski - przepis na doskonały sos do jajek, warzyw i nie tylko

Sos holenderski pojawia się jako dodatek do wielu dań. Co to jest sos holenderski? Jakie są jego składniki? Jak go przygotować? Do czego podawać sos holenderski? Sprawdźcie koniecznie!

Sos holenderski - co to jest?

Sos holenderski to sos na bazie żółtek jaj i jednocześnie jeden z najbardziej klasycznych sosów (obok m.in. beszamelu). Ma delikatną konsystencję, lekko kwaśny smak i bardzo dobrze smakuje z różnymi daniami z jajek, pieczonymi, grillowanymi lub gotowanymi warzywami (zwłaszcza zielonymi). Nie polecamy go natomiast jako dodatku do mocno przyprawionych dań i intensywnych w smaku mięs - to delikatny sos, na smak którego powinno być specjalne miejsce w potrawie.

Bardzo ważne jest to, żeby sos holenderski spożyć od razy po przygotowaniu. Podgrzewanie go lub schładzanie spowoduje, że straci on swoją aksamitną konsystencję.

Warto również zwrócić uwagę na jajka, z których przygotowujemy sos. Nie sprawdzą się tutaj te najtańsze, z bladymi żółtkami. Należy wybrać jajka wiejskie lub kupić w sklepie te oznaczone numerem 0 lub 1. Wtedy żółtka będą mieć wspaniały, intensywny kolor i najlepszy smak.

Przepis na sos holenderski - składniki:

  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, biały pieprz

Jak zrobić sos holenderski? Krok po kroku:

  1. Zanim przystąpisz do przygotowania sosu holenderskiego, w rondelku rozpuść masło, a następnie odstaw je, by wystygło do temperatury pokojowej. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową - wtedy dobrze się połączą i nic się nie zwarzy.
  2. Sos holenderski najłatwiej przygotowywać w kąpieli wodnej. Aby taką kąpiel przygotować, weź garnek, wlej do niego wodę i zagotuj. Następnie postaw na nim miskę - nie może ona dotykać dna garnka ani wody, ale także opierać się o brzegi garnka i być w miarę stabilna.
  3. W kąpieli wodnej ubij żółtka trzepaczką na puszystą masę.
  4. Cały czas mieszając, dolewaj  rozpuszczone masło, aż składniki dobrze się połączą.
  5. Wtedy wyjmij miskę z sosem z garnka. Dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Holenderski sos gotowy!

Sos holenderski - do czego podać?

Sos holenderski to doskonały towarzysz szparagów. Te oczywiście najlepiej smakują świeże, w sezonie.

Przygotuj pęczek białych lub zielonych szparagów. Umyj je dokładnie (zwłaszcza główki, w których lubi gromadzić się piasek!), białym obierz lub odłam zdrewniałe końcówki, z zielonych ewentualnie odetnij je (zdrewniała część będzie raczej krótsza niż w wypadku białych szparagów i pojawi się prędzej w tych grubych) i ugotuj w osolonej wodzie. Główka szparaga powinna wystawać ponad poziom wody i gotować się na parze. Gdy szparagi się ugotują, polej je przygotowanym sosem holenderskim.

Holenderski sos możesz podawać także do jajek. Rewelacyjnie smakować będą na przykład jajka w koszulkach polane tym sosem. By przygotować jajko, weź mały, dość głęboki garnuszek i wlej do niego wody z łyżką octu. Gdy woda się zagotuje, zamieszaj ją energicznie, by stworzyć wir - wtedy szybko wbij do wody jajko. Kiedy się zetnie, wyjmij je delikatnie. Możesz użyć łyżki z otworkami, by woda obciekła. Jajka w koszulkach będą wyśmienite z chrupiącymi tostami lub w towarzystwie szparagów.

Więcej o:
Copyright © Agora SA