Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Sos holenderski - przepis na doskonały sos do jajek, warzyw i nie tylko
Sos holenderski - co to jest?
Sos holenderski to sos na bazie żółtek jaj i jednocześnie jeden z najbardziej klasycznych sosów (obok m.in. beszamelu). Ma delikatną konsystencję, lekko kwaśny smak i bardzo dobrze smakuje z różnymi daniami z jajek, pieczonymi, grillowanymi lub gotowanymi warzywami (zwłaszcza zielonymi). Nie polecamy go natomiast jako dodatku do mocno przyprawionych dań i intensywnych w smaku mięs - to delikatny sos, na smak którego powinno być specjalne miejsce w potrawie.
Bardzo ważne jest to, żeby sos holenderski spożyć od razy po przygotowaniu. Podgrzewanie go lub schładzanie spowoduje, że straci on swoją aksamitną konsystencję.
Warto również zwrócić uwagę na jajka, z których przygotowujemy sos. Nie sprawdzą się tutaj te najtańsze, z bladymi żółtkami. Należy wybrać jajka wiejskie lub kupić w sklepie te oznaczone numerem 0 lub 1. Wtedy żółtka będą mieć wspaniały, intensywny kolor i najlepszy smak.
Przepis na sos holenderski - składniki:
- 4 żółtka
- 200 g masła
- łyżka soku z cytryny
- sól, biały pieprz
Jak zrobić sos holenderski? Krok po kroku:
- Zanim przystąpisz do przygotowania sosu holenderskiego, w rondelku rozpuść masło, a następnie odstaw je, by wystygło do temperatury pokojowej. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową - wtedy dobrze się połączą i nic się nie zwarzy.
- Sos holenderski najłatwiej przygotowywać w kąpieli wodnej. Aby taką kąpiel przygotować, weź garnek, wlej do niego wodę i zagotuj. Następnie postaw na nim miskę - nie może ona dotykać dna garnka ani wody, ale także opierać się o brzegi garnka i być w miarę stabilna.
- W kąpieli wodnej ubij żółtka trzepaczką na puszystą masę.
- Cały czas mieszając, dolewaj rozpuszczone masło, aż składniki dobrze się połączą.
- Wtedy wyjmij miskę z sosem z garnka. Dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Holenderski sos gotowy!
Sos holenderski - do czego podać?
Sos holenderski to doskonały towarzysz szparagów. Te oczywiście najlepiej smakują świeże, w sezonie.
Przygotuj pęczek białych lub zielonych szparagów. Umyj je dokładnie (zwłaszcza główki, w których lubi gromadzić się piasek!), białym obierz lub odłam zdrewniałe końcówki, z zielonych ewentualnie odetnij je (zdrewniała część będzie raczej krótsza niż w wypadku białych szparagów i pojawi się prędzej w tych grubych) i ugotuj w osolonej wodzie. Główka szparaga powinna wystawać ponad poziom wody i gotować się na parze. Gdy szparagi się ugotują, polej je przygotowanym sosem holenderskim.
Holenderski sos możesz podawać także do jajek. Rewelacyjnie smakować będą na przykład jajka w koszulkach polane tym sosem. By przygotować jajko, weź mały, dość głęboki garnuszek i wlej do niego wody z łyżką octu. Gdy woda się zagotuje, zamieszaj ją energicznie, by stworzyć wir - wtedy szybko wbij do wody jajko. Kiedy się zetnie, wyjmij je delikatnie. Możesz użyć łyżki z otworkami, by woda obciekła. Jajka w koszulkach będą wyśmienite z chrupiącymi tostami lub w towarzystwie szparagów.
-
Małopolanie kultywują tradycję chowu od niemal tysiąca lat. Ta polska ryba po prostu musi być wyśmienita
-
Kiedyś tradycyjny trunek, dziś mało kto pamięta, jak się ją przyrządza. Jak zrobić przepalankę w domu?
-
Czy można jeść surową wieprzowinę? To bezpieczne dla zdrowia? Wyjaśniamy
-
Krokiety do barszczu na Wigilię i Boże Narodzenie - złociste i chrupiące
-
Zakwas na barszcz czerwony - prosty do zrobienia, a pyszny i zdrowy
- Zupa rybna na Wigilię i Boże Narodzenie - z karpia oraz tradycyjna ucha
- Natalia Kukulska w kultowej świątecznej piosence Coca-Cola "Coraz bliżej Święta"
- Ciasteczka świąteczne maślane i orzechowe - dwa przepisy na pyszności na Boże Narodzenie
- Dlaczego prawdziwe trufle są takie drogie? Nie tylko dlatego, że trudno je znaleźć
- Wojciech Modest Amaro: "Nowa restauracja w Zakopanem będzie uzupełnieniem moich kulinarnych możliwości"
c.t.k
0
"Następnie postaw na nim miskę - nie może ona dotykać dna garnka ani wody, ale także opierać się o brzegi garnka i być w miarę stabilna."
Są takie miski?