Frytki belgijskie - przepis, dzięki któremu będą idealne. Sekretem jest cukier

Frytki belgijskie pojawiają się w wielu miastach i bardzo szybko zyskują popularność. Czym frytki belgijskie różnią się od zwykłych frytek? Czy można je wykonać samodzielnie? Sprawdźcie koniecznie nasz przepis na frytki belgijskie jak z najlepszej budki.

Frytki belgijskie - co to właściwie jest?

Frytki belgijskie, jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z Belgii. Śmiało można uznać, że ten kraj to prawdziwa stolica frytek. Nad chrupkimi z zewnątrz i miękkimi w środku ziemniakami rozpływają się zarówno Belgowie, jak i odwiedzający kraj turyści. W Brugii znajduje się nawet Muzeum Frytek! Cały sekret belgijskich frytek ukryty jest w sposobie ich przygotowania. Frytki belgijskie smażone są bowiem nie raz, jak tradycyjne frytki, ale dwa razy! Jak przygotować frytki po belgijsku? Wcale nie tak trudno!

Frytki po belgijsku - składniki:

  • ziemniaki* - ilość uzależniona od ilości frytek, które chcesz przygotować
  • sól
  • cukier
  • woda
  • olej

* Do przygotowania frytek najlepiej wybrać ziemniaki mączyste, takie, które mają dużą zawartość skrobi (ok. 15 proc.). Dzięki temu dobrze się smażą z zewnątrz, a w środku pozostają pulchne. Odmiany ziemniaków, których najlepiej użyć to m.in.: Lord, Glada, Augusta, Etiuda, Finezja, Fresco, Pasat.

Jak zrobić frytki belgijskie? Sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Jeśli chcesz, by twoje frytki belgijskie miały piękny, złoty kolor po usmażeniu, zagotuj w garnku wodę z cukrem (wystarczy wsypać około łyżeczki cukru na litr wody).
  2. Ziemniaki pokrój w paski lub łódeczki i wrzuć je do wrzątku. Gotuj przez 4-5 minut, a następnie wyjmij je z wody i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. To bardzo ważne - jeśli frytki będą mokre, podczas następnego etapu przygotowania dania gorący olej może cię poparzyć!
  3. Do przygotowania frytek belgijskich użyj frytownicy lub głębokiego garnka. Do naczynia wlej olej i rozgrzej go.
  4. Następnie włóż do niego pierwszą porcję frytek - jeśli smażysz je w garnku, skorzystaj z metalowego sitka. Olej powinien całkowicie przykrywać ziemniaki.
  5. Po kilku minutach frytki zaczną wypływać na wierzch. To znak, by wyjąć je z tłuszczu. Wyłów je i odstaw, natomiast olejowi pozwól ostygnąć.
  6. Następnie rozgrzej go ponownie i tym razem smaż, aż będą rumiane. Wtedy możesz wyjąć je z oleju i wyłożyć na papierowym ręczniku, by wsiąknął w niego nadmiar tłuszczu.
  7. Twoje belgijskie frytki są gotowe! Dzięki temu, że zostały usmażone dwa razy, będą miały chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze.

Z czym podać frytki belgijskie?

Frytki belgijskie najlepiej będą smakowały z własnoręcznie przygotowanym majonezem lub domowymi sosami.

Do przygotowania domowego majonezu potrzebujesz dwóch żółtek, łyżki musztardy, łyżeczki octu, soli, pieprzu i szklanki oleju. Wymieszaj wszystkie składniki poza olejem na gładką masę. Następnie użyj trzepaczki lub robota kuchennego i stopniowo dolewaj olej. W trakcie ubijania majonez powinien stawać się coraz gęściejszy.

W wersji wegańskiej zamień żółtka na trzy łyżki aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy. Możesz też dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego do smaku.

Równie pyszny do frytek belgijskich będzie tradycyjny sos czosnkowy. Duży kubek gęstego jogurtu naturalnego wymieszaj z łyżką majonezu i trzema rozgniecionymi ząbkami czosnku. Dopraw solą do smaku. Możesz użyć także ziół prowansalskich lub koperku.

Frytki belgijskie będą także przepyszne z innymi gęstymi sosami - eksperymentuj i znajdź ten najlepszy smak!

Więcej o:
Komentarze (17)
Frytki belgijskie - przepis, dzięki któremu będą idealne. Sekretem jest cukier
Zaloguj się
  • elizadumoulin

    Oceniono 4 razy 4

    Kto wymyślił te idiotyzmy??? Mieszkam w Belgii 67 lat, tu się urodzilam, ale o gotowaniu frytek przed smazeniem i to jeszcze w wodzie z cukrem nie słyszałam.
    Przepis na frytki belgijskie:
    Kartofle (mączyste)
    tłuszcz
    sól
    Kartofle pokroić w slupki, tłuszcz rozgrzać do temperatury 160C, smazyc 3-4 minuty, wylozyć na sitko, następnie rozgrzać tłuszcz do temp.190C smazyć 1-2 minuty. Odtłuścic na sitku wyłożonym papierowymi ręcznikami podrzucając do góry, posolić.
    TO JEST PRZEPIS NA BELGIJSKIE FRYTKI.

  • hens

    Oceniono 2 razy 2

    @elizadumoulin
    POTWIERDZAM ŻE FRYTKI SMAŻY SIĘ NA ŁOJU ! ! !
    a nie smalcu wieprzowym.
    Ale internetowi kucharze którzy nauki pobierali na zmywaku,
    o tym nie wiedzą. Całe życie zupa z papierka, a tu bonusy z reklam i już drobne w kieszenie.

  • beaviso

    Oceniono 1 raz 1

    Sekretny składnik: Frytura wołowa.

  • beaviso

    Oceniono 1 raz 1

    Składniki - olej. Dziękuję, dalej nie czytam! To nie jest przepis na frytki belgijskie!

  • haha-to-ja

    Oceniono 1 raz 1

    Ale klepaczki wierszówy wymysliły, już równouprawnione na prowincji gotują chłopa na 19ą. Tylko jaki sos?

  • zibi_zd

    0

    Jakie frytki belgijskie? Przeciez frytki pochodza z Belgii, az odpalilem wikipedie a tam stoi jak byk: "...Frytki (fr. pommes de terre frites, czyli ziemniaki smażone) – rozdrobnione, pokrojone w kształt słupków, ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu (tradycyjnie, w kraju pochodzenia – Belgii, stosowano do smażenia łój wołowy). ..."

  • zbyszek702

    Oceniono 2 razy 0

    Kalorie w 100 g frytek z frytkownicy: 314 kcal; frytek pieczonych na papierze bez tłuszczu 70 kcal. Nie ma za co...

  • kwiatpatologii

    0

    Wersja wegańska - miód.
    : - )

  • wolfspider

    0

    Olej????? Może oliwa z oliwek???

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX