Kotlety z kalafiora - przepis na pyszny zamiennik dla tradycyjnych mielonych

Kotlety z kalafiora (albo kotlety z kalafiora i jajek) to rewelacyjny pomysł, jeśli znudził wam się już tradycyjny gotowany kalafior podany z zasmażką z bułki tartej. Z tego pysznego warzywa można przygotować nie tylko dodatek do obiadu, ale również smaczne wegetariańskie kotlety. Na pewno posmakują także wielbicielom tradycyjnych mielonych!

Kotlet z kalafiora - to nie takie trudne

Kotlety z kalafiora to - obok kotletów ziemniaczanych, z cukinii czy z brokułów - jedne z pysznych wegetariańskich zamienników dla klasycznych kotletów mielonych. Ponieważ kalafior jest łagodny w smaku, można je dowolnie przyprawić, za pomocą ziół czy korzennych przypraw. Kotlet z kalafiora, delikatny wewnątrz i przypieczony z zewnątrz świetnie smakuje z dodatkiem sosów na bazie jogurtu czy majonezu, a także pomidorowych. Nasz łatwy przepis na kotlety z kalafiora sprawi, że bez trudu przygotujesz to danie.

Kotlety z kalafiora składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • płatki owsiane
  • olej roślinny
  • kurkuma
  • odrobina chilli
  • sól, pieprzem

Jak zrobić kotlet z kalafiora? Przepis krok po kroku:

  1. Kalafior obierz z liści, odetnij najtwardsze części łodygi i dokładnie umyj. Podziel go na różyczki - w ten sposób łatwiej zmieszczą się do garnka.
  2. Gotuj kalafior w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odlej wodę (możesz zachować ją i wykorzystać na przykład jako wywar do zupy krem z białych warzyw!) i umieść kalafior w misce, w której będziesz przygotowywać masę. Rozgnieć go widelcem lub zblenduj - nie musi to być jednak gładka masa.
  3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją krótko na małej ilości oleju, a następnie dodaj do masy kalafiorowej.
  4. Odstaw masę na kilkanaście minut, by wystygła. Następnie wbij do niej dwa jajka (jeśli nie wystudzisz wcześniej masy, białko się zetnie!).
  5. Przez praskę przeciśnij czosnek. Dodaj do pozostałych składników i wszystko razem wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj do niej płatki owsiane. Ich ilość zależy od gęstości - musi być możliwe uformowanie kulek lub placków.
  6. Przypraw masę na kotlety z kalafiora i jajek sporą ilością kurkumy, szczyptą imbiru, chilli oraz solą i pieprzem. Następnie uformuj masę w lekko spłaszczone kulki.

Kotlety z kalafiora możesz przygotować na różne sposoby - od wersji fit po tę najbardziej przypominającą kotlet mielony. Jeśli unikasz smażenia, kotlety z kalafiora i jajek możesz upiec w piekarniku. Ułóż je na papierze do pieczenia, włóż do rozgrzanego do 180* piekarnika (z termoobiegiem) i piecz, aż lekko zbrązowieją.

Kotlety z kalafiora i jajek możesz przygotować także w wersji mniej fit - usmażyć je na patelni zwykłej lub grillowej. Smaż je na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. W wersji trochę bardziej kalorycznej kotlety z kalafiora możesz usmażyć w panierce. Tu również możesz wybrać wersję klasyczną z bułki tartej lub na przykład z płatków owsianych. Do panierki możesz dodać ziarna siemienia lnianego.

Kotlet z kalafiora możesz przygotować także w wersji wegańskiej. Wtedy zamiast jajek dodaj sześć łyżek aquafaby lub jogurtu z mleka roślinnego.

Kotlety z kalafiora i jajek - z czym podać

Kotlet z kalafiora będzie dobrze smakował podany podobnie jak tradycyjny mielony - z ziemniakami i zasmażanym buraczkami. Ten klasyczny przepis możesz trochę urozmaicić - ziemniaki i buraki pokrój w łódeczki, a następnie wyłóż na blasze do pieczenia. Skrop warzywa oliwą, posyp ziołami i upiecz w piekarniku. Warzywa upieką się szybciej, jeśli wcześniej trochę je podgotujesz. Do warzyw możesz podać delikatny sos czosnkowy lub skropić je po upieczeniu octem balsamicznym. Pamiętaj jednak, że królem tego dania jest kalafior!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA