Przepis na kotlety jajeczne - jak zrobić, propozycja podania [PRZEPIS]

Kotlety jajeczne zapewne kojarzą się wam z domowym obiadem w wersji wege, jarską propozycją z baru mlecznego lub piątkowym obiadem ze szkolnej stołówki. Czas przyrządzić kotlet jajeczny na nowo i wrócić do smaków dzieciństwa! Kotlety jajeczne to danie, które można przyrządzić łatwo i szybko.

Jak się robi kotlety jajeczne?

Kotlety jajeczne wbrew pozorom nie tak trudno przygotować. Wystarczy ugotować jajka, a następnie roznieść je lub drobno poszatkować, połączyć z bułką, surowymi jajkami oraz wybranymi ziołami. Z tak powstałej masy wystarczy już tylko uformować kotlety jajeczne, które smaży się - jak każdy inny rodzaj kotletów - na rozgrzanym oleju. Gotowy, złocisty kotlet jajeczny najlepiej smakuje z różnymi sałatkami lub surówkami.

Przepis na kotlety jajeczne - składniki:

  • 8 jajek
  • 3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia
  • koperek lub szczypiorek
  • olej roślinny
    sól, pieprz

Jak zrobić kotlet jajeczny? Krok po kroku:

  1. Weź 7 jajek i ugotuj na twardo. W tym celu włóż je do garnka i zalej wodą tak, by ta je przykrywała. Gotuj przez ok. 8 minut od momentu zagotowania wody. Gdy się ugotują, odstaw do je do wystudzenia, a potem obierz je ze skorupek.
  2. Ten proces możesz przyspieszyć, przelewając jajka zimną wodą.
  3. Później posiekaj je drobno lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie wymieszaj je z pozostałym surowym jajkiem.
  4. Koperek lub szczypiorek posiekaj i dodaj do masy. Wsyp do niej także 3 łyżki bułki tartej, dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Z tak przygotowanej masy uformuj płaskie kotleciki.
  6. Do głębokiego talerzyka wysyp trochę bułki tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Obtocz przygotowane kotlety jajeczne w bułce i smaż na patelni, na średnim ogniu, aż się przyrumienią.

Kotlety jajeczne - z czym podawać?

Kotlety jajeczne najlepiej będą smakowały z domowym sosem, sałatką lub surówką. Na pewno sprawdzi się sos koperkowy lub pieczarkowy.

Do przygotowania sosu pieczarkowego potrzebujesz pieczarek, cebuli, wody i przypraw. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki posiekaj. Następnie zeszklij cebulę na patelni, dodaj pieczarki i duś przez kilka minut. Dodaj kilka łyżek wody, sól, pieprz i ulubione zioła. Do kubeczka wlej odrobinę zimnej wody, do niej natomiast dodaj trochę pieczarkowego sosu z patelni. Dosyp sporą łyżkę mąki i zamieszaj. Mąkę z wodą i wywarem wylej na patelnię. Uwaga! Jeśli dodaj mąkę do gorącego wywaru lub gorącej wody, sparzysz ją i w sosie będą pływać mączne kluseczki - nie osiągniesz wtedy pożądanej konsystencji. Zamiast dodawać do sosu mąkę, możesz zamienić ją na dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany. Pamiętaj jednak, by również wymieszać ją z przestudzonym wywarem lub wodą, by się nie zwarzył. Możesz także zredukować sos na patelni bez dodawania innych składników.

Kotlety jajeczne możesz podać także z lekką sałatką na bazie szpinaku, pomidorków koktajlowych, oliwek i czerwonej cebuli. Składniki wymieszaj, a sałatkę dopraw sosem vinegret lub octem balsamicznym.

Kotlety jajeczne - co zrobić, by były dobre?

Gdy wybierasz jajka, by przygotować kotlety, zwróć uwagę na ich pochodzenie. Oczywiście najlepiej sprawdziłyby się wiejskie jajka, ale jeśli nie masz do nich dostępu, wybierz te z numerem 0 lub 1. Takie jajko będzie bardziej wyraziste w smaku, co jest bez wątpienia pożądanym efektem w daniu, gdzie są one głównym składnikiem. Do masy jajecznej możesz dodać także ser feta lub mozzarellę albo przyprawić masę ulubionymi ziołami.

Więcej o: