Tarta ze szpinakiem - z czym podać, jak zrobić? Pyszny przepis na warzywną tartę "na zielono"

Tarta ze szpinakiem to danie, którym można udowodnić, że tarta wcale nie musi być słodka. Jej sekret tkwi w pysznym kruchym cieście i apetycznym nadzieniu. Nawet jeśli do tej pory na twoim talerzu gościły tylko tarty na słodko, wypróbuj nasz przepis na tartę ze szpinakiem! Nie zawiedziesz się!

Tarta ze szpinakiem - prosta i pyszna

Tarta ze szpinakiem to danie, z którym spokojnie poradzą sobie nawet początkujący kucharze i kucharki. Można ją robić zarówno z dodatkiem szpinaku świeżego, jak i mrożonego (np. już rozdrobnionego), co jest dużym ułatwieniem. Leniwi kucharze mogą również sięgnąć po gotowe ciasto kruche lub francuskie na spód tarty. Prezentujemy podstawowy przepis na tartę z nadzieniem szpinakowym. Podpowiemy również, jakie dodatki wybrać, by całość smakowała wyśmienicie.

Tarta ze szpinakiem - składniki:

Na ciasto:

  • 200 g mąki krupczatki + mąka do podsypania
  • 125 gramów zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnego gęstego jogurtu
  • łyżeczka soli

Na nadzienie:

  • opakowanie mrożonego szpinaku lub ok. 1 kg świeżego szpinaku baby
  • dwa ząbki czosnku
  • serek ricotta lub inny o kremowej konsystencji
  • olej rzepakowy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Jak zrobić ciasto na tartę ze szpinakiem?

Ciasto na tartę ze szpinakiem to zwykłe ciasto kruche, jednak oczywiście nie dodajemy w nim - jak w wypadku tart na słodko - cukru. Tarta ze szpinakiem i inne tarty wytrawne to doskonała okazja, by wypróbować inne mąki do pieczenia. 100 g mąki pszennej wymień na inną, na przykład żytnią, gryczaną lub mąkę z ciecierzycy.

  1. Mąkę pszenną (inne mąki w zależności od ich zwykłej konsystencji) przesiej przez sitko. Dodaj sól.
  2. Wyłóż zimne masło i posiekaj, mieszając jednocześnie z mąką. Wbij jajko, dodaj jogurt (jajko możesz zastąpić dodatkową łyżką jogurtu).
  3. Ciasto zagnieć szybko i uformuj z niego kulę. Zawiń w bawełnianą ściereczkę i odłóż do lodówki na 30 minut.

Jak zrobić tartę ze szpinakiem? Pora na nadzienie

  1. Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie. Świeży szpinak umyj, poodkrawaj najgrubsze łodygi i posiekaj. Mrożony wyjmij z opakowania (dobrze, aby był wcześniej rozmrożony).
  2. Na patelni rozgrzej olej, wyłóż szpinak i podduś go. Przykryj patelnię przykrywką, zostaw małą szparę i odlej nadmiar wody.
  3. Ząbki czosnku przeciśnij przez wyciskarkę, dodaj do szpinaku. Serek wyłóż z opakowania i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Odstaw do ostygnięcia.
  4. W tym czasie wyjmij z lodówki ciasto na tartę ze szpinakiem. Rozwałkuj je i rozłóż w formie do tart.
  5. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej rozciągłości, aby nie odkształcało się podczas pieczenia. Możesz również nakryć je papierem do pieczenia i wysypać suchą fasolę lub ciecierzycę, by obciążyły ciasto.
  6. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz, aż się lekko przyrumieni.
  7. Następne wyjmij ciasto i rozłóż na nim równomiernie nadzienie szpinakowe. Włóż ponownie do piekarnika i piecz jeszcze przez ok. 15 minut.

Tarta ze szpinakiem - z czym ją podać?

Tarta ze szpinakiem będzie przepyszna z różnymi dodatkami. Niektóre z nich możesz dodać do przygotowywanej masy szpinakowej, inne np. w ostatnich chwilach pieczenia. Co będzie pasowało najlepiej do tarty ze szpinakiem?

  • suszone pomidory
  • jajko
  • wędzony łosoś
  • słony ser (np. feta, wędzone tofu)
  • twardy ser do starcia
  • prażone nasiona słonecznika

Suszone pomidory wkrój do szpinakowego nadzienia przyrządzanego na patelni. Fetą możesz zastąpić kremowy serek, zamiast niego możesz dodać także tofu. Wędzonego łososia pokrojonego w kostkę można dodać zarówno do nadzienia, jak i wyłożyć go 10 minut przed zakończeniem pieczenia. Jajko możesz rozbić na tarcie 5 minut przed wyjęciem jej z piekarnika. Twardym serem lub nasionami słonecznika posyp tartę przed podaniem na gorąco.

Więcej o: